јуни 3, 2016

Преглед: Како Децата Учат да Читаат Зборови

Source: http://www.auburn.edu/academic/education/reading_genie/overview.html

  Пишувањето е прилично последните изум, но моќен во подобрувањето на човековата интелигенција. И порано беше логографски, каде симбол претставени на значењето на зборот. Ова значеше голем број на симболи за да ги научат. Во подоцнежна систем, беа воведени симболите за претставување слогови, промена на звук со седиште во писмена форма. Со развојот на азбуката, пишување во економичен група на симболите за претставување говор фонеми, гласните гестови од кои зборови се изградени во еден јазик. Сепак, со користење на писмо бара доволно познавање на фонемите да ги препознаеме во изговорените зборови, и ова може да биде сериозна пречка. Фонеми се произведуваат многу брзо во обичен говор (10-20 секунда), и вокалната гестови се преклопуваат, со што фонема граници тешко да се распознае.
Овој дијаграм покажува колку азбучен работи пишување. РИБИ правописот мапи од изговорот на риба. Азбучниот код им овозможува на систематски начин да се прочита секој збор од следниве својот изговор на сајтот. За да се огласи од еден збор, ќе се преведе на букви во фонеми, мешавина на фонеми за приближување на изговорот, и да ја признае збор. Звукотехника е едноставно декодирање наставата – настава почетници да се разбере правопис како фонема мапи. Меѓутоа, бидејќи фонеми се coarticulated, свеста фонема обично мора да се научи експлицитно, а не само се претпоставува.
Ние сме навикнати на размислување на два начина на признавање збор: вид и декодирање. Сепак, сите квалификувани читателите се здобијат вид зборови, и сите се стручни декодери. Покрај тоа, ние може да се препознае зборови analogizing, верижното произносим збор делови или контекстуални погодување. Глетката признавање подразбира инстант признавање без анализа. Декодирање вклучува превод; Иако почетокот на декодирање бара звучен звучи надвор и меша, подоцна декодирање е брзо и тивко. За да analogize, ние се потсетиме на збор со исто правопис шема и направи непознат збор рима со запаметен збор. произносим стратегија зборот делови бара голема продавница на очите парчиња, како што се ИНГ, ight и ција, што читателите може да стринг заедно да се идентификуваат зборови. Контекстуални Сомневајќи е со користење на остатокот од казната да се погоди непризнаени зборови. Бидејќи Нивни е бавен, effortful и не е многу сигурен, читателите брзо го напушти како што се добие вештина декодирање и пред речник.
Проблемот во читањето на зборовите е за да пристапите на лексикон, на пример, во продавницата на зборови и поврзани информации во меморијата. Пред да некогаш да научат да читаат, ние чување неверојатен веб на зборови со изговор, значења, синтакса, а понекогаш и се најават на податоци. Проблемот во читање е за да пристапите на лексикон, на пример, да се лоцираат на влез во меморија од правопис. пристапни патеки на квалификувани читателите се незаборавни (што можат да ги збор лесно), сигурен (тие се ист збор секој пат кога ќе ја видиме нејзината правопис), и лесно да се научи (во само неколку испитувања). Но, точни, сигурен пристап правци не се доволно добри: За да ја зачувате ресурси за разбирање, ние треба лесен пристап до зборови. Така пред пристап збор е целта на звукотехника настава.
Децата не само скок во декодирање и стекнување вид речник. Тие се движат низ добропознатите фази на користење на азбуката се повеќе и повеќе вешто. Пред децата да научат да ги користат азбука, тие вработуваат стратегија неисполнување на приложување на визуелен знак на значење. Оваа визуелна стратегија знак објаснува зошто многу мали деца може да се препознае многу зборови во нивната нормална околина, на пример, читање на Мекдоналдс со логото на лакови. Тие се едноставно препознавање слики. Кога децата се здобијат со азбучен увид, тие почнуваат да се користат фонетски знаци наместо на визуелни знаци. Тие користат некои букви (обично во почетокот на зборот) на Чарли некои од фонеми во зборот, обезбедување на систематски пристап пат на зборот во лексиконот (иако не е сигурен пат).
Сигурен пристап доаѓа во азбучниот фаза, кога децата учат да се декодира зборови само од правопис. Азбучен фаза читање овозможува на децата да се здобијат со брзо очите речник. Спротивно на минатото верувања, пред-збор за учење не зависи од памет асоцијација. Децата учат од вид зборови во само неколку квалитетни средби. Квалитет средби поврзете букви во правописот на фонемите во изговорот, обично од звукот надвор и мешање. Со други зборови, ние обично учат вид зборови преку внимателно декодирање. Иако декодирање бара големо внимание кај младите читатели, тоа се поставува сигурен пристапни патеки до добивање на збор. Откако ќе се воспостави пат за пристап, средства за да ја (правила кореспонденција) капка изгради. Правописот станува значаен симбол на говорениот збор (на пример, дека “изгледа како” на зборот). Учење да се декодира драматично се намалува бројот на обиди за признавање очите од просек од 35 обиди во просек од 4 испитувања.
Како да се води деца на целосна азбучен фаза, каде што може да звучи надвор зборови? Звукотехника е дизајниран за да се постигне оваа цел. Звукотехника е едноставно настава на декодирање. Тоа вклучува настава правила кореспонденција и како да се вклопуваат. развиени се два вида на звукотехника: експлицитни и аналитички. Аналитичка звукотехника е дизајниран за да се избегне изрекувањето фонеми во изолација. Ова бара кружен објаснувања, а тоа претпоставува свест фонема наместо моделирање како фонеми се означени и склопени во декодирање. Во експлицитни звукотехника, наставниците изрече фонеми во изолација за да се моделира како да звучи надвор и се вклопуваат. Истражувањата покажуваат дека експлицитната звукотехника е поефикасна во водечки деца на независноста на почетокот на читање.
Еден фактор кој се покажа за да бидат важни во звукотехника: decodable текстови. Decodable текстови се само текстовите во кои повеќето од зборовите може да се декодира користење преписки деца го научиле досега во својата звукотехника програма. Иако таквата контрола привремено ја ограничува вредноста литература на пракса текстови, истражувањата покажуваат дека тоа предизвикува стратегија декодирање во почетокот читателите. Бидејќи звукотехника тие учат работи за да го отклучите зборови во нивните приказни, тие се потпираат на стратегија за декодирање во читањето. Ова им помага да се здобијат со очите зборови брзо, и, исто така, им помага да дознаам модели не експлицитно изучува во звукотехника лекции. Како што ги прошират своите очите термини и декодирање моќ, контрола на Можност за декодираwе брзо може да се отстрани, овозможувајќи им да се чита и да уживаат во литературата за деца.
Проблемот со азбучен фаза читање е дека тоа е бавен и effortful. За среќа, како децата учат зборови и пред очите на парчиња, тие учат кратенки за препознавање на зборот. Тие се сеќаваат парчиња на правопис за брза собранието. Овие парчиња се произносим збор делови кои можат да се препознаат без анализа. Користење на парчиња им овозможува на читателите да се декодира многосричен зборови верижното познатите делови. Клучот за експерт за декодирање се чини дека е учење самогласка преписки – срцето на секој слог. Исто така, е потребно многу за читање пракса да стекнат вид зборови и очите парчиња. Децата мора да бидат наведени да прочитате доброволно како време активност слободно да се земе на ова ниво на пракса.
Дали нашата цел за почеток на читателите да се сетиме од очите или декодирање? Одговорот е и двете. За да се напредува кон експертиза читање, децата мора да научат да се декодира и да го прочита зборовите од очите. Сепак, пред зборот читање зависи од декодирање – знаење на нашите азбучен систем. Така, учење да се декодира пред се друго