јуни 2, 2016

Анархизмот Наспроти Социјализмот

Source: http://dwardmac.pitzer.edu/anarchist_archives/critics/deleon.html

Предговор

“Социјализмот наспроти анархизам” е еден од оние мали камења на предавање уметност, донесено на “повод”, но кое време неизбежно го прави класика. Поводот, која го родила овој pronunciamento преку De Leon е убиството на Мекинли во Бафало, Н. Ј, од анархистички Czolgosz. Убиството на Мекинли предизвика вистинска ерупција на слепи бес и ситни гонење на поединци и организации кои тврделе дека било каков вид на т.н. радикални “изам”. Отворена или прикриена напади беа направени врз Социјалистичкото движење, со тој непогрешлив класа инстинкт што го прави на владејачката класа и нејзините приврзаници мирис во социјализмот своите вистински противник и да се земе секоја можност да го нападне со страсната иако залудна надеж дека ќе си го брише од постоењето. Бес, од страна на банди или ситни власти, биле извршени против социјалистите Според верувањето, реално или претпоставено дека социјалистите биле анархисти. Јавен бес беа поттикнати и од капиталистичката печатот кој во секоја држава, во својата вообичаена нагло, неуки, или магичен начин, збунет Анархизмот со социјализмот како ако двете беа идентични и се синоними.

Во својот вообичаен мирна и логичен начин De Leon проследи на доктрината на “физичка сила”, т.н. “пропаганда на дело”, со минатата заклучок, покажувајќи дека ја одигра својата улога во историјата на возраст кога поединецот, лидер, царот, царот, или што еден човек владетел може да се нарече, беше сè, и масата се смета за ништо, покажува како овој “револуционерен метод” надмина и поминатите во ова време, е заглавен во човечкото сфаќање на овој ден, теоретски поттикнат од кои една организација – Католичката црква –in кој папата или свештеник, тоа е да да речеме, на поединецот лидер, сепак има за сите точки од обвинението и масата за помалку од ништо; покажува глупоста, на fultility во нашата ден и возраст, за методите и тактиките на анархистите; и покажува, освен тоа, како дијаметрално спротивни на овие се методи и тактика на социјалистичкото движење.

Во моментов сме повторно поминува низ фаза во историјата кога тоа е погодно за моќта која да биде и за субвенционираните притиснете за да погрешат Социјализмот од тоа интерференција со анархија, често во тоа време што му дава ново име, IWW или синдикализам, или нарекувајќи болшевизмот или Spartacanism – сликарство овие движења во најцрното бои. Јасноста на мислата и расудување, секогаш е потребно во социјалистичко движење, е, според тоа, во ова време повеќе од кога било императив. Ние немаме подобро и појасно концизна изјава за позицијата на Социјалистичкото движење во опозиција на анархија и други кривични dostrines извира од визба или зандана од ова, брошура.

Во подготовката на ова ново издание за печатач, Апелациониот суд, не е така чувствува дека е најсилен оружје против клевета и тајни напади на нејзините стотици непријатели, отворена или тајна. Тоа е книга која треба да биде во рацете на секој маж и жена во земјата.

Анархизмот наспроти социјализмот

Дами и господа, гласовите на оние најмалите * предизвикаат ми да се воведе мојата најавеното воведување со набљудување на Виктор Иго. На одредена прилика, кога Француската револуција чинеше дека се во опасност (и да се разбере од страна на француската револуција не обезглавувањето на никого, но падот на системот Феудалната), повеќе од еден се вели дека се собраа храброст, од слушање, додека шетаат по улиците на Париз, на мали деца пее “Ca Ира” ( “Тоа ќе успее”). Виктор Иго, во својот посебен јазик, рече на тема: “Гласовите на тие деца, тоа е гласот на огромното иднина.” Тоа не е важно дали овие деца се свесни дека на Социјалистичката состанокот се одржува тука или не. Дозволете ни да се земе како добар знак дека гласовите од овие мали, ехо, надвор од оваа сала, овации дека, внатре, го поздрави воведувањето на Социјалистичка звучник. (Аплауз).

Пред преземањето на мојот предмет, дозволете ми да се направат неколку воведни забелешки, кои може или не може, да биде потребно во овој случај; или може да биде потребно само во многу ограничена намери; или можеби може да биде потребно многу подолг степен.

Сите оние од вас кои се сеќаваат на последните вулгарен напади врз социјализмот од страна на Републиканската печат, кој произведува “социјалисти” и го стави во нивните усти овации за убиецот на Мекинли; сите оние од вас кои се сеќаваат на подеднакво непристојни напади од страна на Демократската печат, кој се обидел да се поврзете директно со Czolgosz Социјализмот; сите оние од вас кои се сеќаваме на вулгарен јазик фрлаа од протестантската и еврејската проповедалници, грамаден социјализмот и анархизмот во еден; сите оние од вас кои се сеќаваат на неморални став погоден од страна на принцовите на Римокатоличката Хиерархија на оваа земја, кој, расеан од нивните тврдат дека тие се “учители на моралноста”, имаат, по повод трагедијата Бафало, прибегнаа кон неморално дело фалсификување на начелата и принципите на социјализмот; сите оние од вас кои се сеќаваат на јазикот на политичарите, демократите и на републиканците, на оваа тема, веројатно може да се очекува од мене што јас идам, попладнево, за да го возврати ударот. Ништо од тој вид. Сонцето удира не се врати против темните облаци кои може да се соберат в лице; ниту пак е социјалистичко движење.

Социјалистичкото движење, како и сите на вистината, да го чекаат своето време; а во меѓувреме продолжи secrenely по својата орбита. Да го возврати ударот зголемува нарушување затоа што се зголемува непријателството. Јас не доаѓаат да го возврати ударот. Што ми се дојде за да им овозможи на оние собрани тука – до степен што можам да во рамките на ограничено време, што е физички возможно за еден човек да се обратам на толку широка прашање – да ги собереш на свој начин; да ви даде совети, како што беа, кои можат да ви помогнат во решавањето на сложените проблеми дека ова прашање на анархизмот носи горе, дека ударот на Czolgosz покрена во важност.

Всушност, голем социјално прашање не може да се влезе, можеби, преку подобро портата од портата, која, не Анархизмот сугерира, но кои анархистички сили на општеството се обиде да се подигне како бариера против социјалистичкото движење.

Социјалното прашање е со право наречен Велики растворувач, дека голем океан, во која сите реки на протокот на знаење, и на која сите одделенија на интелектуална изградување се притоки. Тешко е да се каже дека ова, она, или на друг на бројни под-прашања е најважен. Јас нема да кажам дека го покрена во јавното мислење со зборот Анархизмот прашања се најважните; но она што ги одржуваат е ова: Дека прашањето вклучува тактички проблем, и дека тоа тактички проблем денес е од најголемо значење.

Со овие прелиминарни забелешки Јас ќе започне, но се уште треба да ги доведам во уште малку прелиминарни. Тоа е предложено од страна на книга во еден од весниците на оваа многу утро Њујорк. И по цена на рекламирање на многу глупаво книга, и уште поглупаво рецензент, јас ќе се спомене нивните имиња. Јас се одржи овде во Њујорк Сонцето на ова утро. Тоа содржи одредена книга преглед. Авторот на книгата е еден господин кој е сторител пред дела од овој вид. Неговото име е Џон Реј. Тој има напишано една книга наречена “историјата на социјализмот”. Бог им помогне социјализмот и Бог им помогне историја! (Смеа и аплауз.) Имам обележани и бере на овој преглед три од изјавите што рецензент има преземено и јадења како избор залаци од книгата на г-дин Реј е. Овие стихови ќе ми послужи како место во моето обраќање до вас и ќе ми помогне да се направи јасна мојот аргумент. Дозволете ми да ги прочитате.

Првата е: Г-дин Реј карактеризира Анархизмот како “најновите и повеќето исправна потомци на револуционерниот мислење.” Јас ќе ви покаже дека Анархизмот не е последниот, но, далеку од тоа да биде последната, е многу најстарите концепцијата на револуционерното движење. Јас ќе ви покаже што е стар, застоена, и исцрпен. (Смеа и аплауз.) Јас ќе ви покаже што е дете на новороденчињата општествена организација. Јас ќе ви покаже што и манифестација на тоа што го имаме денес е чисто атавистички заживување на една стара, стара идеја.

Следниот изјава дека мислам дека се од значење за цитат е ова: Тој вели: “Анархистите на Бостон,” и јас го цитирам затоа што сте на Бостон “, на пример, се индивидуалисти, една од двете групи на англиски анархисти во Лондон е индивидуалист “; и г-дин Реј (читање од преглед) “истакнува дека овие индивидуалистички анархисти се многу малку на број насекаде, и тој тврди дека на масата на страната чии дела се возбуди згрозување од двете страни на Атлантикот се несомнено повеќе социјалистичка од социјалистите себе. ” Јас ќе ви покаже што оној кој ги поврзува анархизмот со Социјализмот се обврзува во областа на социологијата како голема грешка што тој кој во областа на природните науки, би рекол дека орелот припаѓа на истиот вид како јагула во зоолошката скала.

Последната клаузула во анализа на книгата на г-дин Реј е од овој рецензент, што ми помага и дека јас ќе ти кажам, дали е ова: Тој вели: “Тоа се вели дека е предмет на шпекулативни дискусија меѓу анархистите дали два члена се доволни да претставуваат анархистички клуб. на ужас на потчинетост на власта да ги задржиме разединетоста и слаби. една мала група може да concoct изолиран криминал, но тоа може да се направи малку кон подигање на општествената револуција. ”

Иначе, тоа е мислењето на авторот, презаситена со рецензент, и е дадена како бисер на мислата. Јас ќе ви покаже дека човекот кој напиша дека не знае првото нешто за историјата. Јас ќе ви покаже дека овие индивидуалистички епидемии се постигне прекрасен револуции во своето време, но во дена поминале. Јас ќе ви покаже што, како што човештвото напредува, поединечните акти бледнее во сила, и јас ќе ви покажеме зошто, денес, тие се едноставно трепка во тава; Како резултат на тоа, дека ова откажување на големо со индивидуалистички револуции, индивидуалистички снимки и индивидуалистички атентати, како акти неспособни за постигнување на одлични резултати, покажува дека овие господа немаат мислење за тоа што навистина значи анархизмот, или таму каде што ги има своите корени.

Сега на оваа тема. Се разбира, она што го прави многу врева се смета од страна на површниот набљудувач како на работа. Сега, особено, со анархизмот, бучни дел од Анархизмот не е суштината на анархизмот. Еден анархист кој пожари шут, еден анархист кој фрла динамит бомба, или на еден анархист кој денес assassinates претседател, го носи неговото име блесна од едниот крај на земјата до другиот до таква мера, дека луѓето, кои самите се чешање за озлогласеност , се толку завидлив на оној што ќе го поминат резолуции изјавувајќи дека неговото име не се во натамошниот текст: тој спомнати. Атентатот не е суштински дел на анархизмот.

Можете да добиете атентат како е можно, но не и неизбежна, инцидент на анархизмот. Анархизмот не значи убиство, но неговата природна развој во таа насока може да изгледа. Анархизмот е во суштина губернаторски или владини зачнување – концепција на власта во социјална средина.

Концепција на владата е рефлекс на социјалната концепција; и дека социјалниот концепција, за возврат, не е врз основа на она што би сакале, или она што ние би фенси да се биде на желба работа, но од она што материјалните услови диктира. Ќе се земе вашата присутни raspingly-бучни и непристоен Зголемено во Бостон, на пример; тоа не е она што би сакал е; но тоа е одраз на условите за работи и способностите на време; и дека рефлекс се материјални форма на најдобар можен начин знаат и се физички способни за постигнување на одредена состојба на нештата.

Сега, она што е социјалната концепција која лежи во основата на анархизам? Јас едвај може да се илустрира социјализмот подобро отколку со цртање јасна суштината на анархизмот. Со тоа, како позадина, Социјализмот тогаш, според тоа причината, што значи тоа и тактики за да се постигне тоа, пролет природно за око.

Значи, што е тоа што на владините концепција која се манифестира како анархизам? Што дека социјалната концепција е рефлекс на, јас може да започне со наведување. Јас ќе се спомене некои водечки историски настани, а со тоа ќе се овозможи да се одговори на прашањата себе.

Земете една од водечките епохи во античката историја. Ние се среќаваме со монументални суштество. Неговото име доаѓа до нашите денови; тој го дал имиња на градовите; неговите искажувања, според неговите зборови, неговото однесување, станаа пословичен.

Тој човек бил Александар, наречен Велики. Тој изгради империја која lapped над двете страни на Euxine; тој освоил порано непобедлив Грците; тој се шири кон исток во текот на големите империи на Асирците и Вавилонците, или што и имињата што ги имале. Неговото царство поплави во Египет, и крена градот Александрија, со сето она што го носеше. Таа империја била најголемата империја, соодветно говорејќи, со користење на зборот во полу-техничка смисла, најголемиот во светот се уште не го видел. Александар бил глава.

Еден ден по смртта на Александар. Што се случило со неговото царство? Веднаш по неговата смрт, таа разнишана во десетина различни фрагменти. Без Александар империјата на Александар дојде до ништо. Смртта на тој човек не е предизвикана од убиство. Неговата смрт му се припишува на “природен настан во текот на природата”. Фактот дека не интересира повеќето само сега што се случило кога тој голем смртта на Александар. Она што се случи беше смртта на својата империја. Препушти ми го тоа како еден пример.

Сега да потрае уште една серија на настани. Тоа е еден помалку вкусен од онаа само споменати на еврејските рабини, протестантските и католичките pulpiteers, кого од отворањето. Но, тоа не е моја вина; тоа е нивна. Серијата настани што сега предложи да се спомене се земени од Библијата. Вие знаете дека новоизбраниот претседател на Господ backslided многу често. На еден од овие прилики тие паднаа под контрола на еден злобен трка наречен Моавците. Тогаш тие беа преполни под јаремот на Моавците многу долги години.

Конечно, на јазикот на Библијата, “Бог Го воскресна судија во Израел.” Неговото име беше Ехуд. Тој погледна наоколу и видов угнетување на својот народ, и составен неговиот ум да се стави крај на угнетувачите. Како тој да одат за тоа? Со војува против Моавците? Бр Кралот на Моавците беше господин со името на Еглон, го опиша како “многу масти човек.” Аод, кој се опишува како “левак”, се предвидени со нож; ја скрив под својата облека; обезбедени приватен разговор со Еглон, кој беше исфрлен својот чувар гледање десната рака Ехуд е невооружен; и, одеднаш користење на левата рака, сфатена ножот, и на јазикот на Библијата, “тоа втурнати во стомакот Еглон,” така што “haft отиде во по ножот и масти затворени по ножот” и заглавени брзо.

Излезете Еглон, а не само јас, туку син на Moabitic угнетувачи секој мајката. Со смртта на цар Еглон владеењето на Моавците беше при крај како апсолутно како кама Ехуд имаше зјапаат секој Moabite во transfixing Еглон. Толку за барањето на преглед што го прочитав од, дека индивидуалистички акти се оголени на резултатите.

Земете еден настан, исто така, од Библијата. Тоа е славниот една, која помина во уметноста, кабинетите поети и сликари со предметот за многу голем производство. Тоа е приказна за Џудит и Holofernes.

Кралот Nebuchodonosor, како што се нарекува во Книгата на Џудит, дозволено очите да се шета наоколу и го здогледа на Евреите, и одлучи да ги освои. Holofernes беше назначен за генерален дека освојувањето на армијата. Тој врши сè пред него, и конечно стигна Јудеја со армија над сто илјади силна. Со тоа тој се сместија во близина Bethulia. Евреите биле под голем притисок; водата се сврте настрана од нив; Разговор за предавање почнаа да се слушаат.

Во тој критичен момент жена зачекори натаму. Разговарала никој; таа му се довери нејзиниот план да никој не дури и на слугата слугинката дека се заедно. Таа самата се облече во неа најдобро, а sallied надвор од градот кон кампот на Holofernes, пред чии шатор таа наскоро пристигна, војниците лесно што го отвори патот за неа. Во прекрасниот јазикот на Библијата, во непосредна близина можам да го потсетиме “, ја сандали силувани своите сетила, и нејзиното лице се премисли затвореник”.

Да се направи скратам приказната, една ноќ, како Holofernes лежи во ступор на сон на неговиот кауч, Џудит го falchion неговата отсече главата, и се вратија дома со неа. Обезглавувањето на Holofernes беше еднаков со отсекување на главата на секој поединец во својата голема војска. Таа армија исчезна како целосно како прв тенок слој на снег исчезнува по улиците на Њујорк, кога погоди од сонцето; таа исчезна уште целосно, оставајќи не е брзо движат се облаци зад себе.

Ова беше голем резултат. Му го одложи за многу сто години од денот кога во станот на време беше да се снима, а римскиот император ставен врз ѕидините на Ерусалим камен портрет на една свиња со безобразно завиткан опашка како печат на Џентиле покорување на еврејски Акропол . А повеќе “автономни” или индивидуалното “чин лошо може да се сфати, ниту уште една плодна резултат.

Ајде сега да трае долго скок напред во современата историја. Што сте го гледале тековни настани во Франција. “Париз”, се сведува на многу понов датум, се залага за “Франција”. Во последователни кризи беа сведоци на таа земја, без оглед на најблиското опкружување на капиталистичките интереси заробени Париз заробени Франција “за добра мерка.” И Париз се залага за “владата”. Кој се дека владата на нацијата.

Привлече поблиску до нашата сопствена земја. Што е спектакл презентирани во овој дел на нашиот сосед Република, Мексико? Пругите имаат во понов датум земени од револуции шанса за успех што некогаш уживаше. Но, до тогаш, како што застана? Поглавар, или, да речеме, интересите групирани околу таков шефот, кои имаат за цел контролирање на луѓето, едноставно маршираа по главниот град. “Капитал” се залага за “власт”. Тој што присвоиле на владата, ангажирал луѓе. И, конечно, потпирајќи се на нашите сопствени почвата и доаѓа до непосредна моментов, она што е на спектаклот што се презентирани само сега во нашата Империја град на Голема Њујорк? Жестока општинската кампања беснее таму меѓу силите на капитализмот, подредени по должината на линиите на топење или “реформи”, од една страна, и партијата на власт, TAMMANY сала, од друга страна.

Што е тоа за сите? Корупција – неспорна, отворено призна дека или тивко призна – е неконтролираното во општинската власт. Дали “реформи” сили, со Сет ниско, како нивните fugleman, да ги преземе луѓето од градот во предвид? Дали тие признаваат дека несигурноста на живот меѓу работничките маси, на тешкиот нервен се обидуваат да “задржи настапи” меѓу shoddyocracy, на slipperiness на основа на нивното богатство меѓу plutocracy – дали тие се земе во предвид дека овие популарни услови мора да се одгледуваат атмосфера на социјална нечистотија, чија exhalations се обврзани да се манифестираат во владините нечистотија и корупцијата?

Не е во најмала! На Сет низок колона од сплотена републиканците и демократите капиталистите – доделување за дадениот случај искреноста на нивните declamations – продолжи од принцип – дека тоа е за сите – доволно за да decapitate TAMMANY сала со falchion на “владини реформи”, со цел да се воспостави владина чистота; со обезглавување на TAMMANY сала се очекува дека нечистотија и корупција во општината ќе бидат обезглавени – Ај, обезглавени како ефикасно како на империјата на Александар Велики умрел кога тој починал; како ефикасно како Моавката угнетувачи на Евреите биле избоден до смрт од страна на мечот со кој Ехуд избоден до смрт на кралот Moabitic; како ефикасно како сто и чудно илјади војници на Holofernes беа убиени со falchion дека Џудит отсече главата генералот со; како ефикасно како на Франција од првата половина на овој век последователно заробен од страна на последователни револуции кои го привлекоа Париз; како ефикасно како мексиканскиот лица се провиснал од страна на водичи кои присвоиле главниот град на Чешка – ќе ги означувате како ефикасно, и по истиот принцип, како ударот на анархистичкото Czolgosz се очекува од него да го убие капиталистичката доминација од убиството на претседателот на нацијата. (Аплауз).

Нема потреба од множење примери. Менталните сродност на сите овие случаи е очигледно. Од нив се труди да ги видите идентични владиниот концепт заедно со социјалната концепција дека тоа е одраз на. И што е тоа? Очигледно е дека на социјалната концепција дека луѓето не се брои во општеството, освен, во најдобар случај, како храна за топ (смеа и аплауз); таа влада, според тоа, е нешто надвор од засебно, за разлика од, и надредениот врз народот одозгора.

Тоа е шаховска табла концепција на општеството. Еден може да има со сите свои луѓе на табла, но ако неговиот крал е checkmated, играта е изгубена. Вашиот противник може да има пиони, епископите, витези, топа и кралица, но ако сте полни својот цар каде што тој мора да го предаде, а потоа сите свои епископи, неговите пиони, неговата топа, неговите витези, па дури и неговата кралица, се обратите за ништо. И дека нивната замисла е суштината на анархизмот. (Овации и аплауз.) Сите останати во Анархизмот се само инциденти и резултатите кои произлегуваат од овој централен принцип. (Аплауз).

Сега, тогаш, како што може да почнат да гледаат, овој анархистички концепт на општеството и на Владата беше доволно природна, а во место, во одредена општествена сцена. Колку во место, и каков вид на социјална фаза, може да имате загатване споредбата обезбедени од страна на империјата на Александар, и од ефикасноста со која се применуваше дека нивната замисла на општеството во случаи на Ехуд и Џудит, заедно со многу други случаи дека овие две лесно да се предложат.

Од друга страна, од други случаи гафови, и многу повеќе може лесно да мислам на, заедно со заедничко искуство на намалувањето на ефикасноста со која се нанесува дека анархистичките концепција на општеството, што е во наша денови, кога неговата примена редовно страда бродолом, како што е илустрирано од страна на целосен неуспех која учествува и неизбежно мора да присуствуваат на сите “Чистота движења” што сме го виделе пролет периодично во земјата – од сето ова ќе биде јасно дека, од општествените услови во Мала Азија и Палестина , многу векови пред Христа, до оние на САД во дваесеттиот век; од деновите на Ехуд и Џудит на оние на Czolgosz и Сет Low (смеа и аплауз), постојан промена се случува, до денес, стари анархистички концепт на владата не се вклопува во актуелните општествени услови. (Аплауз).

Сега, тогаш, што е причина за Ehuds и Judiths успеа, а, денес, Czolgoszes и падови не успеале, и ќе продолжи да пропадне? Пред да оди на дното на предметот, и детали на основните и далечински, тоа е добро да првата точка која е непосредната причина.

Непосредна причина е социолошка prognant развој со значење. Тоа е ова: Од причини што во моментов ќе потрае уште повеќе, масите се повлекува се повеќе и повеќе на сцената на историјата, и немири како “supes” или сцена-Shifters, но како ѕвезди во перформанси. (Аплауз). Тие се сметаат за ништо – освен како “supes” и сценско-Shifters под индустриски цел кога Ехуд и Џудит украсен.

Тие постепено почнуваат да се смета за повеќе и повеќе; историјата на кнежествата на северна Италија и градовите Ханза Германија е интересен за читање на раните фази на оваа трансформација.

Во рамките на модерен индустриски цел, масите се зголемија во општеството – а не неколку од епилептични напади дека капиталистичкото општество се постојано фрлени во се резултат на обид од страна на капиталистичката класа да се игнорира, а кои сакаат да профитираат од , промената; на напорите на таа класа, да се подготвуваат против Нијагарините – како порој на еволуцијата дека ги отстрани влада надолу и далеку од небото и ја посадија на земјата, а тоа што го одбележува месо од телото на луѓето, и коските на нивните коски – дел и парцела, неразделно од, општеството. (Аплауз).

На подалеку еден траги на трката, толку помалку се загрижени во владата; помалку се толку загрижени, толку природно, бидејќи најлесно, е систем на реализирање на промени – Ај, подобрувања – од “која доставува” на владата.

Натамошниот се движиме напред, на повеќе интимна станува спојувањето на “влада” со остатокот на општеството; во еден чекор на системот на “која доставува” на владата, без разлика дали со атентатот или некои понови метод, расте повеќе неплодна во резултатите: На црвениот терор некогаш успева Белата; поединечно бенигни Мекинли е наследен од шип полиција-клуб Рузвелт. (Аплауз).

Анархистичкото концепција на Владата и модерните општествени услови не е барем од очигледна контрадикторност дека капиталистичките пресуди општество стенка под. Тоа foments цивилизација, а сепак ќе разгори варварство.

Тоа не е случајно, на пример, дека Балтазар Џерард, убиецот на Вилијам Орански, а лидер во протестантските револуција (интересен историски настан во врска со тоа се надевам дека може да се сеќавам или имаат време да ги допре подоцна); дека Жак Климент, убиецот на Хенри III од Франција; дека Ravaillac, убиецот на Хенри IV, исто така, Франција; и, како слегува во историјата на нашата сопствена дена, Кулман,-ќе биде убиец на Бизмарк: Сантос, убиецот на претседателот Карно на Франција; Bresci, убиецот на кралот Хамберт на Италија; Luechini, убиецот на царицата на Австрија; Algoncillo, убиецот на шпанскиот премиер Кановас del Castillo – тоа не е случајно дека сите овие, до Czolgosz, се католици.

Не е случајно дека сите тие биле израснати од страна на Римокатоличката Hierachy во текот на првите години што истата Hierachy препознава како еден од најважните во обликувањето предвид идните човекот. Јас велат дека тоа не е случајно. Не, навистина, дека Римокатоличката хиерархија што е практика на проповедање атентатот прави; от тоа, но тоа – не може, како што се чини, да се ослободи од патријархална и последователните феудални навики, и да стане во нашите денови на робинката на капиталистичкиот систем на деспотизам – тоа излева во своите ученици, а не денес точно и подигнување на принципот дека владата е одраз на социјалните услови, но денес се лажни и понижувачко теорија дека социјалните услови се одраз на владата: теорија која ја преценуваат вредноста на поединечниот акт, со што се надувување на индивидуални самољубието, потреби, но да падне по поволна почва да се неизбежно се одгледуваат на убиец. (Продолжена аплауз.)

Голем жена, Џорџ Елиот, повика на вниманието на трката на следниот принцип на истрагата: “Важно е бунт да се најде во која работи, навидум слично, се за разлика од, важно е да се утврди она што работите навидум за разлика имаат заедничко, или се слични. ”

Сега, ако сте по мене до сега, гледано од едниот крај до другиот крај на спектарот – од Басо profundo на Демократската партија и Републиканската партија до католичката хиерархија и еврејскиот и протестанти проповедалници – ќе најдете напишано повеќе сите нивни лица, како јасно како е можно еден човек да се види кој има очи да се види – анархизмот. (Громогласен аплауз.) Анархизмот назад; Анархизмот напред.

Разликата помеѓу овие и отворен анархисти – во тоа што првиот услови се замисли може да се промени само со освојувањето на власта, додека вторите сметаат дека условите може да се промени од страна на само decapitations на владите – е diffence, а не од ваков вид, но на различни. Тие и двете припаѓаат на ист вид, жигот на тоа е дека концептот на владата – точно во исто време, изречена помалку од социјалните циклус на социјална циклус, па се до денес тоа е бесмислено, која се состои во одржувањето на таа влада е нешто надвор, посебна и за разлика од, на народот. (Аплауз).

Сега, против која концепција на движењето Социјалистичка издвојува само во САД. Таа вели дека денес, во сегашната фаза на цивилизацијата, не постои вредност реформи зборува можно со едноставно monkeying со владата. Мора да се едуцираат на масите во прв план. (Аплауз). Вие не може да се движи побрзо од масите се движи со вас во оваа дваесеттиот век. Ај, па дури и во Русија на масите имаат добра зделка да се каже. Во некои земји тие се активни сили, во други земји пасивни сили; но сили, социјални сили, тие станаа сите исти

Како резултат на социјалистичкото движење не може да проповеда на едно место доктрина која негира дека на друго место; тоа не може да го проповеда учењето на едно место кои се заснова врз една теорија, а во друг проповедаат истата доктрина, тоа подршка од страна на друга теорија; со други зборови, тоа не може да игра улога на лицемерен сирена, и се занесе во пракса дека еден и на сите организации – свештеничка и лежеше – која ја спомнав -. занесе во Мора да се земе на поединецот и да го револуционизира. Револуционизирање на поединецот развива потребните глава која општество бара да напредува.

Мислам дека тоа беше токму од оваа платформа која, пред неколку години, во обраќањето на тема “Реформа или револуција” Јас третираат ова прашање во детали. За да го извршите брзо во текот на принципите постојат утврдени, тие беа како што следи:

Под социјален систем во алатка на производството е толку мала што секој човек може да го работат самиот себе, тој, според тој општествен систем, е сопственик на својот инструмент, а заедно со тоа, го поседува производот на неговиот труд. Ако тој почна без орудија на трудот, тој лесно можеше да ги добијат. Тој беше архитект на сопствената среќа.

Производство, во таа фаза не имаше неколку задоволителни карактеристики; Тоа беше, сепак, многу незадоволителни еден. Индивидуалните производители не може да произведе доволно за да го ослободи од таа состојба на животните да се има да копачка за неговиот материјал за одржување на целиот свој живот. Човек се стреми кон слобода од потребата за загрижувачки за тоа како тој ќе живее, или дали тој ќе уживаат засолниште. амбиција на човекот е да се ослободи од тоа; и можностите на неговата слобода во таа насока се зголемува дури и во чекор со совршенството на орудија на трудот.

Рака под рака со овој развој оди на друг. Повеќе совршена алатка на производството станува, толку повеќе се мажи принуден да соработуваат во производството. Јас сум речиси во искушение да го имаат тоа табла донесе. Препраќање да се докаже поентата. Тоа е момент речиси предмет на математички модел. Соработка е Екслузивно цвет на подобрување на машини. Соработка придонесува за размножување на плодноста на трудот пати повеќе од износот на поединецот може да се подигне. Ако десет мажи произведе одредена количина Поединечно, во рамките на соработка на работна сила superinduced од страна на модерна совршенство машина што ќе се произведе, не десет пати повеќе, но сто пати повеќе.

Сепак слободен човек може да биде, постојат работи што тој не може да се издигне над. Тој не може да се издигне над материјал еволуција. Тој би сакал да лета во Сан Франциско да се постигне постела болен пријател, но тој е принуден да ги достават до неговата физичка неспособност да оди побрзо од инвентивни науката го прави можно. Човек е принуден да соработуваат, така што на продуктивноста на трудот, ќе биде толку голем што тој може да уживаат во слободното време и да се развие интелектуално.

Старите земјоделство, индивидуални фарми, во Масачусетс беше самохрани по стил. Таткото изоре, и carpentered и изградил колиба, мајката и ќерката откачи, а момчињата како што израснал и помогна на Отецот, освен ако тие станаа дилери како Хантингтон и станал богат преку процесот на продажба на купувачот и стоки на трговецот е. Па додека тие останаа дома тие може да се направи на работа меѓу себе.

Индивидуалистичката земјоделец беше само-поддршка, а со тоа бил изложен на сите зла кои го измачуваат ѕверови од џунглата. Оние земјоделци балансираше меѓу празникот и брзо; во случај на суша или неуспех во култури, тие мораа да страдаат продолжен глад. Работата на овие луѓе е тежок и постојано, има малку време за развој на образованието.

Историите на Нова Англија луѓе, како што е напишано од страна на Масачусетс писатели себе, се слика на старите интелектуална проширување на многу ниско ниво. Песните што пееше, во вид на музиката што ја врши, итн, итн сите се многу сугестивна. Јас Ви предлагам литература до вас за вашето усовршување. Тоа беше на ниско ниво на интелектуалност, се разбира над одреден минимум. Таа изјави во сите точки на напорно, културата nipping труд.

Тоа се промени од страна на степени со воведувањето на усовршена машина, заедно со зголемување на продуктивноста на трудот соработка што подобрениот систем на производство принудена врз луѓето. Конечниот аспект што промената предизвикана е тоа што, денес, никој човек во САД се веќе независно од сите други. Денес, никој град, област, или државата е веќе независна од било кој друг град, област, или држава.

Ткајачите Масачусетс не може да работи ако на рударите во Пенсилванија, Охајо, Индијана, и на Запад, како Канзас, не копа за јаглен; и рударите во Пенсилванија, Индијана, Охајо, и Канзас, не може да работи ако земјоделците не се произведуваат жито; а земјоделците не може да ја завршат својата работа, ако чевлари на Масачусетс и другите индустриски центри не ги достави со чевли; и никој од нив не може да постои ако големите железнички пруги на земјата не се транспортираат своите производи. Денес постои апсолутна соработка.

Сега, во еден таков систем на производство мора да има централен орган режија, влада. Како што Маркс го става, еден виолинист може да биде свој директор. Тој се рапува за да цел, тој го става неговата виолина на неговото рамо и ја поставува својата музика да се одговараат; тој игра брзо или бавно, гласно или на друг начин, и запира кога таа одговара на него; но ако сакате оркестар, ако сакате да го имаат тоа комбинација на тонови, која доаѓа од соработката и уште асортиман на музички инструменти; ако сакате на спојувањето на барабанот на бас, корнет, на кимвал, и флејта со оние на violincello, тогаш мора да имате директор оркестар. Ако не сте се здобија со директорот, може да имате Луизијана Гора пауза-долу, или нешто од тој вид, но не може да има музичка хармонија.

Исто така во овој продуктивен систем на денешницата. Тоа е голем оркестар на производство. Со цел да се спроведе оваа продуктивни оркестар мора да има централна режија орган. Во такви општествени услови, централната режија орган, Владата, е како на кожата на телото на човекот.

Мислата случува со мене дека тоа не е само на капиталистичкиот политичари, професори и pulpiteers кои се анархистите. рекламни шарлатански, исто така, да бидат под таа категорија, интелектуално. Може да се забележи реклама на шарлатански лекарите, советување, на пример, употребата на Џон Џонс Миро Кожа: “тоа ќе ви даде убав тен и ги отстрани сите мозолчиња.”.

Точно, тоа може да го отстрани мозолчиња од одредена точка од телото; но под кожата, тоа е како прекршок, како и секогаш и продуктивни на свежо мозолчиња. Апсурдно е да се каже дека може да ги отстраните нечистотиите на тој начин; и тоа е само како апсурдни – да се замисли дека може да се отстрани современи проблеми што ги мачат луѓето од која било промена само на својата влада или обезглавил Владата целосно.

На нервите и мускулите и вените и коски, од кои е направен овој модерен оркестар на производството нагоре, се извиваше ко лак, а болеста се манифестира во грда мозолчиња кои се појави на површината на кожата – капиталистички влади, кои се рефлектираат на услови на општеството. Социјалната нерви, мускули, вени и коски, а не болка, бидејќи тие не произведуваат доволно. Тие болка, бидејќи тие немаат никаква богатството што го произведуваат. Тие болка, бидејќи сите предности на нивната соработка труд проток, не за нив, но и со социјален апсцес кој се има облик во телото социјални. Дека социјалните апсцес е капиталистичката класа. Тие болка, бидејќи не само што се предностите кои произлегуваат од соработка на трудот се сврте настрана од, туку затоа што овие предности се сврте против нив, се протегаат до точка на одгледување гаден нечистотии.

Самиот промени, или едноставно укинување на владините pimple, очигледно е, донесе никакво подобрување, што друго може да се направи. Лажни обвиненија нема наместо него. Чистота, не повеќе од слобода, може да дојде до луѓе од надвор. Како и оние кои ќе бидат слободни мора да се удри на удар, па мора да дека социјалните рачката наречена “влада”, што треба да се користи за да се воспостави слобода и чистота, еволут од внатре.

Луѓето кои имаат анархистичкиот концепција на владата сè уште не ја научија лекцијата дека секој момче дознава кој се качил на дрво, и го гледал отворот јајца во гнездо на птица, и да види како крила и пердуви на крилјата никне од самото тело, додека птицата зема лет. Тоа момче знае дека крила никогаш не би можеле наместо на птица да лета со него прицврстени од надвор. Тие мора да расте од внатре. Тие мора да бидат структурен аспект на телото. Значи, во сите точки, со “влада”. (Аплауз).

Како резултат на тоа, денес, облечени против целата свештеничка и лежеше анархистички концепт на влада, која, доволно логично, произведува како атентати како последната во Бафало, и на кои овие идиотски кампањи, како општинската кампања сега во Њујорк се сродни – облечени против целиот пакет стои на социјалистичкото движење. (Applause.) Се вели на работник: Точно е доволно, мора да се обиде да го фати на владата, но не како било конечноста или стартер. Соборувањето на владата мора да имаат за цел да биде на крајот од користењето на државната власт да се пречека на револуцијата, која мора да му претходи на вашиот освојување на јавни овластувања. (Аплауз.) Почетната револуцијата мора да се оствари во вашиот ум. Вие треба да имаат себе си се разведе од навиките на мислата кои се користат на вашиот ропство; мора да се дојде до разбирање дека сте единствениот производители на целото богатство. (Аплауз.) Мора да биле во можност да се подготви на логичен заклучок дека на капиталистичката класа е паразит на грб на вашиот. (Аплауз.) Мора да го зголемија сами да го цениме вашата висока мисија во развојот на општеството, со тоа што само на економската програма на својата класа е во состојба да го укине ропството на трката. (Громогласен аплауз.) Мора да, како последица, се прво научи она што се користи да се направи на владата, кога добиле, сиреч, да се користи како социјална рачката со која треба да се воспостави на Социјалистичка Република и да ја инсталирате на владата дека нашите потреби бараат и дека цивилизацијата потреби.

Соодветно на тоа, на социјалистичкото движење, не вели на работниците: Гласање Социјалистичката билет. Тој објаснува им зошто тие треба да гласаат дека билет, и се додава: Ако сеуште не ми е јасно зошто, тогаш, за волја на небото, не го дадат својот глас со нас, затоа што, кога беше избран, социјалистите, Владата ќе ги избрав мора, со цел да бидат ефективни, да биде нешто, а не надвор, не се разделува и за разлика од вас; тоа мора да биде телото на вашиот месо и коски од вашите коски; таа мора да има мажи на својот грб. (Продолжена аплауз.)

Постои провидението Домострој во она што се случува. Прашањето е често се стави во овие денови, без разлика дали можеби ова Czolgosz љубовната врска не може да предизвика гласовите на социјалистите да одат надолу. Што од тоа? Што ќе биде значењето на гласањето се случува долу? Тоа едноставно значи дека луѓето кои ја напушти партијата на овие избори, гласаа за неа на последните избори, кога тие не се погодни за редовите на социјалистите. (Аплауз). Тоа би значело дека во тој дел од структурата за mancipation на нашиот народ кој е одгледување на социјалистичкото движење, земјата беше обесена. Тоа би значело дека земјата ќе треба да се тресна потешко да се направи повеќе солидна основа.

Сепак, сите овие работи што се случуваат се како сунѓери што провидението хирург става на телото да ги апсорбира гној и сите нечистотии кои не припаѓаат таму. (Аплауз.) Ако шут на Czolgosz го гласови од нас, овие гласови никогаш не припаѓа на нас. (Аплауз.) Ако навивач политичко движење доаѓа до него, и ако некој мисли дека може да се направи краток намалување кон општествената револуција, нека се обиде и да дознаете. Тој ќе се враќаат кај нас, ако тој е вреди да се има. (Аплауз.) Ако Демократската партија излегува со погон на “пресече на доверба”, и бројот на нашите претходни гласачите одат далеку кон нив, велам, “своеволен, браќа, оди си со мир.”

Една работа, сепак, целиот спектар на организации на анархистите – свештеничка и лежеше -во земјата не може да се направи, а тоа е да предизвика знамето на Социјалистичкото движење за да се намали еден инч. (Loud и да ја продолжи аплауз и овации.) Страната која ќе ја извршува својата работа на образованието и покрај се што може да се случи. Тоа ги врши таа работа охрабрен од сознанието дека тоа е напредок. Ја носи на охрабрен од сознанието дека револуцијата се усовршуваат во главите на стотици и илјадници луѓе во државата.

Партијата ја врши својата работа на образованието охрабрен од сознанието дека еден ден, на некој начин, нешто е обврзана да рипувате. И тогаш, во таа криза, кога на луѓето, кои дозволиле да бидат заведени од mumbo Jumbo на Џамбо mumbo, ќе се трчаат наоколу како кокошки без глава, ќе има еден светилник светлина гори како јасно во темнината на земјата како што гори “меѓу облаците денес; еден светилник, чија постојана светлина ќе служи како водич; чии се обиде цврстина ќе ги инспирира доверба; и чиј рок-ребрести страни ќе служи како природен точка на митингот од кои можете да ги зачувате цивилизација. (Продолжена овации.)

Во заклучок, нека ме стави на рекорд факт навива кои можат да бидат собрани од среде сегашниот хаос на мислата дека земјата е во. Сте виделе во текот на последните два месеца сите сили на анархизмот комбинирање на големите сили, тие се стави за да на крајот за искористување на Бафало трагедија. Нивните инстинкт ги водеше правилно. Сите завојувани фракции на капиталистичкото општество, без оглед на етикетата – техничка или лежеше – тие им се придружија во една заедничка напад на социјалистичкото движење. Од Barnegat да PUGET звук се разгоре искри на rowdyism во земјата, и се обидуваше да предизвика населението на дела на насилство.

А сепак, и покрај сите сили на овој силен напад, тие не успеаја. Тука и таму и таму, за нарушувањата на мир биле извршени против партијата. Но, се изолирани случаи; тие беа во никој начин пропорционален со напорите полагам за да ги доведе на. Што значи оваа чудесна манифестација? Негативни иако неговото значење е, тоа го открива фактот дека навива здрава потискано е анимирање на нашите луѓе; го открива фактот навива дека владејачката сили на анархизмот се повеќе не командува со неквалификувани довербата на масите; го потврдува проценуваат дека, како наш Америка е земја во која бил погоден за смртта камбаните на феудализмот, па тоа ќе биде тука дека смртта камбаните на капитализмот ќе затруби, и заѕвонува раѓањето на Социјалистичка Република ќе ѕвони. (Продолжена овации и аплауз.)

прашања

На крајот на адресата, претседател на средбата, г-дин Џејмс А. Bresnahan, отвори на подот за прашања, и помина на чеканот на говорникот. тогаш следните прашања им беа поставени и одговорени од страна на звучник:

Д-р Хариет Lothrop. Како за историјата на Протестантската Револуција помага да се илустрира предмет на денешната адреса?

Претседателот на Собранието. Драго ми е да се потсети на тоа. Протестантската револуција нема шанси да напредува до gild-мајстори успеал многу материјално во соголување нивните чираци на многу, многу од нивните привилегии, кои преовладуваат во рамките на феудалниот систем, и се чува од страна на Римокатоличката црква. Секоја трговија беше формирана во gild, и секој gild беше под gild-мајстор, кој ја презеде чираци. Овие чираци биле третирани како “синови господа”. Тие го научиле трговија господар; јадеа на неговата маса, тие уживаа со него сите празници на црквата католици, на кои има целосно сто една година; Не ретко, што заврши со брак ќерки на мајсторот.

Според тој систем на gild-господар не може да ги искористат неговите чираци. Капитализмот немаше шоу. Тој почна со секое отсечено привилегии, еден по друг, се додека чирак потона на ниво на мануелна, и беше осуден на готвачот. Во Дикенс, “Барнаби Rudge” ќе добие фер слика во оваа фаза од системот за чирак. Во популарната балади на рокот за чираци се пожали дека порано тие се користат да се јаде мисирка, а сега тие никогаш не вкусил птица; со оглед на тоа дека порано тие беа дадени “вино да пијат, тие сега да пијат Билге вода.”

На gild-господар на тој начин ја гмечи чираци надолу – и во нив гладни и во тропа повеќе работа од нив со одземање од нив еден празник по друг се зголеми побогати. Тој беше на капиталот во ембрион. Пред тоа, и во текот на раните фази на овој настан, имало голем број на “востание” против “Црвено курва”, како што протестантите стилизирана Римокатоличката црква. Но, овие востанија, на континентот и во Англија, сето тоа дојде до ништо, крваво така. Таа не беше до gild-мајстори се постигнат доволен напредок во редовите на искористување на нивните чираци и однеле речиси сите. Римокатоличката фестивали од нив; тоа не беше се додека не се постигне точката кога интересите на gild-мајстори “се, според тоа, облечени против интересите на Римокатоличката Heierachy – тоа не беше до тогаш дека имало економски, материјална основа за наводните религиозно движење наречен” протестантизмот “.

На gild-мајстори, се разбира, протестантите. А револуција е постигнато во редовите на луѓето. И веднаш потоа протестантизмот победи надвор. Поврзување на точка меѓу оваа тема и предмет на адреса попладнево е дека анархистите на полето на теолошки, особено на професионален атеисти, замислете религии, што значи вероисповед, може да се постави, изменети или соборен од страна cashiering Парсонс, свештеници и рабини. Тие не успеаја да научат поука од социјализмот по однос постои меѓу општеството и “влада”, и научив од социјализам од историјата на вероисповед, протестантската вера меѓу најновите.

Друга, можеби уште посеопфатно. илустрација може да се цитира. Тој е декориран од Евреите. Најголемата молитва, Евреите, и најзабележително молитва, во тоа, не е молитва во режија на човекот кон Бога. Тоа е молитва упатена од човек на човек. Во молитвата што велат тие: Слушај, о Израел, не го сторат тоа лоша работа или дека нешто лошо; направи ова и дека добра работа, и.т.н. За да се она што крајот? На крајот дека тие наскоро може да одат на небото? О, не! И за таа цел тие да живееш долго на земјата. И не е чудно; таа молитва, кога првично се разбудил, имаше широка економска основа.

Во тоа време се контролира законите мозаикот, и според тој систем требаше да биде на секои пет години Јубилеј; имаше и други поголеми јубилеи, и таму беше да се биде на секои педесет години на Големиот јубилеј. Во тоа Големиот јубилеј немаше да биде целосен ребаланс на имотот. Овие јубилеи биле еден вид на огромна и сеопфатен закон за стечај. Според тој систем имаше гаранција против вечен и наследни сакате. Соодветно на тоа, на еврејскиот народ не се молам дека тие би можеле да умрат или да одат на небото. Во таа молитва на нивни се изобличи еден со друг да се однесуваат добро со цел дека тие би можеле да живеат долго.

Но, кога, и покрај сите јубилеи, римските легии дојдоа заедно, и покоси мажи, се собраа во сите богатството што го произведува, и ги однесе со себе во Рим; кога тоа римскиот патрициј класа претвори светот во долината на солзите, тогаш луѓето се сврте погледот кон небото како засолниште. Со тоа променетите општествен поредок, а е изменета цел на молитви се појави; а потоа на “Господовата молитва” го направи својот изглед; тогаш се појавува нов кредо, римокатоличката вера, прилагодени на тогаш постоечките социјални услови. (Голем аплауз.)

Фердинанд LASALLE, мислител на длабока пенетрација, укажува на тоа дека Римокатоличката себе Curia е свесен за историски темел на својата вера. Во еден прекрасен поминување на неговата голема драма, насловен како “Франц фон Sickingen”, тој воведува дијалогот меѓу двете високи функционери на Римокатоличката Curia, од кои еден, кардиналот – легат, забележува дека опасноста лежи, а не во Лутер, но во Еразмус и Reuchlin, кој се буди во луѓето вкус за рај на земјата. Сфатил дека опасноста лежи во економски услови, поддржани од страна на учење, кои треба да ги тераат човек да се моли на Бога да го задржи колку што е можно подалеку од небото, па тој може да уживаат во некои задоволства на домашен рај. (Аплауз и смеа.)

Г-дин А. H. Simpson (анархистички). Јас би сакал да прашам на говорникот дали има не е висока анархистички власти, кои ќе се согласат со говорникот дека владата е израсток на услови, и дека образованието ќе биде средство за extirpating таа форма на влада? И јас би сакал да се постави прашањето, ако тој не ќе ни корист со две дефиниции, еден социјалистички и еден анархичен?

Претседателот на Собранието. Во последниот дел од прашањето покажува за мене дека господин пропушти сите што реков за “влада” како што ги сфаќа социјализмот. Јас сигурно нема да се обиде да даде кохерентен дефиниција за тоа што анархистите подразбираме под “влада.” Свои искази на оваа тема се премногу неповрзан за тоа. Тие се кандидира на целиот пат од Бен Такер идејата за претседател со автократска власт, и од чие решение не постои жалба, на специфичниот и мистицизмот на глава тело. (Смеа и аплауз.)

Глас (без име). Има неколку луѓе кои се прашуваат за социјалистичкото движење како да само што значи тоа, и тие се прашуваат дали на социјалистичкото движење работи на првата Божја заповед: “. Љуби го својот ближен како себеси!”

Претседателот на Собранието. Не знам само она што овој господин се обидува да си. Ако тој мисли дали Социјалистичкото движење работи на принципот на заеднички учтивост помеѓу човек и човек, и има за цел подобрување на трката, што се подразбира. За останатите, Социјалистичката партија има свои нозе засадени на земјата; нозе не се во облаците, со главата надолу во нечистотија. (Смеа и аплауз.)

Г-дин А. H. Simpson (анархистички). Јас би “како само да се стави некое прашање, во праведноста, како одговор на господин. Социјалистичкиот теорија е дека средствата за производство, на средствата за производство, треба да биде во рацете на луѓето. Инаку тоа е невозможно да се спречи експлоатацијата на луѓето. Сега сакам да знам дали тоа не е точно анархистички доктрина подучени од Кропоткин, Рекли и Малатеста? Јас се спомене нив, бидејќи овие три анархисти проповедаат дека точно доктрина. Би сакал да знам дали си, не мислам дека Кропоткин, Рекли и Малатеста учат оние доктрини како апсолутно како што и Маркс да направам? Со други зборови, сакам да знам ако разликата помеѓу вас и нив не е разлика на политичка жица влечење, а не, на принцип? Би сакал да си одговорам на тоа прашање во корист на некои анархисти кои се присутни – дали комунизмот на Карл Маркс не е изнесена во Кропоткин и други анархисти? И ние се под впечаток дека тоа е.

Претседателот на Собранието. Прашањето е ова: Не се теориите на Рекли, Малатеста и Кропоткин отелотворуваат економија и доктрини на социјализмот? И, уште повеќе, без разлика дали разликата не е повеќе прашање на тактиката – Јас повеќе би го нарекла “тактика” од “жица влечење.” Мојот одговор е: Тоа е сосема веројатно, не, тоа е факт, дека анархистите доста често креветчето Социјализмот; но во ист здив тие летаат надвор од рачка со теории кои позитивно летаат во лицето на Социјалистичка теории тие само го прогласија. Со тоа што илустрира felicitousness на името и тие самите се даде; тие се донесе во речникот значењето на анархија – нарушување.

Што се однесува до Eliseacute д Рекли, никој кој знае што зборува за тоа ќе го обвинат биде одговорен човек на економија или социологија. Рекли беше една прекрасна карактер и еминентен географ.

Што се однесува до Малатеста, во најмала рака, рече за него, толку подобро.

И сега, како да Кропоткин. Неодамна тој беше во Њујорк; Свое обраќање таму. Дејли Луѓе имаше една статија на оваа тема. Во написот се поставени двата пасуса од тој говор – еден социјалист, а другиот на анархисти – во споредба. На два пасуси беа во тепачка. Анархистичкото нема смисла на синтеза.

Лепење на Рекли и Кропоткин, без разлика дали или не тие сакаат да се укине експлоатацијата на луѓето сече нема слика во одредувањето на квалитетот на анархија. Кога Цезар беше убиен, тоа беше направено во висина од “Слобода”, а во висина на “Слобода” го Одмаздници на Цезар убие Slayers својата.

Пред четириесет години, јас се осмелам да кажам, тоа би било тешко да се најдат никаде на север од Мејсон и линија Диксон, републиканец подготвени да го правда со апстрактни искреност Џеферсон Дејвис. Џеферсон Дејвис сакаат слобода. Линколн сакаат слобода. Денес Дејвис стои оправдано на резултат од неговата искреност. Но, слободата Дејвис сакал е многу различна работа од слобода дека Линколн сакаше. Разликата беше изнесен надвор, а не со тоа што зборува за “слобода”, или зборува на “она што е слобода”, но од кои се занимаваат со прашањето за тоа како да се донесе таа слобода за него. Начинот за остварување на слободата која Дејвис сака не може да донесе за слободата дека партијата на Линколн беше после. Како резултат на тоа, дека им е сеедно какво име Дејвис, но искрено, го даде за слободата што беше после. Тоа било крваво задушено.

Исто така, со сите оние луѓе – отшелници и Kropotkins вклучени – кои се зборува за “ослободување на народот”, “подобрување на состојбата на луѓето”, итн, и кои сакаат да се утврди точка на контакт помеѓу конкретните предлози на анархисти и оние на социјализмот , врз основа на тоа “и сакаат исти конечен крај.” Тој заклучок е претпоставка. Историскиот случаи го приведовме го докаже тоа.

Кој не би сакал за човековата среќа? Прашањето не е дали тие се како еден до крајната желби. Прашањето е како да тие предлагаат да се остварат нивните желби?

Земете две дрва – круша дрво и CRABAPPLE дрво. Засади нив две дворови едни од други. И двајцата се подготви храна од иста земја; и двајцата живеат во исто сонце, тие двете се дише во истиот воздух; исто ветрот дува врз двете; и уште по едно дрво ќе видите расте прекрасен Бартлет круши, и на другиот ќе најдете crabapples. Што е тоа што предизвикува таква голема разлика во плодовите кои привлекоа идентични храна? Тоа е структурна шминка на двете дрва; нивните организации.

дрво на рак на Apple произведува рак-јаболко, круша дрво никогаш не може да се произведе рак на Apple; Оној кој сака круша нема да го постави со Жаргон на рак-јаболко. (Аплауз и смеа.) Така е и со структурниот состав на анархизмот и социјализмот. јазик, без оглед на анархисти “може да биде на” искористување на луѓе “, што ја одредува плод на нивната дрво е структурата на анархија, својата концепција на општеството. Сега овошје evoluted или напнат, преку која структура, не е плод дека социјализмот е после. Ние не го сакаат тоа. (Аплауз).

Всушност, ние не го сакаат тоа. И дека ние сме во право не сакаат тоа не е само теоретски заклучок на размислување јас само се презентирани. Тоа. ние сме во право во не сакајќи може да се оцени од разликата на односот на капитализмот кон анархизмот и кон социјализам. Дали некој чул на капиталистичката класа зачувување на социјализмот? Не! За социјализам тие имаат точни историски инстинкт дека тоа ќе биде нивната смрт.

Но, како за анархизам? Илиноис Staats-Zeitung, капиталистичко хартија на европските искуства, даде далеку тајна кога советуваше капиталистичката држава “да му се посветам на анархистички ларви како средство за уништување на социјализмот” * Капитализмот понекогаш може да се incommoded со анархија, вознемирен, иритирана од тоа, како немирниот бронхо може да ја иритираат својот господар; но капитализмот знае своето владеење не треба ништо да се плаши од анархија, дека секирата која ќе му ја отсечат главата на тиранин Капитализмот се одржува во силен разбирање на социјализмот. (Голем аплауз и овации.)