јуни 1, 2016

Помогне да се заштитат Вашите права за големите дела во Јавниот домен!

Source: http://homepages.law.asu.edu/~dkarjala/OpposingCopyrightExtension/

На 7 октомври 1998 година, и во Претставничкиот дом и Сенатот усвои С 505, на Sonny Bono Copyright Term Extension Act (CTEA), продолжување на веќе премногу долго периодот на заштита на авторските права со уште 20 години. Легислативата се настојува да се покријат дури и работи веќе во постоење – неочекуваните подарок за посебни интереси на она што со право му припаѓа на јавноста. Претседател Бил Клинтон, самопрогласен поддржувач на малиот човек, го потпиша законот на 27 октомври, 1998 година Како и Конгресот, поранешниот претседател Клинтон распродадени интересите на американскиот народ на неколку сопственици на вредни авторски права од 1920-тите и 1930-тите . На 15 јануари 2003 година, државите Врховниот суд на САД во суштина одбивала неговата институционална обврска да се толкува Уставот за одржување на системот на проверки и рамнотежи поставени од страна на татковците. Овој веб-сајт покажува како и зошто Конгресот акција и affirmance на Врховниот суд на тоа се трагични грешки.
Овој сајт исто така, содржи материјал на правото и политиката на подолги рокови на авторските права, генерално, во надеж дека, кога ќе се појави ова прашање повторно (како што ќе, сега дека Врховниот суд дал Конгресот одврзани раце во однос на авторските права, околу 2015 година или така), оние кои сакаат да се брани јавниот интерес, ќе има некои муниција.

Секој треба да биде благодарен за напорите на Стенфорд Законот Професорот Лоренс Лесиг, кој беше lynchpin во уставна предизвик, обезбедување на неизмерна количина на своето време, пари и извонреден талент за каузата. И покрај напорите на крајот беше неуспешен, тој успеа да изнесување на прашањето пред јавноста, што ми беше во можност целосно да се направи кога законот беше се смета од страна на Конгресот. Ако сме внимателни, може да се запре лихварско посебни интереси следниот пат кога тие се обидуваат да ги полнат своите џебови на сметка на нашиот културен развој. Ве молиме посетете ја веб страницата на професорот Лесиг за информации и идеи за нови пристапи за унапредување на јавниот домен во светлината на овој катастрофален абдикација на уставната должност од страна на Врховниот суд.

Преземете во PDF