јуни 7, 2016

Интелектуална сопственост, авторски права, и далечинско учење

Source: http://horizon.unc.edu/projects/resources/intellectual_property.asp

Зголемување на бројот на онлајн курсеви и користење на интернет во учење на далечина е редефинирање на границите на заштита на авторските права на интелектуална сопственост. Целта на овој проект е да се поврзе на веб-базирани статии кои преглед на литературата во оваа област или кои претставуваат суштински аргументи во однос на сегашната состојба на работите и каде може да се оди на ова прашање. Исто така, сакаме да се обезбедат линкови до релевантни здруженија кои имаат интерес за овие прашања, и да се обезбеди библиографија на печатените статии кои го осветлуваат на ова прашање. Ве молиме испратете ги вашите предлози на Џејмс Морисон.

Copyright канцеларија Упатство САД
Според американски закон, факултет и студентите имаат права за користење на авторски права на интелектуална сопственост за едукативни активности (непрофитни) се нарекува “фер употреба” права. Библиотеката на Конгресот Copyright завод објавува упатства за својата веб-страница за фер користење од страна на наставниците и студентите, како и информации за автори кои сакаат да се регистрираат на авторските права на нивните материјал. Овој авторитетен сајт линкови до делови на често поставувани прашања, публикации, меѓународни прашања со авторските права, во очекување на промени, и многу други теми.

За повеќе информации, да прочитате памфлет од Библиотеката на Конгресот за фер употреба и регистрација на авторските права. (Забелешка: Прикажување на овој памфлет бара Adobe Acrobat Reader.)

Вовед во фер употреба
на Универзитетот во Сент Францис во Илиноис собираат информации за различни теми поврзани со фер употреба. Неговата селекција вклучува и некои прашања што може да биде од особен интерес за Технологија Извор читатели, како што се правилата за употреба на аудио-визуелни помагала и материјали за далечинско образование. Овој сајт нуди упатства и авто-квиз, а некои едукатори дури да најдете дека нејзината user-friendly дизајн го прави практични за употреба во наставата на оваа тема на авторските права.

Фер употреба Информации за едукатори и ученици
Државниот универзитет на Њујорк во Албани Составувач насоки за фер користење на авторските дела од страна на наставниците и учениците. Специфични теми се обрати на сајтот вклучуваат: четирите фактори кои се вклучени во одредувањето на објективната употреба, како да се добие дозвола да се прават копии на авторски права материјал, упатства за електронски листи и дискусии, и цитати за читање за тековниот закон за авторско право. Веб-страницата, исто така вклучува линкови до други универзитетски библиотеки, чија веб-страници содржи информации за авторските права.

Фер употреба на информации, мостра Дозвола писмо, и listserv Информации
Конзорциумот за образовни технологија за Универзитетот системи (Cetus) го објави брошура за интелектуална сопственост и авторските права во високото образование. Онлајн верзија на публикацијата истакнува влијанието на прашањата правилно користење сопственост, и обезбедува брз пристап до заедничките академски ресурси за употреба и дистрибуција сценарија. Веб-страницата обезбедува и други корисни алатки како што се примерок дозвола писмо , како и линкови до други веб ресурси. Работната група Cetus “за сопственост звучи повик за акција, барајќи од други организации да се приклучат на дискусијата за фер употреба и да помогне во формирање на национална алијанса, која може да ги насочи високо образование преку тековните и идните проблеми фер употреба. За таа цел, Cetus исто така, утврди на listserv , и ги охрабрува дискусиите на развојот и мислења за интелектуална сопственост и употреба.

Сопственост Правни прашања за интелектуална
Универзитетот Стенфорд библиотеки имаат воспоставено веб референца за авторските права и интелектуалната сопственост норми и правни прашања. Веб-страницата обезбедува линкови до судската и законодавната право и стандарди, и нуди информации за моменталната состојба на очекување на акции на авторските права. Голем број статии и публикации може да се пристапи преку овој сајт; двете случајни и посветен набљудувачи ќе најдете многу информации за правилна употреба на интернет, мултимедија, софтвер и ресурси, да го именува неколку. Веб-страницата е особено корисно за оние кои би можеле да имаат професионален интерес во стандардите на авторските права, како што се библиотекарите и правни научници. Забелешка: Оваа страница преведени на словенечки од Виктор Zdrawlica.

Едукатори, технологија и Законот-Најчесто поставувани прашања / директни одговори
Оваа публикација комплименти технологија Извор Коментар правобранител Enghagen е “закон за авторско право и фер употреба: Зошто не Незнаењето е блаженство – случај за користење на насоки” ( Април 1998 година ). Нејзината памфлет користи едноставно прашање и одговор формат за решавање на заедничките прашања едукатори прашуваат во врска со софтверот, видео и интернет. На пример, зошто не е “позајмување” софтвер како позајмување книги? Под кои околности телевизиски програми може да бидат копирани и прикажани во училница? Дали материјали испратени на интернет без авторски права бесплатна за секој да ги користите? Што е кршење на авторските права? Памфлетот исто така содржи многу корисни линкови веб-сајт за повеќе информации.

Коалицијата ЦНИ заштита на авторски права Форум
Овој форум се одликува со отворен архивата на претходни постови на листата во врска со прашањата за авторски права, како и можност да се приклучат на листата. Листата е дизајниран за да им даде на оние кои бараат, одговор, и да дискутираат за прашања за авторски права од било кој тип на форум за дискусии. Дискусија не е ограничен на било една специфична област на проблеми со авторските права. Архивираните дискусии се многу темелно и широки, и секогаш постои можност да ја објавите своја прашање ако е тоа веќе беше дискутирано.

LIBLICENSE-L мејлинг листата
Ова е умерен листа за дискусија за прашања поврзани со лиценцирање на дигитални информации од академски и истражувачки библиотеки. Оваа листа е наменета да им помогне на библиотекари и други засегнати со лиценцирање на информации во дигитална форма во справувањето со некои од уникатните предизвици со кои се соочува овој нов медиум. давателите на информации (творци, издавачи и продавачи) кои се занимаваат со библиотеките се добредојдени како членови на LIBLICENSE-L.

CoolClass Хроника
Овој информатор дава информации за клучните прашања во светот на академијата и информатичката технологија и исто така го советува корисниците на новите функции на веб-сајтот CoolClass. Целта на CoolClass е да се обезбеди сет на алатки за истражување и учење, со цел да се направи со користење на Интернет лесно за академици.

ScreenSite: авторски права, фер употреба, и други правни работи: Филм / ТВ / Видео Теми
Една колекција од линкови за правни прашања околу визуелни медиуми.

интелектуална сопственост и авторски права ги користат колекција
Азбучен индекс на авторски права и сродни ресурси од американските далечинско образование конзорциум.

авторското право и фер употреба во училницата, на интернет, и на World Wide Web
Целта на овој документ е да им помогне на факултет, студентите и вработените да донесуваат информирани одлуки пред користење на материјали во училницата, за текот на резерви, или на интернет или World Wide Web. Овој документ содржи: вовед кон авторските права; вовед во фер употреба; фер употреба Упатство за образовни Мултимедија : преглед на упатства со цел да им помогне на факултет, вработени, студенти или во согласност со упатствата за фер употреба при користење на слики, компјутерски програми или други материјали добиени преку интернет или мрежа; и писмо на примерок за да ги користите за да побара дозвола за користење на авторски права материјали.

Разбирање и примена на авторски права
овој краток напис е брзо да се прочита и разбере преглед на авторските права. Тој нуди основни информации за авторските права, корисни совети, како и линкови на надворешни ресурси. Одлични за секој кој има потреба од брз бакшиш на овие прашања постојано се развива.

lus mentis: Законот и технологија Објаснување
Овој веб-сајт, развиен од страна Арно Engelfriet, европски патент адвокат, нуди несреќа курсеви на интелектуална сопственост, патенти, авторски права, трговски марки и правата на базата на податоци. Курсевите се фокусира на општите принципи, барања, процедури, меѓународни договори, кои можат да ги добијат правата на интелектуална сопственост, како и ефектите и права од интелектуална сопственост.

Репродуцирањето слики, фотографии, фотографии, или фотографија
Оваа страница се наведени некои правни стапици кои вклучуваат известување за авторски права, модифицирање & amp; прикажување на слики, слики јавниот домен, и фер употреба. Тоа ќе ви помогне да се најде слики може да се користи законски, како и слики. Тоа е особено корисно за се занимава со користење на слики на нивните веб-сајтови никого.

10 големи митови за авторските Објаснување
Ова е есеј за авторско право митови , кој претпоставува дека имате работен блискоста со авторски права. Тоа се смета за “класичен” референца за disabusing заеднички митови за авторски права.

Статии за корпоративна обука и образование преку интернет
А колекција на текстови за прашања со авторските права и фер употреба во корпоративна обука и онлајн образование. Најновиот работа е една за правата на употребата на работа на студентот, и постојат статии за училишните политики и фер употреба во онлајн курсеви.

Кој ја поседува онлајн курсеви и наставни материјали?
Политика за интелектуална сопственост за нова средина за учење

Керол А Twigg нагласува дискусија од Пју учење и технологија симпозиум се одржа февруари 17-18, 2000 година, во Мајами, Флорида, каде што лидерите од високото образование испитува прашањата на интелектуалната сопственост кои произлегуваат од менување на интерфејс меѓу професорите, универзитетите и комерцијалниот свет. се дадени препораки за развој на универзитетот политика во однос на овие прашања.

Веб алатки Билтен Специјално издание за авторското право во образованието
Ова издание на билтенот се фокусира на законите за авторски права и практичните аспекти на нивната примена во образованието. линк уредниците на различни информативни извори на тема

Заштита на правата од интелектуална сопственост
Овој Владата на САД веб-сајт дефинира интелектуална сопственост и обезбедува истакнатите совети за тоа како да се заштитат од тој имот.

Patents, Трговски марки, & amp; авторски права
Овој сајт од страна на националните paralegal група, го дефинира концептите и обезбедува релевантни правни информации на оваа тема.

Глобалната сопственост центар за интелектуална (GIPC)
Овој центар е партнер на САД Champer комора. Тоа шампиони правата на интелектуална сопственост “, како витално значење за создавање работни места, спасување животи, унапредување на глобалниот економски раст, и gneerating пробив решенија за глобалните предизвици.” Веб-страницата се опишува GIPC напори за зајакнување на заштита и спроведување на IP права