ноември 23, 2018

Како да читате побрзо и да задржите повеќе

Source: http://pages.ucsd.edu/~dkjordan/resources/studyread.html

Дејвид К. Џордан♦David K. Jordan

pictureКога бев во средно училиште, поминав доста време за читање. (Ние бевме единственото семејство што го знаев без телевизор и живеевме на место каде што многу снегуваше.) Ова ја натера мајка ми да претпостави дека сакам да го прочитам. Веројатно била во право. И тоа ја навело да им каже на луѓето дека сум “многу добар” во читањето. Тоа беше малку скокање, и всушност таа беше погрешна, но јас  верував. Таа ми беше мајка.

Кога стигнав на колеџ, открив дека, во просек, поминав двапати подолго од читањето на задачите како другите ученици, но (ама чудно, мислев дека мислев) имаа само околу една четвртина задржување кога разговаравме за читање во класата следниот ден. (Мојот цимер би можел да го исчисти читањето за околу една третина од времето и да се сеќавам на сето тоа. Но, исто така, тој беше убав, зборуваше француски и можеше да ги формулира физичките формули и да бидат во право.)

Ми требаа многу години, добар дел од интроспекцијата и курс за читање брзина за да го дознаам проблемот: јас бев лошо во читањето. И јас бев лошо читање главно затоа што читав премногу бавно. Наместо да ти кажам детали за моето зло, дозволете ми да ги претворам во неколку совети:

Бев лошо во читањето главно затоа што читав премногу бавно.

 1. Ако читање има вовед (подалеку од само заблагодарувајќи луѓе кои помогнаа), без разлика дали е или не е доделен, тоа е веројатно уште повеќе е важно да го прочитате воведот од самото читање. (Ако воведувањето беше напишана од вашиот професор-како што е често случај со онлајн читања или курс читателите шансите се дека совети воведувањето во она што испит прашања за читање, најверојатно, ќе прашате.)
 2. Трошат не повеќе од една минута гледајќи низ сите страници од една задача, пред да го прочита. Која ќе може да се види она што се случува да биде околу. (Ова звучи глупаво. Не грижете се за тоа. Само го прави тоа. Тоа им помага. А многу.)
 3. Трошат не повеќе од една минута гледајќи низ сите страници од една задача само кога ќе завршите со читањето на тоа да се видат за што се работи. (И ова звучи глупаво. Таа, исто така помага. Дури и повеќе.)
 4. Не дозволувајте вашиот ум талкаат како што ќе прочитате. Застанува за да размислуваат за последиците од она што авторот е велејќи дека е добра работа; планирање на вашата викенд додека очите продолжи да помине во текот на текст не е.
 5. Стартувај со прстот надолу на страната на текстот како ти го прочита. Ова ви држи будни, но тоа, исто така, има тенденција да темпо вашата брзина на читање и да го попречат вашиот природен тенденција да се погледне назад на зборови веќе сте ги прочитале.
 6. Не постои совршен брзината со која да ја прочитате. Некои материјали може да се прочита далеку побрзо од другите a романот не е инженеринг учебник и повеќето материјали, дури и се разликуваат од страница до страница.
 7. Избегне читање во бучни или оттргнува места (или со вашиот цимер е лоша музика детонација во позадина). Толку повеќе ќе ви се концентрира на читањето, толку побрзо ќе заврши тоа и повеќе темелно ќе го апсорбира. Има луѓе кои тврдат дека тие можат да учат подобро со музика (или “музика”) игра, но имам никогаш не  видел никакви докази дека тоа е навистина така за секој човек, особено ако тие се обрнува внимание на звукот. (Исто така изгледа бледо навредливи за еден музичар да се прочита некоја книга, наместо да се концентрира на музиката. Бетовен составен и Павароти пееше за да ги размрда на душата и укинување на духот, а не да обезбеди светот со лифт музика.) 
 8. Обрни внимание на структурата на она што го читате. Повеќето не-фикција автори доделени во колеџ предизвика проблеми и да ги презентираат аргументите брани со докази или илустрирани со примери; тие пауза за да ви кажам она што тие ќе се третираат или да ги сумира она што го рече; тие ги обезбедуваат дефиниции или карактеризација на нештата, идеи, или феномени. Забележувајќи што е пример и што е принцип понекогаш е потешко отколку што звучи, но тоа го прави огромна разлика за да се види она што авторот е добивање на. (Види ја есеј за означување книги.)
 9. Ако нешто се чини дека двете важни и збунувачки, направи забелешка да се подигне во дискусијата дел. (Нема да има многу такви предмети. Автори обично се прилично јасни во врска со работи кои тие мислат дека се важни.)
 10. Не гледам нагоре непознат збор во речникот, освен ако не чини да се биде (А) на ладно збор што сакате да го користите или (Б) важен збор што всушност ви се потребни. Јас гледам нагоре повеќето нови зборови во англискиот јазик функционира бидејќи, како професор, мислам англиски зборови се инхерентно прекрасно. (Тие ми плаќаат за да мислам дека.) Кога го прочитав на други јазици, јас се погледне до зборот само трет пат се чини, а потоа само ако тоа е особено досадно ми.
 11. Обидете се да се организира вашиот распоред, така што вашето време читањето доаѓа кога најмалку ќе биде поспано. Читање кога сте сонливи има точно ефектот мислите дека тоа го прави.
 12. Кога ќе завршите со читање (и имаат поминато не повеќе од една минута да гледа назад над него), обидете се кажува вашиот цимер (или ѕид) она што го рече.

Некои неодамнешни истражувања покажуваат дека студирањето секогаш на истата локација не е толку ефективно како што студира на повеќе од едно место. Импликацијата е дека двата брза читана, на две различни места, може да бидат многу подобра стратегија за многу материјал отколку една поинтензивна вмешаност на една локација. Можете да го пробате тоа. Дури и ако локацијата за локација не е важна, двапати е поголем број од еднаш, и тоа треба да биде добро.

Она што се смета не е она што го минувате очите, туку она што го разбирате и се сеќавате.

Конечно, не се срамам да скинам. Нема причина зошто читањето треба да бара одредено количество време, и она што не е важно што го минувате очите, туку она што го разбирате и се сеќавате. Пред еден век британскиот премиер Артур Балфур отишол толку далеку што изјавил: “Тој има само половина научи на уметноста на читање, кој не додаде на тоа повеќе рафинирано уметност на прескокнување и впивање”. Научете како да прескокнете и обележете, а вие исто така можете да бидете премиер на Велика Британија.