септември 13, 2016

Во Почетокот Приказни

Source: http://sun.iwu.edu/~wchapman/stories.html

од Вес Чепмен
подготвени за Бертранд Расел
“Зошто јас не сум христијанин” серија,
Април 10, 1996

Дозволете ми да започнам со заблагодарувајќи Чаплен Белата за што е можно за мене да се зборува за вас денес, во втората на Бертранд Расел “Зошто јас не сум христијанин” серија. Тоа ќе биде тешко да се следат стапките на говорникот Бертранд Расел минатата година, Лари COLTER. Оние од вас кои учествував минатата година може да се сеќавам дека д-р COLTER рационалистички и реалист во аналитички традиција, разговараше за условите под кои вера може да биде рационално оправдано. Моето пристап кон оваа тема е малку поинаква, и можам да кажам некои уверување дека д-р COLTER немаше да се согласи со повеќето од она што јас ќе одам да се каже во овој разговор. Тој замина на почетокот на оваа година да се прифати промоција на друг факултет, и јас скапо го пропушти можност да разговараат за овие проблеми со него. Со нетрпение очекувам сè повеќе и повеќе, а потоа, да се разговара за нив со вас во публиката на крајот од овој разговор, а јас ќе се обиде да ја напушти многу време за тоа. Можноста за почит дискусија и дебата меѓу луѓето со спротивставени ставови е она што јас ги преземе серија Бертранд Расел да биде за сите – и да ја имаат оваа можност е причината Благодарен сум да бидам тука.

За да започнете, дозволете ми да го комплицираат работите малку: Не можам да кажам во било апсолутна смисла дека јас не сум христијанин. Тоа не е првото нешто што ќе изберат да ги нарекуваат себе си, тоа е вистина. Покрај тоа, во нешто како истото чувство дека ќе се викам христијанин, јас исто така, ќе се викам Зен будист, атеист, егзистенцијалист, верник во Oversoul, таоистичката, пагански, и еден Евреин. Јас ќе признаам да биде збунет човек, иако мислам дека сум прилично помалку збунети околу религијата отколку јас сум за многу други предмети. За моите цели, тука е доволно да се разгледа доказите за моето битие во некоја мерка христијанин:

1. Јас бев израснат, повеќе или помалку, како христијанин, иако ниту еден од моите родители беа особено побожни. Во почетокот на моите години отидовме во црква можеби два пати годишно. Нејасно се сеќавам дека мајка ми еднаш одлучи што ќе одат еднаш неделно, но во многу нашата прва недела од неделното училиште сестра ми и јас крена толку врева и беа такви squirmy генијалците дека планот бил ставен на постојан престој. Тоа не помага дека татко ми имаше мал интерес за одење в црква, се верува многу во верски приватност и нема многу на организирана религија. Тој беше толку многу приватна вера дека бев изненаден да научат кога бев околу колеџ возраст што правеше тој, всушност, тврдат дека повеќе или помалку христијански светоглед. Од времето кога имал десет години, во времето кога застанавме велејќи благодат пред вечера, приватноста и слободата беа цел на денот, и сестра ми и јас би можел да избере дали да се оди во црква на сите. Избрав да не оди. Од времето кога имаше петнаесет ми беше мене повик атеист и егзистенцијализмот, како ниту еден од тие први искуства брои повеќе. Сега кога сум добар дел постари велам дека бев во право.

2. Јас се уште го слават Божиќ, барем до степен на пали елка, купување подароци, пеење песни и така натаму. Молејќи не ќе го направи многу смисла за мене, бидејќи јас не особено веруваат во Бога, но јас не се наоѓам себеси во тоа време од годината нејасно размислува за значењето на животот и учењата на Христос, обично со одобрување.

3. живееме во култура која е заситен преку и преку со христијански традиции и верувања. Ова не е исто што и вели дека “живееме во јудео-христијанската култура”, изјава Сметам дека во ред, бидејќи тоа ги исклучува многу други култури и религиски традиции активни и присутни во Америка и глоси во текот на антисемитизмот на некои христијански традиции во Америка. Но, христијанската традиција, секако околу премногу и се во сила. Покрај тоа, како професор по англиски и американски литература работам со христијански традиции и верувања постојано; тие се дел од рамките на она што го правам и блиско.

Добро, сега, некои од вас веројатно ме врзан до сега. Еден вид начин да се стави тоа ќе биде да се каже, тој е секуларна христијанин. Но, тој не е верник, и затоа тој не е вистински христијанин. Меа culpa на сите точки од обвинението – но јас сум тука повторно, велејќи: “Меа culpa”, знаејќи како христијанин дека тоа е она што треба да се каже. Дали тоа се брои или не? Мислам дека тоа го прави. Мислам дека сите точки од обвинението. Значи, да ми даде малку демонстрација за да ви покаже зошто мислам дека тоа се брои, зошто јас сум во некоја мерка христијанин – и во процесот на демонстрациите мислам дека може да се покаже зошто јас не сум христијанин, како и. Најчесто сакам да кажам неколку зборови за тоа приказни – “. Во почетокот, приказни”, па оттука и насловот на мојот говор,
Еве го.

Добро, таму тоа беше. Дали ви е јасно сега? Јас не мислам така. Значи ние треба да дознаам што се случило. Но, она што се случило, не е околу повеќе; тоа го нема. Се што е лево од тоа е меморија, всушност неколку спомени, бидејќи сите ние видов нешто малку поинаква – перспектива на некој од другата страна на публиката е различна од онаа на некоја од оваа страна, и двете се различни од моја гледна точка или перспектива на некој чиј став беше блокиран од страна на подиумот. Што е уште поважно, вашата меморија на она што се случи веројатно не ви прават многу добро во моментов; го видов она што го видов, но се уште не знаат што се случува. Тоа нема никаква смисла за вас, додека не може да се направи некој вид на приказна од вашето искуство. И тоа е првата точка сакам да се направи за приказни: тие се сите што треба. Што знаете за светот не е самиот свет, туку приказна за светот. Ти не знаеш што се случи со вашиот најдобар пријател во текот на ноќта во петокот датум; сите знаете е приказната што тој или таа ви кажа за тоа. Ти не знаеш што се случи вчера во Вашингтон и Пекинг; ја знаете приказната во весникот за тоа што се случило. Ти не знаеш како материјата се однесува на суб-атомски ниво; знаеш само приказната на субатомски честички физичар ти го кажува. Некои од научниците од вас може да се спротивстави дека научното знаење не е само приказна во истата смисла дека една статија во весник е приказна, или проповед и ритла за датум во петокот. Бидејќи ова не е разговор за тоа зошто јас не сум научник, јас не ќе ги бранат на барањето многу силно, освен да признае дека постојат различни видови на приказни, за различни видови на работи, некои измислени, некои не; некои предмет на тестирање, некои не. Различни видови на приказни, приказни, но сепак.

Во меѓувреме се случи нешто, јас не нешто со ова нешто овде, и се уште не знаат што е тоа е затоа што јас не сум ви рекла една приказна за тоа. Ветувам дека ќе ти кажам некои приказни за тоа, но прво нека ми направи втората точка за приказни: тие никогаш не може да го фати она што се за целост. Направив нешто, а јас ќе ви кажам за тоа, но никогаш не се знае, на пример, дали имало мува на крстот кога јас не она што го направив. И ние не може да се врати и да се провери, бидејќи, како што веќе рековме минатото нема, ние само треба приказната од минатото. Сега може да се запрашаме, кој се грижи? Што разлика прави тоа дали или не постои една мува на крстот? Тоа е ирелевантно. Но, во одговор морам да прашам, кој е да се каже што е дел од приказната? Сеуште не се знае местото на она што го направив; за сите вас знаат дека тоа е директно релевантни за приказната. Па, јас ќе ви изливам – тоа не е. Колку што јас сум загрижен дека не е важно дали имало мува на крст или не, освен доколку сум го направи дел од приказната со тоа што зборува за тоа во моментов. Но, ова прашање на она што е дел од приказната или не е исклучително тешко прашање. На пример: за оние од вас кои веруваат дека Бог е присутна во сите живи нешта, мува може да се смета сад на Светиот Дух, а со тоа и летаат на крстот ќе мислам дека многу се биде дел од некоја приказна сакаме да се каже за крстот. Друг пример: дали “приказната” вклучува само она што се случи овде каде што сум, или не го содржи она што се случи таму во публиката? Па, на некој начин не се направи на дело, ако знаете на што мислам, за да не се директен дел од приказните јас планираат да кажам за она што се случило. Но, тогаш се надевам дека она што го прават и велат денес тука ќе предизвика да се размислува за работи; дека во некоја смисла ќе се земе она што се случи дома со вас, надвор од црквата, и мал дел од својот живот го прават. Можеби тоа може да предизвика сте некогаш во иднина да се направи нешто малку поинаку, нешто толку мали што се зборува кога ќе молчат, или да молчи кога ќе се зборува. Дали овие дела дел од приказната? Тие не се дел од приказните јас ќе ти кажам, но кој е да се каже? Тие не се дел од мојата приказна, но тие можат да бидат дел од твое. Не една приказна може да се фати сè. Ниту една приказна па дури и може да се фати се од значење. Тоа е една од тажните работи за приказни.

Но, мислам дека е подобро да се продолжи со некои приказна за тоа што се случило, бидејќи ние сме долго начини да се оди пред да можеме да започнеме да се види она што сето ова има врска со моето битие или да не се биде христијанин. Па да започнам со приказна за тоа што се случи што јас лично мислам дека е точно, иако таа добива на факти во право. Оваа мала суштество беше продаден пред многу години под името на “Мајката кукла”. Тој се обликувани на таков начин што ќе може да го држи на нозе и го врзе шлаканица против нешто кога ќе се чувствувате фрустрирани или лути, најверојатно пцуејќи во исто време, па оттука и името. Значи тука е приказна за тоа што се случило: професор, љубезно и со почит поканет да зборува во капелата на оваа тема на неговите верски убедувања, што се одржа Мајката кукла до крстот. Јас само може да се види како наслов во Аргус – ова е нешто како најлош кошмар на член untenured факултет – “. Професорот похули во капела” Сега велам, повторно, јас не мислам дека оваа приказна е вистина, иако не може да се објасни зошто јас не мислам дека тоа е вистина додека не ти кажам уште една приказна подоцна. Но, на некое ниво, не е битно дали јас мислам дека тоа е вистина или не. Оваа работа се нарекува Мајката кукла, јас не го одржи до крстот, и ако тоа е она што се сеќавам на крајот од овој говор, тоа е приказна за вас. И тоа е следната точка да се направи за приказни: постојат многу приказни кои може да се каже за тоа што се случува, и откако тие приказни се надвор тие се невозможно да се контролира. Тие се земе на живот на сопствените, и таму не е нешто што може да направи да се контролира “приказната”, освен да ви кажам уште една приказна која не може да се верува, како што и јас не верувам дека ова еден. (Патем, ако постои новинар Аргус во публиката, целиот текст на овој говор е достапна на барање.)

Па јас би подобро да ви кажам уште една приказна брзо. Па, тука е уште еден. Ова, патем, сметам дека апсолутно точно. Еден човек одеше Југоисточна пет чекори, а потоа покачена објект направен од црвена шарена ткаенина, исполнет со некои компримира супстанција, на кој беа спроведени неколку бели предива и две пластични предмети. Во тоа време тој покачена објектот, стоеше пред голем дрвен предмет, позлатени, со заеднички хоризонтална и вертикална crosspieces. Откако ја подигнал објект одеше пет чекори северозапад. Крај. Ова е, да речеме, егзистенцијалистичката приказната за настанот, приказната соголи до набавка на основните на физички детали. Тоа не е неутрална приказна, и покрај својата минимализмот; да се јавите на крстот дрвен предмет со заеднички хоризонтална и вертикална crosspieces е да се чекор надвор од референтна рамка во која симболиката на крстот има значење, а со тоа и да укажуваат на тоа дека нема смисла во светот пред човечките суштества им даде на тоа што значи, која по мое мислење укажува дека не постои Бог, во смисла како што обично го разбираме. Постоењето и претходи на суштината, како што вели поговорката. На некое ниво нема крст, со или без мува, не е само мртов дрво.

Сум рече дека мислам дека оваа приказна е вистина, а тоа ќе го кажам уште еднаш. Но, тоа не е да се каже што сметам дека е соодветно. Иако егзистенцијална поглед може да се ослободува, луѓето не можат да траат и по таков празнината и бесмисленоста за долго, поради што, според мое мислење, егзистенцијализмот како движење е доста мртви. Назад во деновите кога егзистенцијализмот беше многу жив во оваа земја, не можам да се сетам на некои христијани ми кажуваше дека тие не може да живее во свет без Бог, бидејќи тоа само ќе биде празна и механички со ништо да живеат. Во тоа време мојот одговор на оваа изјава се движеше помеѓу две позиции: “сакаат за значење не значи дека постои значење”, јас би рекол, додека во други времиња, јас би рекол, “отсуството на својствени значење во светот ни остава слободен да ги нашите сопствени значења. ” Бев многу млад, тогаш и јас не можев да го гледаат противречност меѓу овие две позиции, а уште помалку дека тие воопшто не ја поклопува со мојот вистински живот, кој беше полн со сите видови на значење дури и ако јас не се грижи многу за многу од нив, и во која не беше речиси како слободни како што јас би сакал да верувам. Сега јас само би рекол дека светот е полн со приказни, а повеќе од еден од нив може да биде вистина.

Значи тука е уште една приказна за тоа што се случи пред неколку минути, и тоа исто така е вистинска приказна од моја гледна точка. Ова мало момче не му припаѓа на мене; тој му припаѓа на мојот син. Велам син ми многу приказни – приказни во вообичаената смисла на зборот, измислици за работи кои никогаш не се случило; спиење приказни, во најголем дел, понекогаш будење приказни, понекогаш приказни во автомобил, или само приказни без причина кога двајцата сме досадно или јас имам нешто да се каже. Некои приказни имаат очигледни моралот; некои приказни немаат очигледна моралот, но не имаат точка; некои приказни не се наменети да се во право, но се чини дека во секој случај, некои приказни се започне со една точка и завршуваат со друг; и добар многу, бидејќи јас генерално се направи на овие приказни како што одиме понатаму, се само глупави работи кои не се многу на точка на сите. И така да QUIMBY. Тој имаше многу приказни за него. Тој зборува во малку смешно глас како овој – “. Здраво” Јаде само капи, кој е зошто – не можете да ја видите оваа многу јасно од каде и да сте – на платно, тој е направен од има моделот на различни видови на капи. Тој мисли дека е човек, па тој се противи насилно кога ќе му се јавам полнети работа – “А што?” Тој сака да не flips. И така натаму.

Сега, дозволете ми да се добие од мака, велејќи зошто јас не мислам дека она што го направив беше богохулни. Многу едноставно, тоа е ова: ништо не е свето за мене од мојата љубов за син ми, и јас ја изразам мојата љубов за син ми во моите приказни колку што никаде на друго место. Со “свето” Јас не значи само важно; Јас навистина значи нешто како “света”. Бидејќи, ако ние се разбираме нашиот свет само преку приказни ние кажам за тоа, тогаш тоа е преку нашите приказни кои се поминува на еден до друг на сите наши моралот; нашето будење соништа и ноќни стравови; нашите стравопочит на мистериозен комплексноста и тајната на вселената; нашата љубов кон убавината и вистината; нашата смеа на апсурдноста; нашата тага по загубата и промени; нашиот страв и копнеж за суд; нашето сочувство и страшно болна осетливост на сакаат да се заштитат невините и ранливи; нашите гневот на неправдата, и нашите простување на слабост; и пред се љубов, љубов опиплива и пресување, сакам кревка и да се трпи, љубовта со гали и очајни зафат, љубов која достигнува назад низ времето како река и низ континентите како ветер или облак. А малку на сето ова е во секоја приказна да кажам мојот син, како што е во секоја приказна раскажана од сите раскажувачи кои ја сакаат својата публика; па дури и ако не им даде на овие приказни името на Бог или религијата, кој може да каже дека сиромашните кроток смешно QUIMBY тука не е света работа? ( “Што?” За жал, QUIMBY, свето суштество.) Повик ме заведени или грешка, ако мора, но не и богохулни.

Така во една смисла – и многу важна смисла тоа е – Јас сум навистина христијанин. Зашто исто и јас се прошетаат на светите води на приказни на моите родители и мојата култура; многу од тие приказни, иако е далеку од сите, доаѓаат од христијанската традиција, а особено од книгата на приказни што ние го нарекуваме Библијата; и јас се признаваат на тие приказни, некои од нив во секој случај, истото почитување ќе им признаваат на некоја приказна која се обидува да донесе љубов, убавина, правда и почит кон животот и вистината во светот. И во другите сетила, подеднакво важно, јас не сум христијанин, воопшто, за Библијата како книга раскази, не е нешто свето за мене, и уште поважно, не помалку грешат, од Куранот, или Упанишадите, иако јас знаеме дека прилично подобро, или за тоа прашање песните од Емили Дикинсон или романите на Вирџинија Вулф. И ниту еден од нив е свето за мене како мојата љубов за син ми, жена ми, сестра ми и моите родители, иако во суштина љубовта на семејството и приказни не се целосно да се одделат во мојот ум. Во почетокот, мојата приказна оди, не беше Словото, логоа, божествената моќ на создавање, откривање и откуп, но приказни, делумно и ох-толку-грешат човековите напори да се направи смисла на светот.

Повикувајќи Библијата книга со приказни како што го направи е да се имплицира дека Библијата не е божествено инспирирани, и мислам дека, исто така, да се имплицира дека не постои Бог, на вообичаениот христијанска смисла. Но, јас инсистираат на тоа дека кога ќе се јавам на Библијата само книга раскази, јас не сум тоа тривијализација. Приказни во смисла сакам да речам не се тривијални работи, дури и на оние глупави, како шеги, озборувања, спиење приказни на малиот човек кој јаде капи и разговори во еден смешен глас. Ништо не е поважно или помоќен од приказни. Ништо не е помоќен од поривот да ја раскаже приказната; тоа е помоќен потреба од секс од далеку. Поривот да ја раскаже приказната е, мислам, на повеќето основни нагон на животот на човекот. Пред неколку недели отидов на Националниот музеј на холокаустот во Вашингтон, а јас бев одушевен таму, пред да се срушат и станале неспособни да размислуваат рационално, со важноста и ограничувањата на раскажување приказни; жртвите на концентрационите логори, како и војниците, кои дојдоа да ја ослободат кампови, сите имаше една приказна и се потребни за да го кажам. Мнозина од нив велеа – инсистираше, па дури и – дека “зборовите не можат да го изразат ова”, а сепак тие се чуваат кажувам, се обидува да го добие преку. Војници во војна и жртви на злоупотреба на деца имаат слично искуство; тие треба да ја раскаже приказната, да појаснам, обидете се да се ослободи од духовите кои се провлекува како приказни невидено. И ако тие не можат да го каже со зборови ја кажат во сликарството или работа или многу нивните тела и животи, со солзи или тишина или неуспех или самоуништување или херојство, секој чин обид да се раскаже приказна. Во Музејот на холокаустот, по гледањето на илјадници и илјадници на лицата на мртвите и страдање, по гледањето на човечки траги на заедници на Евреите – некои стотици години – сосема уништен, по гледањето на слика по слика на трупови наредени како огревно дрво , долги редици на луѓе, снимен со печење одреди, соборувајќи еден по друг како мрачни хор линија во веќе целосно масовна гробница, на збрчкан скелетни органите на преживеаните, ладнокрвни филмови на медицински експерименти, склопување на жртвите, убиени во гасните комори, чанти од човечка коса и илјадници парови на празни чевли, што конечно ми се сведе на плачење беше зелена играчка пеперутка, направени од дрво и обоен, произведени во право во концентрациониот логор, од она што херојски мерки и во она што цената не можам да замислам, и шверцувани во текот на едно дете од другата страна на кампот. Како што стоеше таму во музеј, плачат неконтролирано, веќе не се грижат ако народот околу ме виде, се што може да се размислува да се надеваме не е тој родител или дете ја преживеале несреќата, и можностите навидум премногу малку веројатно да се заслуга надеж, туку едноставно дека пеперутката доби до својата дестинација, шверцувани во партали работник или лизна меѓу бодликава жица или донесени од страна на чувар пресели од страна на поткуп на чувство злато или дури и едноставни човештво, и приказна раскажана со тоа играчка пеперутка, приказна едноставен и доволно за елоквентен секој да се разбере, се слушна.
Приказни имаат огромна моќ. Тие ја имаат моќта да се лекува; моќта да се смири и удобност; моќ да учат; моќта да ги зближи луѓето како заедница. Но, тие имаат моќ да го рани, како и – да ги угнетуваат и да се оправда угнетување. Речиси секој акт на насилство или дискриминација или малтретирање има придружен приказна да се објасни и оправда, од наративен нацистичката на ариевската “господар трка” во теоријата Домино, на митот за жената како “ангел на куќата, “описот на сегрегација е на Афроамериканците како” потомците на Хам, “да се фантазија на силувачот, дека” може да се каже дека таа навистина го сака од начинот на кој таа беше облечена, “да се воздржи на училиштето силеџија” како што ја започна “. Некои од овие приказни се составени, како и мојот QUIMBY приказни, на поттикне на моментот, како и нивните преброители одат заедно; но многу, ако не повеќето од нив се градат врз претходни приказни, а особено приказни со морална тежина на авторитет и традиција да ги поддржи. Ѓаволот може да и се цитат Писмо, е еден од начините да го стави – Писмо буквално, или најмалку особено, затоа што во нашата култура, без текстот е повеќе подложни на овој вид на злоупотреба од Библијата.

Од моја гледна точка, тогаш, тоа е морален императив да се биде свесен за природата на приказни и приказни. Јас не очекувам па дури и сакаат оние од вас во публиката кои се христијани да се верува, како што верувам, дека во почетокот не беше Словото со капитал W но приказни, грешат ако упорни човечки творби. Но, еден може да веруваат дека Библијата е книга со приказни, дури и ако некој смета дека не е само книга раскази. Дури и ако мислите дека некои или сите приказни во Библијата се божествено инспирирани, тие се сепак напишани од страна на човекот, и транскрибирани од човечки битија, а во превод на човечките суштества. Џон Boswell, во својата книга христијанството, социјалната толеранција и хомосексуалноста, тврди дека тоа не е јасно дека јазикот на I Коринтјани 6: 9 и Јас Тимотеј 1:10, и пасуси кои често се користи за да ја осудуваат хомосексуалноста, па дури и на јазикот на Битие 19, уништувањето на Содом, па дури и се однесува на хомосексуалноста; зборовите се преведени на повеќе начини, и општествените и текстуални контекст на грчките зборови остава многу простор за сомнеж. Со други зборови, инспириран или не, пасуси се приказни, и се предмет на ограничувања на сите приказни – и раскажувачи. Дури и вистински приказни, како што јас сум се обидел да докаже, неизбежно се изостави важни вистини; сите приказни се предмет на различни толкувања. (Раскази, исто така, и ќе додадам, едноставно се невистинити.) Затоа никој приказна е доволно; вистината бара многу преброители и многу приказни, од кои некои се контрадикторни, од кои сите мора да се прераскажува и реинтерпретира постојано од страна на новите генерации. Од оваа комплицирана мрежа на вистини и лаги и противречности е нашиот морал направи, и тоа ни должни сме да се покаже одреден убав двоумење, пред да се припишат на некој приказна премногу внимание. Јас не знам дали постои таква приказна која вреди да се умре, но јас сум убеден дека не постои приказна која вреди да се убива, тортура за, за силување, злоупотреба за, дискриминаторски однос кон другите за. Да биде морален е да дознаете кога да веруваат и да не веруваат во приказната, или да прочитате приказната одново, или да прочитате една приказна против друг – и да одлучат, на пример, дека поттикот да го својот ближен учи една многу важна лекција од двосмислена фраза во Коринтијанс или Тимотеј.

Понекогаш се морални потребно е да се одрече од старите приказни, и да се каже нови приказни кои договорот е посличен на современиот живот. И тоа е причината зошто, на крај, јас не сум христијанин – бидејќи дури и неизмерно богата таписерија на приказни во Библијата не е доволно; ништо помалку од сите приказни во светот се доволни. Не знам сите приказни во светот, па дури и значителен дел од нив, но тие работат преку мене, сепак, како водите на силна река. И тие работат преку вас исто така.

Во меѓувреме, постои лоша QUIMBY, кој никогаш не се имаше една приказна вака кажа за него пред, и таму е крстот. Двете не се еднакви, дури и за мене. Која е врската меѓу нив? Приказната ви кажам за што ќе бидат различни од приказната која ја кажам за него. Можам да ви ја раскажам приказната јас ќе кажам мојот син, ако тој го бара – јас едноставно ќе кажам дека јас се одржа QUIMBY до крстот, а не во опозиција или на афирмација, туку едноставно да го видам. Ако тоа не е доволно за него, јас ќе треба да се направи нова приказна.

Со тоа, дозволете ми да се отвори на подот за вас, па можете да му кажете на вашиот сопствени приказни, или прашање рудникот. Јас би сакал да се види ова стана вистинска дискусија, ако е можно, па не се чувствувам дека мора да се ограничи на поставување на прашања или задржувањето ги вашите забелешки за мене. Поставуваат прашања, ако ви се допаѓа, но, исто така, се чувствуваат слободни да се дадат изјави, да разговараат со други членови на публиката, итн И благодарност за слушање.
© 1996 од Вес Чепмен.