мај 25, 2016

Параметри Cтринг (Земени од “Тајната стринг” (1))

Source: http://www.classicalguitarmidi.com/le%20secret%20des%20cordes.htm

Напон, траење, чистота, тон

Во гудачки инструмент, фондот делува како резонатор кој враќа на фреквенции емитирани од жици и ги засилува. Во зависност од природни фреквенција или резонантната фреквенција, инструментот не може да се создаде акустичен феномени кои претходно не добие јажето, чија акустични перформанси, исто така, зависи од тоа како се игра од страна музичарот.

Тензијата на стрингот е определено од нејзините единица тежина. Времетраењето на звук и леснотија на емисија зависи од внатрешното триење. Чистотата на звукот е под влијание на вкочанетост. На далноводи генерално зависи од еластичноста, како и претходните поставувања, како сите овие фактори се во интеракција едни од други.

Да се движат на тон, најнепосредните начин е да се игра на основните материјали кои се хронолошки црево, метал, најлон, а сега на композитни влакна, се користи сам или во комбинација со едни со други.

Cтомакот

Производство на стомакот жици најверојатно датира од праисторијата и знаеме дека методите кои не се променети во целина со векови. Тоа е тенкото црево на овци кои се користат, бидејќи на своите механички и звучни квалитети и неговата правилност.

По неколку чистење и белење третмани, црева се сече на ленти кои, кога се собраа и изопачено, веќе жици изглед. Потоа мора да се исуши овие низи многу внимателно, во совршено контролирана атмосфера. Во текот на овој сушење, кој може да трае и до една недела, различни третмани извртување и затегнување ќе имаат големо влијание врз конечниот карактеристики.

Јажето е тогаш полиран и земјата помеѓу две абразивни системи на саканата големина, со точност од 0,01 мм, кој го дава совршена интонација и му овозможува да се монтира на инструментот со точната напонот потребен .

Таа потоа останува е да се заштити јаже или во слој масло или со премачкување со специјален лак кој има својство да се изолира механички и хемиски напади на прстите на играчот, додека не го нарушуваат звук.

Во текот на овие операции, систематски контроли се неопходни за да ги отстрани сите дефекти (масти, капки) кои може да дојде од суровините и кои често не се појави до крајот на производство.

Тема

Ако некој сака да се сериозни во звукот, додека има доволно напон, зголемување на дијаметарот на јажето со вкочанетост станува таква што ја емитира досадна и кратки. Еден начин да се намали овој вкочанетост, додека има доволно тешки јаже, е да се опколи стомакот стринг, на жица. Тоа е работа на “Filago”, која за квалитетот на жици секогаш е направено “од рака”, што значи дека тоа е раката на работникот кој го води напредокот на метални линија што ги обвива околу јадрото на цревото. Овој прирачник за храна, контролирана од страна на човечкиот мозок, никогаш нема да има механички или електронски еквивалент. Во замена за тоа, учење за работа на фабрика е многу долго време, тоа трае неколку месеци за повеќето обични жици, многу години за квалитет јажиња.

Најлон и композитни

Последователни технолошки револуции дозволува да се користи на нови материјали како најлон влакна и влакна композитни материјали. стрингови најлон, неодамна се појави, имаат различни жици timbre цревата, но тие имаат таа предност што е посилно и подобро да ги одразуваат договорот.