јуни 9, 2016

Бучава Оптимално Направи Тоа за Висок Динамички Опсег Фотографија

Source: http://people.csail.mit.edu/hasinoff/hdrnoise/

Самуел В. Hasinoff, Фредо Диран и Вилијам Т. Фримен


Публикации

Самуел В. Hasinoff, Фредо Диран и Вилијам Т. Фримен, бучава-оптимална направи тоа за висок динамички опсег фотографија. Proc. 23-ти IEEE конференција за компјутерски Визија и Препознавање на моделот, CVPR 2010 година, стр. 553-560 [pdf]

Апстракт

Преземање на повеќе изложеност е добро воспоставен пристап и за снимање на високо динамички опсег (HDR) сцени и за намалување на шумот. Но, она што е оптимален сет на фотографии за снимање? Типичен пристап кон фаќање HDR користи сет на фотографии со геометриски проред време на експозиција, на поставување фиксна ISO (обично ISO 100 или 200). Спротивно на тоа, ќе покажеме дека редоследот снимање со перформанси оптимална најлош случај, генерално, го користи многу повисоки и променлива ISO подесувања, и поминува несразмерно повеќе фаќањето на темните делови од сцената. Врз основа на детален модел на бучавата, ќе покажеме дека оптимално фаќање може да биде формулирана како мешан број програмирање проблем. Во споредба со типичен снимање HDR, нашиот метод ни овозможува да се постигне повисока најлош случај SNR во истата фаќање време (за некои камери, до 19 dB подобрување во најтемните региони), или многу побрзо се фати за истиот минимално прифатливиот SNR. Нашите експерименти покажуваат оваа предност за двете вистински и синтетичка сцени.

Дополнителен материјал

Продолжување со темно тековната бучава, дискусија на високо наспроти различни ISO [pdf]
Постер презентирани CVPR 2010 година [pdf]
Поканети туториал на ICCP 2010 година, Основи на компјутерска фотографија: Сензори и бучава [pptx]

Синтетички пример: Нанси црква (. Смокви 4-6)

 • извор HDR слика учтивост Rafał Mantiuk [ CC3.0 ]
  • динамички опсег на 33900 (15,1 постојки)
  • Определување претпоставува да наситен во 1/100 при ISO 100
  • бучава и динамички опсег на Canon EOS 1D Mark III симулирани
  • ЛДР слики наситен на 15.280 (може да се чини недоволна експозиција во 16-битна формат)
  • земјата вистината – HDR , tonemapped
  • експозиција ± 2 запира – влез , merged HDR (2.8 dB), tonemapped
   • ISO 100, 3 слики (1/100, 1/25, 1/6) s
   • нашите SNR-оптимална низа – влез , спои HDR ( 14,6 dB ), tonemapped
    • исто време, буџет и #photos како експозиција
    • ISO 3200 (1/3200, 1/125, 1/5) s
    • SNR графикони – predicted

Вистински пример: Биро Мртва природа (. Слика 7)

 • HDR фотографија на Сем Hasinoff [ CC3.0 ]
 • динамички опсег од 6500 (12,7 постојки)
 • Определување наситен во 1/800-тите при ISO 100
 • Canon EOS 1D Mark III, 10MP RAW слики
 • густо мостри “земјата вистината” низа – влез , merged HDR , tonemapped
 • ISO 100, 17 слики (1/3200, 1/1600, …, 20) s
 • експозиција ± 1 гости – влез , merged HDR (5.9 dB мери), tonemapped
 • ISO 100, 3 слики (1/800, 1/400, 1/200) s
 • нашите SNR-оптимална низа – влез , спои HDR ( 16,2 dB мери), tonemapped
 • исто време, буџет и #photos како експозиција
 • ISO 800 (1/6400) s + ISO 6400 (1/1600, 1/125) s
 • SNR графикони – предвиде и

Благодарност

Ова дело е помогнато во дел од кариерата додели NSERC постдокторски стипендија, NSF 0447561, на Quanta Т-партија, NGA NEGI-1582-04-0004, Muri Грант N00014-06-1-0734 и подароци од Microsoft, Google и Adobe . Ф. Durand признае Мајкрософт Рисрч нов факултет Стипендии и Слоун стипендија. Благодарение на Rafał Mantiuk за ослободување на црквата на сликата HDR Ненси под условите на лиценцата Криејтив комонс