јуни 3, 2016

Да се Дружат со Фонеми

Source: http://www.auburn.edu/academic/education/reading_genie/phon.html

Фонема свеста е способноста да се идентификуваат фонеми, гласните гестови од кои се изградени зборови, кога тие се наоѓаат во нивниот природен контекст – изговорените зборови. Децата треба фонема свест да научат да читаат, бидејќи писма претставуваат фонеми во зборови. Фонема е значењето на писмо или digraph, “устата потег” сигнализира со буквата. Правописот на еден збор – писмото низа – е карта на изговорот – нејзината фонема низа. Да научат да читаат зборови, ние треба да се разбере ова мапирање. Така, учењето да се чита започнува со “да се дружат со фонеми” – се навикнуваат и се запознаени со нив. Неформално, децата се развие оваа блискост во разговорите за книги читаат на глас, особено писмо и книги на расадник рими. Водење и поттикнување на обидите на децата да се измисли правопис, исто така, им помага на децата да се дружат со фонеми.

Децата, исто така може да се научи да се дружат со фонеми во експлицитни лекции. Кога го испита на програми за истражување-базирана програма за учење фонема идентитети, ќе најдеме три карактеристики на ефективни програми:

а) А се фокусира на основен сет на индивидуални фонеми, едно по едно време.
б) активности чија цел е да се направи секоја фонема незаборавни.
в) пракса наоѓање на секоја фонема во изговорените зборови.
Истражување покажува дека се запознаени со фонеми помага на децата да направи продор во учењето да се декодира.

Се фокусира на индивидуалните фонеми. Децата треба да се добие чувство за секоја фонема тие ќе ги користат во читање и правопис. Исто како што ние не очекуваме децата да научат да го признае сите букви одеднаш, ниту треба да очекуваме децата да се научат сите фонеми одеднаш. Наместо тоа, ние трошиме време со секоја фонема, тие ќе треба да се чита и пишува зборови. Од каде да почнам? Continuants фонеми како / ф /, / m /, и / s / се лесно да се водат и да ја изрече сами по себе. Обеззвучен согласки како / t / и / p / може да дојде кратко време потоа. Ние треба самогласки веднаш, затоа што не може да се стави заедно секој збор без самогласка. Долги самогласки се полесни за откривање отколку кратки самогласки. Сепак, кратки самогласки треба да дојде на почетокот, бидејќи тие обично се првите да се воведе во читање лекции, бидејќи тие имаат едноставен букви правопис. Децата не треба да се предава секоја фонема. Како тие се користат за идентификување на ограничен сет на фонемите, тие ќе научат како да се идентификуваат други.

Изберете добра основен сет на можеби десетина фонеми, и воведување на фонемите едно по едно време, оставајќи ги на неколку дена, за секој од нив. Еден добар воведната стратегија е да се користи значајни имиња, гестови, слики и писма. Значајни имиња обезбеди позната слика на звук сличен на звукот на фонема во светот; На пример, / z / звучи како зуењето пчели. Децата лесно придружете / a / (кратко) со плаче бебе. (Кликнете овде за листа на идеи за значајни имиња). Фонема гестови се рака движења деца може да се направи е да се запамети фонеми; на пример, добар гест за / p / flicking е отворена на прстите на двете раце како пуканки пукање. Фонема гестови не бараат посебна материјали – тие се секогаш на дофат на раката, а децата уживаат учествуваат во часови со рака движења. (Кликнете овде за листа на идеи за фонема гестови) Фонема слики фотографирате на значајно име фонемата е. (Кликнете тука за фонема слики за пет кратки самогласки) Покажи главен писмо или digraph за секоја фонема, и да ги учат децата да ги препознаат писмата со водени печатење пракса. (Кликнете тука за упатства за настава признавање писмо.)

Направете фонемата незаборавни. По деца се воведе на фонема, тие треба да го водат, да ги испита, а се прават значајни врски со други работи кои тие знаат. Да се добие преку идејата дека фонема е иста “устата потег” во многу различни зборови, треба на децата да научат алитерационен “ticklers јазик”, на пример, “Многу глувци се направи музика”. Еве три упатства за добра ticklers јазик:
1.Осигурајте се дека повеќето зборови започне со фонема (на пример, користете алитерација). Почетоците се најмногу се забележува. Во повеќето случаи, не користете зборови со фонема во средината или крајот на зборови (x е исклучок) се.
2.За ticklers јазик мали деца да се сетам, 4 или 5 фонеми е многу. Ако тие се премногу долги, тие се тешко да се запамети.
3.Тоа не е важно колку фонеми се напишани во tickler на јазикот додека фонема е конзистентна. Овие се јазични активности усна, и децата нема да видите правопис.
Добро: мачки и мачиња плаче за Божиќ. (Главните зборови имаат фонемата / k /.)
BAD: Ани јаделе јаболко во алејата. (Јаделе има погрешен фонема за учење за / a /.)

Кликни тука за одлична колекција на ticklers јазик за вршење на свеста фонема.
Откако децата да научат tickler јазик, да ги имаат пракса нив се протега на звуците, на пример, “Nnnnnobody беше nnnnnice да Nnnnnancy е nnnnneighbor Nnnnnick”. Дали ги направи фонема гест како што се водат на фонема, во овој случај “, вози џет ски.” Друг добар начин да се практикуваат е поделба на цел фонема од остатокот на зборовите, на пример, “N-obody е n-мраз до n-сосед N-бљак N-Ancy е.” Ова е важно со гости како фонеми / t /: “. T-ом т-ricked Т-im и Т-ook неговата Т-дожд надвор т-решетка” Децата може да компонира свои ticklers јазик и ќе ги напишам со измислени правопис. Одличен ресурс е добар буквар. Барате азбука книги кои имаат повеќе примери на познати зборови за да се илустрира секоја буква, како што се д-р Seuss ABC, со прекрасен alliterations како “Глупави Семи Масна шест пијат газирани пијалаци и се болни, болни, болни”.

Прашајте деца да бидат научници и да дознаам како тие се прават звукот со нивните усти. Тие ќе треба време да експериментирате и да откриете она што нивните усти се прави, како што практиката за производство на секоја фонема. На пример, како да се направи / m /? Кога децата ќе научат дека тие мора да притиснете нивните усни заедно и потпевнувам, тие се нула во на клучниот концепт за одлучување дали / m /, се најде во лето или зима. Како што велат тие зборови бавно, тие ќе притиснете усните заедно и потпевнувам кога ќе се каже лето, но не и кога тие велат дека зимата.

Во оваа долга трка, децата треба да учат букви и диграфите како симболи за фонеми. По студентите учат да се печати најчестите писмо за цел фонема, да ги измисли правопис зборови со ова писмо. Да се измисли правопис, мора да се водат на зборот, се чувствуваат она што го прави вашата уста, и евиденција писма движи устата. Дневен пишување можности со измислени правопис им овозможи на децата да се идентификуваат фонеми и вежбање на преписки што го учат.

Најди фонемата со збор контексти. Фонема свест значи признавање фонеми во нивната природна средина, изговорените зборови. Децата не го научиле на фонема додека тие можат да го на самото место со зборови. За почетокот на пракса, да им помогне да ја признае цел фонема во почетокот на зборовите. За ова, можеби ќе треба да ги одберам илустрации на зборови што почнуваат со фонема од огласна табла. Подоцна треба да ги бара за фонема во средината или крајот на зборот. Нека изберете помеѓу зборови поврзани во смисла да се практикуваат на префрлување од значи да звучи. На пример, можете да ги замолите да слуша за / s / звук, “рамно звук гума” во зборови поврзани со значење: “Слушаш / s / глувци или стаорци во патка или гуска во гнездото или пештера??? ”

Само по децата ги знаат фонеми во зборови треба да ги замолите да мислиш на зборовите кои се карактеризираат со цел фонема. На пример, се додека тие лесно може да се најдат на фонема во зборови, тие не може да се бара списанија за илустрации кои почнуваат со фонема. DaisyQuest и замокот на Daisy се одлични компјутерски игри, кои користат state-of-the-art анимација и синтетизира говор да им помогне на децата да фонеми во зборот контексти. (Кликнете тука за овие и други ресурси за учење на свеста фонема).

Измешани и сегментација работа со цел фонема е многу корисна во признавањето на фонема во збор контексти. Запомни во мешање и сегментирање на работа со само една фонема во исто време. Повеќето програми меша и сегментација претпостави дека децата можат да работат со избрани фонеми, од кои повеќето не ја научиле да се идентификуваат. Измешани и сегментација на работа обично бара писма до претставуваат фонеми, бидејќи во спротивно децата имаат многу нешта да се размислува за одеднаш. Чудно, истражување сугерира дека е полесно да се вклопуваат фонеми до крајот на зборови. На пример, тоа е полесно да се вклопуваат и рол метри, Crea-М, и SLI-мене отколку да се вклопуваат R-oom, CR-ЕАМ и SL-име.

Креативни наставници ќе мислам на многу други начини да им помогне на децата да се дружат со фонеми. Ефективни лекции и активности, ќе се фокусира на одредени фонеми, ги направи овие фонеми се познати на децата, а потоа да обезбеди пракса наоѓање на фонеми во зборот контексти.