јуни 3, 2016

Кралицата на Tечност

Source: http://sarahpricelessondesigns.weebly.com/independence–fluency.html

Picture

Образложение: Со цел да се зголеми флуентност на читањето, фокусирајте се на учениците треба да биде за читање прецизно и без никаков напор. флуентност читањето е да се биде способен да чита со помош на автоматско препознавање на зборот. Како што се зголемува флуентност на учениците, нивните разбирање се зголемува заедно со него. Подобрена флуентност и разбирање ескалира уживање на доброволна читање студентот. Најдобриот метод за подобрување на флуентност се повтори читање. Оваа лекција ќе им овозможи на студентите да ги применат стратегии, како што вкрстување при читањето на ангажирање, целиот текст.

Mатеријали:
1.моливи
2.Штоперица за секои 2 студенти
3.Копија од кралицата на Ноќта на вештерките од страна на Марија Engelbreit за секои 2 студенти
4.”Ник возел неговиот велосипед во паркот” и “Сара сака да оди до парк со Ник, но нејзината мајка изјави дека не” на таблата за наставниците за да се моделира
5.Peer флуентност лист (по еден за секој студент)

Експертска:

1.Кажи: Денес ние се случува да стане течно читатели! Што значи тоа да се биде одлично познавање на читателот? [Им време на одговор на учениците] течно читателот е некој кој знае да чита брзо и лесно. Тие автоматски се препознаваат еден збор, кој им помага да се разбере она што се случува во приказната! Ова го прави забавно за читање, затоа што може брзо да дознаам што се случува понатаму во нашите приказни.
2.Кажи: Сега ајде да прочитате реченица што сум напишал на табла. [Ник возел неговиот велосипед во паркот] Одам да го прочиташ и да сакам да ми каже дали јас да звучи како течно читателот. Nnn / i / – / i / – / i / та-та-та, Ник, RRR / o / – / o / – / o / DDD неговата БББ / i / – / i / kkk, почекајте не Б- / I / -k велосипед, на ppp / a / – / a / – / a / RRR, П / арапски /, к, парк! Ник прачка неговиот велосипед во паркот! Чекај, тоа не дава никаква смисла. Тој прачка неговиот велосипед во паркот? О, Ник возел неговиот велосипед во паркот! Што збор не ми се залепи на за време на читањето таа реченица? Возеле. Јас заборавив дека o_e вели / O /. Но јас се користи во контекст на казната да дознаам зборот не бев сигурен за тоа. Ова се нарекува вкрстување и тоа е многу важно да стане течно читатели! Јас го прочитав целата реченица и сфатив дека тоа не дава никаква смисла, па гледав во зборот што звучеше смешно и сфатив дека тоа беше долг / O /! Осигурајте се дека користите вкрстување ако зборот звучи глупо во една реченица!
3.Кажи: Никако не можев да звучи како течно читателот кога читам дека реченица? [Им овозможи на студентите да се одговори] Не, јас не! Морав да звучи повеќето од зборовите и за тоа ми требаше долго време. Еве како течно читателот ќе прочита дека реченица: Ник возел неговиот велосипед во паркот. Брз, лесен, и лесно да се разбере! Сега е твој ред. Прочитај втората реченица на табла со вашиот партнер, одново и одново, додека не може да го прочита без никаков напор [Сара сака да оди до парк со Ник, но нејзината мајка изјави дека не].
4.Кажи: Денес ние ќе се обидеме да го прочитате Кралица на Ноќта на вештерките за да се практикуваат нашите флуентност. Бидејќи тоа е речиси Ноќта на вештерките, ние ќе се обидеме да прочитате за Ен Естел и нејзиниот пријател Мајкл на Ноќта на вештерките! Ен Естел и Мајкл се случува трик-или-лекување со татко Ен Естел е, но Мајкл смета дека тие се доволно стари за да оди сам. Тие доаѓаат со големи, страшни куќа, а татко Ен Естел е, ајде да одиме нив сам! Како што се доближи, куќата изгледа пострашен и уште пострашен, но Ен Естел не сака Мајкл да се знае дека се плаши. Што мислите ќе се случи во страшно куќа? Дали мислите дека тоа е прогонуван? Ќе мора да се прочита за да дознаете! Сакам сите да ја прочитате приказната еднаш тивко за него или неа да се види што се случува со Ен Естел и Мајкл.
5.[Дај секој ученик врсник Плавност на состојба и се даде на секој пар ученици стоперката] Кажи: Во ред, сега ние ќе се обидеме да се влезе во парови со нашите партнери и покажуваме голема флуентност вештини! Ќе се врти читање. Едно лице нема да ја прочита приказната 3 пати гласно додека нивниот партнер ги времиња. Сакам сите да се биде добар партнер и да им даде на вашиот пријател охрабрување, како што тие го читаат за вас! За време на првото читање, вашиот партнер треба да го користите стоперката и се слуша само. Но, за време на второто и третото читање, сакам на слушателот да се користи на стоперката за време на нивниот партнер, а исто така се слуша за следниве опции: читање Дали читателот побргу од нивниот последен читање? читателот чита Дали неспокојот од нивниот последен пат? Дали читателот чита со израз? се сеќавам на читателот повеќе зборови од нивниот последен читање? Откако ќе ја прочитате приказната за 3 пати, Прекинувачот се и нека вашиот партнер чита 3 пати! [Имаат еден пар од учениците модел за класа за да бидете сигурни дека секој знае што тие го прават и како да работат на stopwatches] Ќе се шетаат наоколу, ако ви треба било каква помош.
6.[Учител собира Peer Плавност плочи откако повтори читања се целосно; оцени флуентност на секој студент со користење на следнава формула: зборови х 60 / секунди]
7.Наставникот ќе има секој студент (работат индивидуално) да напише краток став во врска со она што го научиле во приказната. По користење на формулата за да се процени флуентност на секој студент, јавете се на секој студент поединечно да се прочита неколку страници на наставникот, додека класата работи на својата задача пишување. Наставникот ќе се забележи на зборови во минута и како флуентност на студентите е подобрена. Тие исто така ќе одговори на три разбирање прашања: 1) Што Ен Естел облекуваат како за Ноќта на вештерките? 2) Што г-ѓа McGilligan даде Ен Естел и Мајкл кога тие добија во нејзината куќа? 3) Што се случило на страшно куќа кога заѕвони на вратата?
8.По користење на формулата за да се процени флуентност на секој студент, јавете се на секој студент поединечно да се прочита неколку страници на наставникот, додека класата работи на својата задача пишување. Наставникот ќе се забележи на зборови во минута и како флуентност на студентите е подобрена.

Picture
Pесурси:
Јордан Пејн, ако ви помогне свиња со флуентност – http://jordanpayne95.wix.com/jordanslessondesigns#!growing-independence-in-fluency/cfvg
Engelbreit, Марија. Кралица на Ноќта на вештерките. Харпер Колинс, 2008 тврд повез.

Преземи PDF верзија
Назад кон читање Genie веб-страница
Назад на врски Лекција Дизајни