октомври 24, 2016

Источноиндиската Компанија

Source: http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/History/British/EAco.html Источноиндиска компанија имаше необична разлика на владејачката целата земја. Нејзините почетоци беа многу скромни. На 31 декември 1600 година, група на трговци кои самите се приклучи на источноиндиска компанија беа дадени монопол привилегии на сите трговија со Источна Индија. бродовите на оваа компанија прв пристигна во Индија, во пристаништето во Сурат, во 1608. Сер […]

октомври 21, 2016

Зелената Револуција во Пенџаб

Source: http://livingheritage.org/green-revolution.htm Авторот: Вандана Шива Од “Екологистите”, вол. 21, № 2, март-април 1991 година, репродуциран со дозвола на уредникот Зелената револуција беше неуспешна. Тоа доведе до намалување на генетска разновидност, подложност на штетници, ерозија на почвата, недостаток на вода, намалување на плодноста на почвата, микрохранливи недостатоци, загадување на почвата, намалување на достапноста на здрава храна култури за […]

октомври 20, 2016

Природен Закон и Природните Права

Source: http://jim.com/rights.html Авторот: Џејмс А. Доналд [email protected] Природен закон и природните права произлегуваат од природата на човекот и светот. Ние имаме право на себе и нашиот имот бранат, бидејќи на видот на животни што сме. Точно закон произлегува од ова право, а не од произволна моќ на семоќна држава. Природен закон има цел, надворешните постоење. Тоа […]

октомври 19, 2016

ДЕМОЦИД ПРОТИВ ГЕНОЦИД: КОЈА Е ШТО?

Source: http://www.hawaii.edu/powerkills/GENOCIDE.HTM Авторот: Р.Дж. Руммель Невозможно е да се оградија јазик од областа на науката или науката од јазик, бидејќи секој природен [или социјални] науката секогаш вклучува три работи: редоследот на појавите на кои се базира на науката; апстрактни концепти кои се јавите на овие феномени на умот; и зборовите во кои концепти се изразени. —-Антуан Лоран Лавуазје, […]

септември 30, 2016

Фосилните Цвеќиња се Докаже да Биде Плодно Поле

Source: http://www.uchicago.edu/features/20081208_crane/ На Стив Копес Фото од Лојд ДеГрейн Кога Сер Питер Крејн започна својата кариера како палеонтолог во почетокот на 1980 година, тој беше еден од ретките луѓе кои се фокусираа на фосилни цвеќиња. Тие ретко се зачувани, или па отиде на конвенционалната мудрост. Но Крејн и колега Друго Мари Friis научиле да ги подушвам. “Ние се […]

септември 29, 2016

Ерменски-Турскиот Конфликт

Source: http://wilson.engr.wisc.edu/Armenia/justin.html Говорот одржан од страна на д-р Џастин Макарти во турското Големо Национално Собрание 24 март 2005 Историјата ОСМАНЛИСКАТА ПРОВИНЦИИ   Судир меѓу Турците и Ерменците не беше неизбежна. На двата народа треба да се пријатели. Кога Првата светска војна започна, Ерменците и Турците живеат заедно 800 години. Ерменците во Анадолија и во Европа бил […]

септември 13, 2016

Историјате Почетна

Source: http://ccat.sas.upenn.edu/~jtreat/song/270.html Ова е една прекрасна, historiated почетната буква од почетокот на Песна над песните во дванаесеттиот век Латинска Библијата. Библијата е сега се наоѓа во библиотеката на катедралата во Винчестер. Латинскиот текст во прилог на почетната е прилично стандардни за овој период. Експлицитно lib (по) qui на повици Проповедник. Тука завршува книгата која ја нарече […]

јуни 24, 2016

Бин Ладен: Зад Маската На Терористичката

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/osama.htm Њујорк: Аркадни Книги, 2002 од страна на Адам Робинсон 296 страници ISBN: 1559706406 Тврд повез, $ 23,95 Adobe е-книга, $ 11.16 од: http://arcadepub.com/Book/index.cfm?GCOI=55970100002980 разгледани од страна на Тед Goertzel, д-р [email protected]   Овој преглед е објавена во Clio’s Psyche, март 2002 година. Оваа книга не е psychobiography, но тоа дава повеќе информации за детството на […]

јуни 8, 2016

Поглавје 6: крајот на деветнаесеттиот век и натурализмот

Source: http://archive.csustan.edu/english/reuben/pal/chap6/dreiser.html Павле П. Рувим 2 мај 2016 година Извор: Пен специјални колекции – Dreiser Теодор Dreiser 1871-1945 Се смета од страна на многу како лидер на натурализмот во американската пишување, Dreiser, исто така, запаметен по убод својата критика на моден традиција и на она што Howells опиша како “насмеани аспекти на животот” типично Америка. Во […]

јуни 6, 2016

Рано дански термометри

Source: http://www.rundetaarn.dk/en/the-observatory/ole-romer/early-danish-thermometers/ На термометри од Оле Ромер. Ерлинг Поулсен 1681 Rømer се врати од Париз да стане професор по астрономија. Во Париз, тој открил дека светлината има ограничено брзина, и тој имаше дизајниран планетариумите и напредна eclipsarium. 1683 Една од првите задачи беше да се спроведе реформа на системот на тежини и мерења, сите единици стана […]