мај 24, 2016

Лична Пчеларство Филозофија

Многу одлуки за опрема или методи, зависи од вашите лични филозофија на живот и вашата лична филозофија на пчеларството. Некои луѓе имаат поголема доверба во природата или на Создателот да работите надвор. Некои од нив се повеќе се заинтересирани за чувањето на нивните пчели здрави со хемикалии и третмани. Ќе мора да одлучи каде ќе застане на овие видови на нештата.

Органски

Ако сте тип да ги преземат хербален лек пред да ја стартувате на лекар, најверојатно, спаѓаат во оваа категорија. Точно органски нема да има третмани она. Некои ќе велат дека тоа не може да се направи, но постојат многу луѓе вклучувајќи ме и мене го прави тоа. Многу од нив се онлајн и си помагаат едни на други низ него. По дека постојат “меки” третмани, како етерични масла и FGMO, а потоа малку “потешко” третмани, како мравја киселина и оксална киселина за Varroa.

Хемиски

Ако сте тип кој работи на лекар за антибиотици втората ќе добие sniffle ова е веројатно повеќе на вашиот стил. Некои во оваа група се третираат за превенција. ММО помудар оние третираат само кога е потребно. Најголемиот број од неодамнешните истражувања покажуваат дека лекувањето за спречување предизвика отпорност на хемикалии на дел од штетници и има направено малку за да им помогне на кошницата и често ги боли. Хемиски израстоци во восок од Cumaphos (Проверете Мите) и Fluvalinate (Apistan) се користи за Varroa грини, се сомнева дека е причината за високите стапки supersedure и познат да биде причина за неплодност кај летала и кралици.

Науката наспроти уметност

“Оние кои се навикнати да се суди со чувство не го разбираат процесот на размислување, бидејќи тие ќе се разбере на прв поглед и не се користат за да се бара принципи. И други, напротив, кои се навикнати на разумот од принципи, не на сите разбере прашања на чувства, кои бараат принципи и не можејќи да се види на прв поглед. “- Блез Паскал

Ако видите пчеларството како уметност или ќе го видите како наука тоа ќе се промени вашата перспектива многу. Мислам дека тоа е малку од двете, но бидејќи пчелите се прилично способни да преживеат самостојно и бидејќи ние навистина не може да им штетат во прави ништо, јас го гледам како повеќе од една уметност, каде што работат со пчели природни тенденции да им помогне на нив и себе.

Дел од ова е, исто така, за да ги видат интуитивно целата слика наместо да ги гледа секој поединец парче како да стои сам.

Скала

Ова е уште нешто што се менува вашата филозофија за многу работи. Кога ќе имате време да поминат со коприва и коприва се во вашиот двор, а потоа методи со кои бараат да се направи нешто секоја недела не се голем проблем. На пример, кога јас requeen во мојот двор, не ми пречи ако тоа трае три патувања во кошница да се направи тоа, ако тоа го подобрува прифаќањето. Но, ако тоа е во една outyard 60 милји далеку, сакам да се направи нешто едно време и да се направи. Истото се однесува и на бројот на коприва. Ако имате само две кошници да се занимаваат со за одредено прашање, може да не е важно колку е комплицирано тоа е. Кога ќе имаат стотици коприва да се справи со тоа, ќе треба да имаат рационализација на системот.

Причини за пчеларство

А многу од вашите одлуки ќе бидат водени од тоа. Ако имате пчели како домашни миленици имаш поинаква агенда отколку ако имате нив само за да заработат за живот.