мај 30, 2016

Водич за Проучување на Филозофијата

Source: http://www.philosophypages.com/sy.htm

Добредојдовте на проучување на филозофијата; Се надевам дека ќе се сакаат да уживаат во твојот извршување на дисциплината и да ја најдете наградува во многу начини. Во овој документ, Сум се собраа некои информации не можат да бидат од помош за вас, како да се продолжи преку официјалниот курс на студии.

Содржина

*Читање филозофски текстови
Користење на електронски текстови
*Филозофски дијалог
Електронскиот форум
*Пишување на Филозофскиот
Пишување на научни трудови
Есеистика Испити

Читање филозофски текстови

Задачите во вашиот курс бара од вас да се вклучат во Внимателното читање на значајни текстови напишани од страна на големите филозофи на западната традиција. Бидејќи може да има малку искуство во справувањето со материјал од овој вид, изгледите може да биде малку застрашувачки на прв. Филозофски проза е грижа целосно направена за да се постигне своите цели, и читање и бара сличен степен на заштита. Еве неколку предлози:

*Дали доделените читање

Филозофските текстови едноставно се содржината на курсот; ако не ви се чита, нема да научат. Доаѓање до класа, без да чита и слушање на дискурсот на оние кои имаат не е замена за се бори со материјал за своја. Вие не може да се развие на интелектуална независност ако се потпира на својата информации за мислењата на другите луѓе, дури и кога тие се случи да биде точна.

*Да го разгледаме контекстот

Философско пишување, како и литература од сите жанрови, произлегува од конкретен историски амбиент. Приближувајќи секој текст, можете shoulderstand имајте на ум кој го напишал, кога и каде што се објавени, за она што публиката го она што првично се наменети, кои цели тоа што би требало да се постигне, и тоа како е примен од страна на филозофски и општи заедници од нејзиното изглед. Воведни прашање во учебниците и интернет ресурси Пристапува преку силабусот на предметот ќе ви помогне да се симне на добар почеток.

*Стрпете се

Внимателно читање не може да се побрза; shoulderstand ви овозможи доволно време за лежерно читање на материјалот се доделени од секој ден. Индивидуални стилови на учење Секако разлика: некои луѓе функционира најдобро со читање на истиот текст Неколку пати со постепено подетални внимание; други сакаат да работат во текот на текст трпеливо и внимателно едно време. Во секој случај, да се поттикне сами да се забави и да се вклучат во текстот на лично ниво.

*На самото место клучни премини
Иако филозофи не намерно излезе надвор бесцелно прекумерна пустословие (не, навистина!), Повеќето филозофски текстови се разликуваат во густина од страница до страница. Тоа не е секогаш очигледна она што е најважно, филозофи понекогаш планирам површно во текот на многу точки од кои зависи целиот свој аргумент. Но, со оваа практика ќе се добива недела по недела, наскоро ќе биде во можност за да се потенцира mostimportant делови на секоја задача.

*Се идентификуваат главните тези изнесени во

Секој филозофски текст е наменет за да нè убеди во вистината на Особено пропозиции. Иако синтеза централна тези понекогаш се наведени јасно и експлицитно, авторите често да изберат да ги претстават повеќе суптилно во контекст на линија на размислување кои се основани. Запомнете дека тезата може да биде позитивен или негативен, или за прифаќање или одбивање на филозофска позиција. На повеќето општо ниво, може да најдете дека е корисно да се побара испит проучуваат прашањата во вашиот курс за проучување на датотеки како што се чита секој доделен текст.

*Пронајдете поддршка аргументи

Филозофите не само да се наведе мислења но затоа се обврзуваат да се воспостави својата вистина. Методите кои се користат за поддршка на филозофски тези може да се разликува во голема мера, но повеќето од нив ќе бидат overexpressed една од формите на логичката аргументација. Тоа е, филозоф сака (експлицитно или имплицитно) нудат простории не се јасно точно а потоа тврдат направи звук заклучок од тезата просториите води незапирливо до заклучок сакате. Иако дисциплиниран проучување на формите на логично размислување е од корист, најверојатно ќе учат да го признае mostcommon модели од првите примери во вашиот читање.

*Проценка на аргументи

Аргументи не се сите еднакви убеденоста; ние сме должни да го прифати заклучокот само ако тоа е поддржано од точниот заклучок од вистински простории. Трчаше тоа, постојат два различни начини на кои за да се доведуваат во прашање легитимитетот на одреден аргумент:
Прашајте дали просториите се вистинити. (Запомнете дека еден или повеќе од просториите на аргумент може да биде неискажани претпоставки.)
Прашајте дали заклучоците од просториите на заклучок е звук. (Овде ќе биде корисно да се размислува за примена на истиот модел на размислување на повеќе познати случај.)
Ако ништо друго не успее, може да се сомневаат во вистинитоста на заклучокот Директно со предлагање на контра-пример кој се чини очигледно да не се спротивставува.

*Изгледа за врски

Од тезата текстови се случи во рамките на традицијата, тие се често се директно поврзани со eachother. Во рамките на вашиот читање на одредена филозоф, информации за начинот на кој материјал во еден дел од текстот врски со материјал од друг. Како и приносите на семестарот, разгледа начините на кои секој филозоф вклучува, присвојува, ги отфрла, или ќе одговори на работата на оние кои се качил пред тоа. Конечно, да вложиме максимални напори да се однесуваат на овој филозофски текст на она што веќе го знаеме од курсеви и во другите дисциплини и од вашиот живот искуства.

Пред сè друго, не грижете се! Ќе поминуваат поголемиот дел од вашето време класа случува во текот на доделени читања, често во големи детали. Ќе имате многу можности да научат она што другите читатели се најде, да поставуваат прашања за појаснување на збунувачки патишта, и да ги споделите вашите сопствени сознанија со другите. Како и приносите на семестар, ќе расте уште повеќе сигурни во вашата способност да се интерпретираат филозофски текстови.

________________________________________________

Користење на електронски текстови

страници на филозофи тука, ќе ви обезбеди со лесен пристап до електронската верзија на поголемиот дел од текстовите ќе биде за читање и на други текстови на иста или сродна автори. Ве молиме да научат да се направи употреба на материјали синтеза редовно. Мислам дека ќе се најдете е-текстови се нудат голем број на предности за истражување во филозофијата:

*Со малку пракса, ќе се најде на виртуелната библиотека лесно да се добие околу во. Добро дизајниран хипертекст датотеки се особено корисни, но дури и директно текстуални датотеки се често полесно да се манипулира од физичка книги.
*Тоа е многу полесно да се споредат слични текстови во електронска форма отколку во печат. (На тријазичен верзија на Медитации Декарт е одличен пример.
Користење на комунални услуги се предвидени со вашиот прелистувач или софтвер за обработка на текст го прави лесен за пребарување на текст за клучни зборови или фрази и да извадок од клучно значење премини за понатамошни студии.
*Возбудлива перспектива! Како што пишува Дејвид Хјум во различен контекст, “Кога ќе се кандидира над библиотеки, убедени на принципите синтеза, што хаос треба да правиме?” Пред извршување на некое од нашите стари книги печатење на пламен, сепак, може да се разгледа неколку зборови на претпазливост:

*Не секој значајни текстови се достапни во електронска форма. Иако многу вредно проекти се зафатени со зголемување на бројот на текстовите на on-line, процесот на конверзија од печатените медиуми за сигурен е-текстот е одземаат многу време и труд-интензивна. Тоа ќе биде долго време пред интернет ресурси можат да почнат да им конкурира на фарми на дури и мала библиотека за истражување.
*Поради ограничувањата на авторските права, електронски текстови се достапни на интернет многу ретко вклучуваат најдобрите критички изданија или најновите преводи на работата на големите филозофи. (За оние што мора да тивко се потпира на повеќе скапи печати или CD-ROM медиуми.) Кога се користи е-текстови во подготовка на писмена задача, ќе сакаш да се однесуваат на повеќе дефинитивни верзии за печатење пред цитира директно.
*Не сите од Лесно достапни е-текстовите се од највисок квалитет; грешка скенирање се вообичаени, и лектура понекогаш е петна. Иако јас сум се обидел да се идентификуваат сигурен верзии, јас сигурно не сум провери секој збор себе. Повторно, не заборавајте да провериш против повеќе стандардни Верзија за печатење на текст.
*Конечно, во моето искуство, барем, за некој вид на лежерно, ruminative читање и најголемиот философски текстови бараат, на физичкиот обем, вид на нешто што може да се прошири на вашиот скут или марка со молив или дури и тешките низ соба е тивка тешко да се победи.

*Филозофски дијалог

Вербална дискусија за сериозни теми во никој случај не тангенцијално на философската практика. Од сократовската, собири на филозофските конвенции од денес, размислување работи низ гласно и во присуство на другите, секогаш бил на суштината на филозофски метод. (Повеќето филозофски текстови отелотворуваат оваа даде-и-да, или во експлицитна употреба на дијалошката форма или со повеќе суптилни измени на предлогот, приговор, и одговори на изложување проза.) Вашите барања филозофско образование си влезат во голем разговор на западната мислев. Неколку предлози можат да помогнат:

*Бидете подготвени

Продуктивен дијалог претпоставува информирани учесници. Ова bedeutet, dass во текот на секоја класа сесија, секоја од нас нема да го прочитаат материјалот доделени во текот на денот, ќе се обрне внимание на она што другите веќе рековме, и ние ќе размислат пред да зборува. Се разбира, секој од нас често ќе биде грешка, но никој од нас некогаш се зборува shoulderstand по случаен избор.

*Почитување на другите

Заеднички учесниците во дијалогот покаже длабок, личносен однос за секоја друга. Му должиме на пар да се слуша добро и да eachother даде во корист на сомневање во толкувањето charitably она што е кажано, се обидува секогаш да го видиш вредно точка. Иако ретко ќе се најдеме во сложите за сите овие прашања, ние никогаш нема да нападне или да се забавуваат на меѓусебно си лично.

*Очекуваме конфликт

Несогласувањето со overexpressed на мислење и критика на нејзиниот мандат поддршка не е срамно; тоа е признание не ги носиме работата сериозно. Позначајните прашањето на дискусија, толку е поголема веројатноста нашата размена ќе стане страстен, дури и греење. Но, ние секогаш мора да се справи со eachother прилично, помагајќи пар да ја види светлината.

*Квалитет брои повеќе од квантитетот

Нема дискусија ќе биде совршено избалансиран меѓу учесниците, и секој од нас ќе има денови за кои ние се потивки или повеќе вокал. Но, никој не shoulderstand доминираат во разговор, ниту пак некој shoulderstand биде крајно молчи. Ако се наоѓате себеси се зборува премногу, обидете се да се слуша повеќе; ако се наоѓате себеси велејќи дека е премногу малку, за да придонесат кон погледне. Но, секогаш се сеќавам дека не е она што го велат, а не фактот на вашиот говор, тоа е важно.

*Поставуваат прашања

Не секој придонес кон дијалогот треба да биде предлогот или одбрана на докторската дисертација. Таа е секогаш правилно да побара појаснување на значењето на нешто што не е веќе рече или не е веќе направен оправданоста на барањето. (Оние кои се природно тивко да најдете направи добро темпиран прашање е најстариот удобен начин да учествуваат во дијалогот.)
Пред сè, се сеќавам не филозофска дискусија е активност за соработка, со цел заеднички постигнувања на вистината (или, во најмала рака, конвергенцијата на заедничка мислење). Тоа не е натпревар во кој “поени” треба да се постигнат против на противникот. Ние работиме заедно, и секој може да се научи од сите.

_______________________________________________________

Електронскиот форум

Спроведување на on-line дискусија во текот на семестарот ни овозможува да го прошириме нашето проучување на филозофијата надвор од просторната и временската границите на традиционалните класа средби. Ако не сум учествувал на овој начин опширно пред тоа, тоа може да потрае малку енергија за да започнете, но наскоро ќе се најдат на овој медиум удобно еден за комуникација со целата група. Во почетокот на седницата, ќе се запознаат едни со други и да научат да управуваат со нашите вмрежување алатки effectiely.

Еве неколку општи правила терен за да започнете на електронски форум:

*Проверете просторот дискусија често

Секој член на класата ќе се придонесе повеќе пораки секоја недела-можеби една или две суштински напори и на неколку кратки коментари. Ова bedeutet, dass yourList на пораки ќе се таложат прилично брзо. Вие ќе сакате да го прочитате секој ден, или барем неколку пати неделно, па имавте шанса да свири на тема пред да се движи кон нешто друго.

*Избегнувајте долги цитати

Кога реагира на некој друг коментари, не котираат целата порака-we’ve сите го виделе веќе. Само се спомене името на лицето, датумот на пораката, и да го цитирам неколку клучни линии не се обезбеди контекст за она што сакаш да го кажеш. (Некои идентификација е добра идеја, бидејќи ние сите ќе се “зборува” одеднаш.)

*Никогаш не се намерно офанзива

Недостаток на визуелни знаци присутни во лице-в-лице комуникација, внесе електронски пораки лесно може да се чини дека повеќе груби од theywere требала да биде. Дури и во страста на енергични филозофски размена, да се обидеме да се биде внимателен на пар на bothsides во писмена форма и во читањето со преземање на најдобрите. Не “огнени”, ве молам.
Запомнете дека ова е замена за традиционалните методи на дискусија молчи непознато за некои од нас. Тоа не е причина да бидат срамежливи: да се фрлам во, обидете се што можеме за да мислам на, учиме од нашите грешки и од нашите успеси, и да уживате во авантура.

________________________________________________________
Пишување на Филозофскиот

Напиши за да дознаете. Изразување на своите мисли, е одличен начин на откривање на она што тие навистина се. Дури и кога ќе finish’re единствениот кој никогаш не го гледа на резултатите од истражувања, обидувајќи се да ги спушти во писмена форма често помага, и кога ќе сакаат да комуницираат со другите, способноста да се напише јасна, значајни проза е од витално значење. Еве неколку предлози за постапување:

*Разбирање на задачата

Без разлика дали сте Завршувањето специфична задача или развој на вашиот сопствен проект, важно е да се имаат цели цврсто во умот. Фокусирајте се на едно прашање сакате да се обрати, да биде јасно за вашиот свој одговор на тоа, и изрично теза не одговори на прашањето. Вие често ќе сакате да се подели на централното прашање на неколку помали прашања, секој со свој одговор, и тоа природно ќе доведе до кохерентна структура за целиот есеј.

*Уметникот прилично

Повеќето од вашиот пишување проекти ќе започне со внимателна напори да се протолкува филозофски текст, и овој чекор не shoulderstand се преземат лесно. Вашата прва одговорност е да се развие на точни читање на оригиналниот текст; тогаш вашата критика може да започне. Првенствено се фокусира на адекватноста на аргументи кои ја поддржуваат заклучоци. Ако не се согласувате, може да се погледне за слабостите на поддршка направив; Ако вие се согласувате, можете да го одбранат од можни напади.

Поддршка вашата теза

Немојте само да се наведе своја позиција; го прават тоа со склучувањето на размислување. Да бара само она што може да се докаже (или, барем, подготвени да се брани), а тоа се поддржи со доказ и аргумент. Филозофијата не е само листа на вистинските мислења, но разумна напори за да обезбеди оправдување.

Сметаат алтернативни

Бидете сигурни дека за да се истражуваат на аргументите на сите страни на ова прашање ќе се обрати. Се разбира дека ќе сакате да се нагласи образложението не поддржува вашата теза, но тоа е толку важно да се разгледа, најверојатно, забелешки и да одговори со контра-аргументи. Бидете особено љубов се грижи целосно во вашата употреба на примери: најдобар позитивен пример може да се разјаснат значење и позајмуваат некои доказна потврда, но и еден контра-пример побива општо барање во целост.

Пишувајте непотребни

Се вклучат во својата писмена работа само она што е соодветен за вашата тема: по првиот предлог, безмилосно се елиминира од вашиот текст ништо не не се директно и единствено ја поддржуваат тезата. Соочи со ирелевантни или непотребни материјал никогаш не е вредно. Бидете особено внимателни при користењето на материјали подготвени од страна на другите: не плагиатствувам, парафразирам без Наведи извор, цитирам Директно често или во должина, или се потпираат опширно за еден секундарен извор.

Напишете читко

Тоа е ваша одговорност како писател да се изразат на начин ја Кан да се разбере. Користете специфични, конкретни јазик во активен гласовен секогаш кога можете. Дефинирање на вашите услови експлицитно и ги користат постојано во текот на вашиот документ.
Конечно, може да најдете дека е корисно да се задржи соодветна публика во умот, како што пишувате. Не пишувам само за инструктор и соучениците, односно, не се претпостави вашата публика не е професионално знаење на философските текстови или целосно свесен за секој разговор се случило, внатре и надвор од училницата. Освен ако не е поинаку определено со детали на одредена задача, мислам на себе како презентирање на материјалот на пријател, твоите родители, или класа: интелигентна, заинтересирани луѓе кои се добро информирани генот митинг, но кои немаат вашето знаење на филозофски прашања. Напиши да учат.

_________________________________________________________________
Упатство Поднесување на хартија

Сите писмени задачи shoulderstand да се поднесе во одредена форма, а shoulderstand содржи јасен назначување на бројот на курсот и задача. Бидете сигурни да се забележи определен датум на доспевање; работа не е вклучен во доцните автоматски ќе добијат значително намален одделение.

Тоа е разумно да се очекува секоја задача подготвени надвор од класата да се пишува добро, со внимание на граматика, правопис, и употреба. Философско пишување shoulderstand избегне навредливи полова, расна, етничка, верска и материјал или физички пристрасност.

Може да се ангажирам еден од методите на атрибуција е опишано во упатството на стил Чикаго, но мора да биде конзистентна во двете белешки и библиографии. Директните цитати на филозофи shoulderstand да се земе од стандардната верзија на работите или дефинитивен превод на англиски како што е наведено во Ричард Т. DeGeorge, водич на мудроста или од текстовите ќе havebeen бара да читаат за овој курс.

Ако се направи значителен користење на електронски извори, се сеќавам thatthis заслужува документација, исто така, вклучувајќи го и името на авторот, наслови за двете страницата и на сајтот, комплетен Униформен локатор на ресурси, како и датумот на кој ќе го гледа на интернет. Трчаше Така, на пример, да работат на филозофијата Џорџ Беркли може да вклучува повикување на:

Џорџ Беркли, Расправа во врска со принципите на знаење на човекот, Дел 22. HTML верзија на Дејвид Р. Вилкинс. <Http://www.maths.tcd.ie/pub/HistMath/People/Berkeley/ човечкото знаење / HumanKnowledge.html # Sect22> Пристапи од 30 септември 1998 година.
“Џорџ Беркли,” Интернет енциклопедија на философијата, ед. Од страна на Џејмс Fieser. <Http://www.utm.edu/research/iep/b/berkeley.htm> Пристапи од 25 април 1999 година.
Гарт Kemerling “Беркли Immaterialism,” Филозофија страници. <Http://www.philosophypages.com/hy/4r.htm> симнато на 14 октомври 2000.
Питер Б. Лојд “, Беркли, метафизиката,” Беркли студии. <Http://easyweb.easynet.co.uk/~ursa/philos/berkmeta.htm> симнато на 23 јуни 1999.
Иако вие сте добредојдени да ги користат извори за пребарување, тоа не е можно да се напише соодветна истражување хартија, користејќи онлајн материјали сам. Печатени ресурси се многу обемна, детални, и сигурен.
Во прилог на синтеза формални критериуми, упатете се на општи предлози за пишување Филозофија погоре.

Есеистика Испити

Бидејќи значаен дел од вашата оценка за овој курс ќе зависи од проценката на вашето знаење и вештини како што се гледа во испитувањата, еве неколку предлози за справување со есеј испити:

Бидете подготвени

Голема мера се потпираат на прашања и студија дистрибуирани на почетокот на курсот: се погледне преку нив на почетокот на секоја единица; ги користите за да го води вашето читање на текстови и нашата дискусија во одделението; и да ги видиш пред испит. Ако сте се смета прашања теза во целост, ништо на испит по себе може да ве изненади. Пристигнете веднаш за испит, и се обидуваат да бидат одморени и релаксирани.

Разбирање на прашањето

Пред да почне да пишуваат, читаат секое прашање целосно и комплетно Повик заштита; дека ќе побара си решавање на одреден проблем во одреден начин. Плаќаат поголемо внимание на зборови (: како што се: “Опишете …”, “… Објасни”, “Споредете и контрастот …”, “Проценка …”, и “Оцени …”) не укажуваат на соодветните начин на одговор. Ако не сте сигурни што значи едно прашање, ме прашуваат за појаснување. Земете еден миг да ги организирате вашите мисли на оваа тема, и се нурне во.

Држете се до точка

Направете surethat вашиот есеј е директно релевантни за поставеното прашање. И покрај тоа што сакате да се знае многу повеќе за филозоф или тема во прашање од вашиот одговор бара, тоа ќе се прочита само за информативни цели и / или расудување не одговори на конкретно прашање. Ако мислите дека не се потребни дополнителни материјали, покажуваат јасно и експлицитно како што се поврзува со оглед на дофат на раката.

Го користите вашиот време мудро

Иако есеј испити во филозофијата не се наменети да бидат мошне временски притисок, тие мора да бидат завршени во одредени граници. Може да биде побарано да се напише четири или пет кратки есеи за време на испит, овозможувајќи петнаесет или дваесет минути за секоја од нив. Не се толку задлабочени во едно прашање си трошат многу повеќе од својот удел на расположивото време; ако имате повеќе да се каже, ни трошка одредување белешка или две, се движи кон едно друго прашање, и да се врати да се заврши вашиот одговор ако дозволува времето.

Направете секој збор брои

И покрај тоа што е секогаш корисно да напишете читко, односно, во целост, граматички точни реченици, нема потреба да занает убава проза. Избегнувајте долги prefatory, преодни и приказ пустословие. Земи го основите на хартија, и доверба инструкторот да се оцени вашата есеј по својот квалитет, а не квантитет.
За понатамошни упатства, упатете се на општи предлози за пишување Филозофија погоре.