јуни 2, 2016

Совети за пишување стил за Usenet

Source: http://cs.gmu.edu/~offutt/documents/advice/hints-net-write.html

Историја (1997)
Јас прв пат го е создал овој есеј, како објавување на newsgroup уште во почетокот на 80-тите години, кога бев студент д-р од Georgia Tech. Јас дури и не се сеќавам што newsgroup, или кога точно. Бев едноставно се обидува да биде корисно за голем бран на новодојденци на нето со полагање на некоја мудрост дека оние од нас кои биле на интернет за некое време веќе. Примарна точка беше дека пишувањето е различен во мрежата.

Оваа беше за време на мрежата е во пораст од околу 50 сајтови до неколку стотици сајтови. Така, бројот на нови корисници се зголемува драматично.

Се чинеше дека се добро примени во својата почетна место, а со време и многу Usenet постери од овој есеј, и ги критикуваше другите постери за непочитување на овие предлози. Неколку месеци по објавувањето на ова, јас бев изненаден да се добие барање да се вклучи оваа како редовен објавување на “news.announce.newusers” група за вести. Се разбира, ја имав таа чест, и веднаш рече да. Сè уште сум изненаден дека по 15 години, овој член се уште редовно се појавува во таа група за вести!

Исто така, се споменува во книгите (имам “Unix трудови за Unix програмери и моќ на корисниците”, уредена од Мичел Вајт, на мојот полица) и се појави во најмалку два кампусот прирачници за студентите. За жал, јас не се чуваат внимателно пратите на референци и повторно печатени материјали – Јас никогаш не се очекува тоа да се има престојуваат моќ! Се разбира, најмногу изненадува е зголемувањето на бројот на овој есеј на интернет. Еден неврзан пребарување преку интернет (со користење Alta Vista, 3/6/97) ги покажува следните единаесет референци. Сум видел барем уште два кои не се во прилог моето име (што значи дека не може да ги најдете во пребарување).

http://www.netannounce.org/news.announce.newusers
www.uno.edu/~ucc/webfyi3.HTML
www.cs.pdx.edu/~trent/proc_foot.HTML
sasun4.epfl.ch/News/Document/Hints_on_writing_style_for_usenet.HTML
www.tezcat.com/~abbyfg/faq/writing-style.HTML
fims-terawhiti.massey.ac.nz/computer/usenet/style.guide.HTML
www.mug.com/help/usenet_writing.HTML
www.up.ac.za/about/faq/faquse/usehints.HTML
www.guinet.com/docs/resources/hintsonwritingstyleforusenet.HTML-ssi
www.dejanews.com/help/dnusenet_4.HTML
www.landfield.com/faqs/usenet/writing-style/part1
ftp://rtfm.mit.edu/pub/usenet/news.answers/usenet/writing-style/part1
ftp: rtfm.mit.edu

Покрај тоа, јас се забележи голем број на места на интернет каде што се споменува овој есеј:

www.sscnet.ucla.edu/soc/csoc/vcommons.htm
www.csc.fi/molbio/una/unapost.messages/45.HTML
immwww.jr2.ox.ac.uk/bioguide/end.HTML
web.citi2.fr/bioguide/biblio.HTML
atc.atccu.chula.ac.th/doc/bioguide/biblio

Целосната оригиналниот есеј е подолу. . .

Јас би сакал да се земе еден миг да споделат дел од моето познавање на стилот на пишување. Ако читате на предлози подолу, се сеќавам: тоа е лесно да се согласат дека тие се направи смисла, но тоа е многу потешко да ги примените.

Pеференци:
Канингем и Pearsall, “Како да се напише за светот на работа”
Strunk-бело, “Елементи на Стил”
Горенаведените препораки се и одлични книги. Канингам е стандард во тек часови пишување и ја освои наградата за најдобар технолошки книга пишување од Здружението за настава на Технички пишување. Ја имав таа среќа да се земе една класа од него како додипломски. Strunk е стандарден состав во колеџ класи. Други идеи тука доаѓаат од моето искуство на мрежата и совети од други луѓе.

Ова е “долга статија”. Остатокот од тоа е едноставно листа на совети.
Стил на пишување:
Напиши подолу * * читање ниво на читателот. На Ср. лице во САД се наведува на ниво 5-то одделение (11 години). На Ср. професионални чита за нивото на 12-ти одделение (18 години).
Чувајте ставовите кратки и слатки. Чувајте реченици пократки и послатка. Ова значи “концизни,” не криптичната.
Белата простор не е залудно потрошени простор – тоа во голема мера ја подобрува јасноста. А празно line додава тој само бајт должина на статијата, па не се скржави и ако тоа ќе ви помогне да направите вашиот појасно.
Трансферот внимателно вашите зборови. Пишување со прецизност е толку важно тука како што е во било кој друг вид на дискурс. Размислете внимателно дали она што сте го напишале може да бидат погрешно протолкувани, и дали тоа е нешто што сакате да се случи.
Луѓето може да се сфати само околу седум работи одеднаш. Ова значи идеи во смисла на ставот, големи делови, итн
Избегнувајте кратенки и акроними, ако е можно, и да ги дефинира оние што ги користите.
Постојат неколку варијации на било една реченица. Пасивен, испрашување или негативна реченица е потребно подолго време да ја прочитате.
“Симпатична” грешките во правописот е тешко да се прочита, особено ако читателот е одлично познавање на јазикот се вклучени.
Нето стил:
Суптилност не се соопштува и во писмена форма – особено во текот на еден компјутер. Запомни, повеќето луѓе кои ќе ги чита вашиот објавувате не знаеш.
Горенаведеното се однесува на хумор, како и. (Rec.humor, се разбира, не се вклучени.) Смешковците :-), се мурти :-(, намигнува 😉 понекогаш може да се избегне забуна.
Кога се особено “пламен boyant”, сметам дека е корисно да се оди во тоалет пред всушност да ја испратите. Тогаш, јас често се промени тонот значително. 🙂 Земете пауза пред да ја објавите нешто во лутина или кои може да наштети или лутина другите.
Предмет линии треба да се користат многу внимателно. Колку време сте го потроши читање на статии со лажни предмет линија? На “Тема:” заглавие може да се уредува во сите различни програми на работното место (како што може да “Дистрибуција”, “Групи” и “Проследи до:” header линии).
Референци треба да се направи. Кога ќе одговорите пошта, имате оригиналната порака свежа во твојот ум. Кога ќе го добиете вашиот одговор, јас не.
Не вклучува целиот напис дека реплицирате. Исече дел да го вклучите на апсолутен минимум потребни за да се обезбеди контекст се вашиот одговор.
Тоа е * многу * полесно да се чита користите мешавина од големи и мали букви.
Оставањето на производи (како што е “,” “А”, “еден”, итн) за “краткост” mangles значењето на вашите реченици и е потребно подолго време да ја прочитате. Тоа ви заштедува време на сметка на вашиот читач.
Бидете внимателни на контекстуални значења на зборовите. На пример, јас се користи “статии” само сега. Во контекст на netnews, има различно значење отколку што се наменети.
Направи обид да се пишува зборови правилно. Очигледно погрешно напишани се силни и го одвлекува вниманието на читателот. Секоја програма вести објавувате овозможува да го уредите вашиот напис пред да ја објавите, а повеќето системи имаат некој вид на проверка на правопис програма со која можете да го користите на вашиот напис.
Ако вашата статија оди во текот на една screenful, користете подброеви да се организира. Брои вашите ставови ретко е корисна.
Само, пред да ја објавите вашиот напис, повторно да го прочита. Ова ќе се осигура дека вие всушност пишува она што сакате да го напишете.
Запомни – тоа е меѓународна мрежа.
Запомни – сегашни или идни работодавци може да бидат читањето на Вашите статии. Па може да вашиот брачен другар, соседи, деца, и други кои ќе се сетам на вашиот долг гафови.
Доста рече.

Овие предлози се сите лесно аргументирана и истражување. Има многу повеќе да се каже, но ….