мај 3, 2017

Стефани Сенефф

Source: https://people.csail.mit.edu/seneff/, PDF Version


Стефани Сенефф е виш истражувач на МИТ компјутерски науки и вештачката интелигенција лабораторија. Добитник е на диплома за наука степен во биофизика во 1968 година, магистер на науки и продолжен есеј степени во електротехника во 1980 година, и степенот на д-р во електротехника и компјутерски науки во 1985 година, сите од МИТ. За повеќе од три децении, нејзините истражувачки интереси се секогаш во пресекот на биологијата и пресметка: развој на компјутерската модел за аудитивни систем на човекот, и на човечкиот јазик, па како да се развие алгоритми и системи за човечки компјутер интеракции, како и примена на природниот јазик обработка (НЛП) техники за да се ген предвидувања. Има објавено повеќе од 170 refereed статии на овие теми, и е поканета да даде воведните излагања на повеќе меѓународни конференции.Таа, исто така, го надгледуваше бројни магистерски и докторски тези на МИТ.Во 2012 година, д-р Сенефф беше избран за соработник на Меѓународната асоцијација за говор и комуникација (ISCA).

Во последниве години, д-р Сенефф ја фокусираше својата истражувачки интереси назад кон биологија. Таа се концентрира главно на односите меѓу исхраната и здравјето. Од 2011 година, таа има објавено повеќе од две дузина документи во разни медицински и здравствени списанија на теми како што се модерни ден болести (на пример, Алцхајмерова болест, аутизам, кардиоваскуларни болести), анализа и пребарување на бази на податоци на дрога несакани ефекти со користење на НЛП техники и влијанието на недостатоци во исхраната и еколошки токсини врз здравјето на луѓето.

Контакт информации

Stephanie Seneff
Rm G-438 MIT Stata Center
32 Vassar Street
Cambridge, MA 02139 USA
[email protected]

Информации за глифосат (раундап)
 1. САД Конгресот расправа за глифосат, 14 јуни, 2016 година (Преземи Презентации од овој линк.)
 2. Презентацијата на Универзитетот на Белизе, на 6 април 2017 година (Преземи)
 3. Глифосат, раундап, глифосат толеранција ГМ Соја, Хемиски Извлечена соино масло за јадење/соја во прав предизвика сериозни штети на здравјето на американската/кинескиот народ. Составени и преведени од страна на I-Ван, Чен ([email protected]). (Преземи)
 4. Глифосат и аутизам Слајдови претставени на Собранието на народите во Хаг, Холандија, 14 октомври 2016 година (Powerpoint Слајдови)
 5. Раундап е главната причина за сегашната епидемија во хронични заболувања Слајдови за презентација хостиран од страна Разговор за лекување на аутизам (TACA), Масачусетс глава, 1 октомври, 2016 година (Powerpoint Слајдови)
 6. Поврзување на точки: аутизам, ММР вакцината и раундап Хонолулу, HI, 22 февруари 2017 година Спонзорирано од семето на вистината и Кокуа пазар. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 7. Раундап, МПР и аутизам – токсична Врска. Хонолулу, HI, 4 август, 2016 година делумно спонзорирани од семето на вистината и Кокуа пазар.(Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 8. “ГМО и глифосат -. Реални закани по здравјето на луѓето и животната средина” Презентиран на настан на Универзитетот во Торонто, Април 28, 2016, спонзорирана од страна на науката за мир. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 9. Презентација на глифосат за здравство симпозиум на животната средина во Сан Диего во март, 2016 година (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 10. Глифосат: “сигурна” хербицид кој нè прават сите болни. Јули 2015 година Хаваи турнеја, делумно спонзорирани од семето на вистината. (Видео на презентација) (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 11. Раундап и на ГМО и на подемот на современите болести. 22 јануари, 2015 година Разговор во Хонолулу, HI, спонзорирана од страна на семето на вистината. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 12. Раундап и ГМО: Ние се коцкаат со иднината на храна? 29 Јули 2014, Зборувај презентирани на Националниот Ченг Кунг Универзитет, Тајнан, Тајван (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 13. Презентација на информативен слух за генетски модифицирани организми за Комитетот на законодавниот дом Пенсилванија земјоделство и рурални прашања. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 14. Е раундап на токсични хемикалии кои ни прават сите болен? Јуни 5, 2014, Гротон училиште, Кембел Центар за изведувачки уметности, Гротон МА.(Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 15. “Сулфат недостаток на невролошки болести по алуминиум и глифосат изложеност” Вебинар презентиран на 2 Јуни 2015, во организација на Џесика Шерман. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 16. Презентација на Среда Мај 27, 2015 година во Тајван, во организација на Зелената Формоза фронт и поддржан од Фондацијата ХаоРан. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 17. Презентација на глифосат на 28 Април 2014 година во организација на МИТ и Велесли алумни асоцијации (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 18. Презентација на 26 март 2014 година во Меѓународен симпозиум за вакцини во Ница, Франција: улога на шишарковиден жлезда во невролошки оштетувања по алуминиум-адјуванс вакцинација (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 19. Презентација на 16 март 2014 година во тркалезна маса конференција Лекарите во Тампа, Флорида. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
 20. Презентација на 16 октомври 2013 година во организација на глава Велесли на Лигата на жените гласачи. Видео. Слајдови.
 21. 326 страница на документот од страна на Сајер оде – многу референци за литература за тоа зошто не да се вакцинираат. Кликни тука
 22. Ненси Суонсон, Андре Леу, Џон Абрахамсон и Бредли Уоллет. Генетски модифицирани култури, глифосат и влошување на здравјето во Соединетите Американски Држави. Весник на органски системи, 9 (2), 2014. Кликни тука
 23. Компилација (од страна на Розмари Мејсон MB СНВ FRCA) на податоци во светот на ефектите од глифосат врз здравјето на луѓето. Кликни тука
 24. Поранешниот вработен Monsanto стави на чело на ГМО весниците во списанието Кликни тука за научно списание повлече Сералини хартија на токсичност раундап Кликни тука
 25. Аутизмот Стапки и глифосат апликација стапки на пченка и соја во САД како функција на времето. Кликни тука
 26. Слајдови овозможено на МИТ Факултетот на CSAIL состанок на маргините на 17 мај 2013 година, на аутизмот и глифосат. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
Трудови во списанија пер разгледа за исхрана и болести

Забелешка: овие документи колективно објасни како сулфат дефицит во текот на телото е зад повеќето современи болести и состојби, како и токсичнихемикалии во животната средина предизвика овој недостаток.

 1. Џ.E. Бичем и С. Сенефф. “Автоимуни болести: Буџет-другар или Просветлен решенија (Доаѓањето епидемија и новата администрација во Вашингтон).” Арх заедница Мед паб здравство 2017; 3 (1): 32-40. (Преземи)
 2. С. Сенефф, В. Морли, М.Џ. Хадден и M.C. Миченер. “Дали глифосат дејствува како глицин аналоген придонесе за АЛС?” J Bioinfo Proteomics Rev 2016 година; 2 (3): 1-21. (Преземи)
 3. Д. Кенеди, С. Сенефф, Р.М. Дејвидсон, Џ.В. Оллер помладиот, се Хејли и Р.Д. мајстори. “Токсични материи за животната средина и смртност на новороденчињата во САД.” Peertechz J Biol Res Dev 2016 година; 1 (1): 036-061. (Преземи)
 4. С. Сенефф, Х. Л. Суонсон, Г. Коенинг и C. Li. “Дали е ГЕРБ фактор во Остеонекроза на вилицата? Доказ за патологија е поврзан со дефицит на G6PD и сулфомицин” болести маркери Том 2016 (2016), член проект 8376979. (Преземи)
 5. А. Самсел и С. Сенефф. “Глифосат патишта на модерната болести V: Амино киселина аналог на глицин во различни протеини,” весник на биолошки физика и хемија 2016 година; 16: 9-46. (Преземи)
 6. Ненси Суонсон, Џуди Hoy и Стефани Сенефф. “Доказ дека глифосат е предизвикувачкиот агенс во хронична субклиничка метаболна ацидоза и митохондријална дисфункција” Меѓународниот весник на човекови Исхрана и функционална медицина 2016 година; 4: 32-52. (Преземи)
 7. Бичем Џ.E. и Сенефф С. “Дали има врска меѓу аутизмот и глифосат-формулирани хербициди?” J аутизам 2016 година; 3: 1. (Преземи)
 8. Сенефф С., Суонсон Н., Ли C., Коенинг Г. “Смртта како дрога несакани ефекти во FAERS: Е глифосат Контаминација фактор?” Земјоделски науки 2015 година; 6: 1472-1501. Земјоделски науки 2015 година; 6: 1472-1501. (Преземи)
 9. Ентони Самсел и Стефани Сенефф. “Глифосат, патишта за модерни болести IV: рак и поврзани патологии,” Весник на биолошката физика и хемија 2015 година; 15: 121-159. (Преземи)
 10. Џејмс Бичем и Стефани Сенефф. “Евентуалното врска помеѓу аутизмот и глифосат Делува како Глицин Миметичката. Преглед на докази од литературата со анализа” Молекуларни и генетски медицина 2015; 9: 4. (Преземи)
 11. Џералд Коенинг и Стефани Сенефф. “Гама-глутамилтрансфераза: а предсказан биомаркер за мобилни антиоксиданс несоодветност и болести ризик.” Болест маркери Том 2015 (2015): Член проект 818570. (Преземи)
 12. Џуди Еј, Нанси Суонсон и Стефани Сенефф. “Високата цена на пестициди: човечки и животински болести.” Пиленце риба дивиот свет наука 2015 година; 3: 1. (Преземи)
 13. Стефани Сенефф, Роберт М. Дејвидсон, Ен Лоритцен, Ентони Самсел, а Глин Вејнрајт. “Роман хипотеза за атеросклероза како синдром на недостаток на холестерол сулфат.” Теорија биол. мед модел. 2015 година; 12: 9 (Преземи)
 14. Ентони Самсел и Стефани Сенефф. “Глифосат, патишта на модерната болести III: Манган, невролошки болести, како и поврзани патологии” Хируршки неврологија меѓународниот 2015 година; 6:45. (Преземи)
 15. Стефани Сенефф, Нанси Суонсон и Чен Ли. “Алуминиум и глифосат може да предизвикаат синергистички епифизата Патологија: Поврзување на Гут дисбиоз и невролошки болести.” Земјоделски науки 2015 година; 6: 42-70. (Преземи)
 16. Венди A. Морли и Стефани Сенефф. “Синдром Намалена еластичност на мозокот: модерна ден невролошки патологија на зголемена подложност на блага траума на мозокот, потрес на мозокот, и невродегенерација низводно.” Хир. невр. мег. 18 јуни 2014 година; 5: 97. (Преземи)
 17. C.A. Шо, С. Сенефф, С.Д. Кетте, Л. Томлjеновик, Џ.В. Оллер Џуниор, и Р.М. Дејвидсон. “Алуминиумски индуцирана ентропија во биолошки системи: Импликации за невролошки болести.” Весник на токсикологија 2014: Член проект 491316. (Преземи)
 18. C.A. Шо, С.Д. Кетте, Р.М. Дејвидсон, и С. Сенефф. “Алуминиум™ улога во ЦНС-имунолошки систем Интеракции доведе до невролошки нарушувања.” Иммуноме истражување во 2013 година; 9: 069. Дои: 10.4172/1745-7580.1000069. (Преземи)
 19. Ентони Самсел и Стефани Сенефф “Глифосат, патишта за модерни болести II: Целијачна спруе и глутен нетолеранција” Мегудис. токсик. 2013 година; 6 (4): 159-184. (Преземи)
 20. Ентони Самсел и Стефани Сенефф”, сузбивање на цитохром P450 ензими и аминокиселински Биосинтеза глифосат од страна на микробиом стомакот: патишта на модерната болести” Ентропија 2013, 15 (4), 1416-1463; Дои: 10.3390/e15041416 (Преземи)
 21. Роберт М. Дејвидсон, Ен Лоритцен и Стефани Сенефф “Биолошка вода динамика и ентропија: А биофизички потекло на рак и други болести” Ентропија 2013 година, 15. 3822-3876; Дои: 10.3390/e15093822 (Преземи)
 22. Стефани Сенефф, Ен Лоритцен, Роберт Дејвидсон и Лори Ленс-Марино, “Дали е Енцефалопатија механизам за да се обнови сулфат со аутизам?” Ентропија 2013 година, 15, 372-406; Дои: 10.3390/e15010372 (Преземи)
 23. Стефани Сенефф, Ен Лоритцен, Роберт Дејвидсон и Лори Ленс-Марино, “Дали е Ендотелна азотен оксид синтаза со другите превод Протеини Чиј ден работа е холестерол сулфат Синтезис? Импликации за холестеролот транспорт, дијабетес и кардиоваскуларни болести.” Ентропија 2012 година, 14, 2492-2530; Дои: 10.3390/e14122492 (Преземи)
 24. Стефани Сенефф, Роберт М. Дејвидсон и Инглинг Лиу “Е холестерол сулфат недостаток заеднички фактор во прееклампсија, аутизам и пернициозна анемија?” Ентропија 2012 година, 14, 2265-2290; Дои: 10.3390/e14112265 (Преземи)
 25. Саманта Хартцелл и Стефани Сенефф “Нарушена сулфат метаболизмот и епигенетика: дали има врска со аутизам?” Ентропија 2012 година, 14, 1953-1977; Дои: 10.3390/e14101953 (Преземи)
 26. Стефани Сенефф, Роберт М. Дејвидсон и Инглинг Лиу “Емпириски податоци потврдуваат аутизам симптоми поврзани со алуминиум и ацетаминофен изложеност” Ентропија 2012 година, 14, 2227-2253; Дои: 10.3390/e14112227 (Преземи)
 27. Роберт М. Дејвидсон, и Стефани Сенефф “Иницијалниот заеднички пат на воспаление, болести и ненадејна смрт,” ентропија 2012 година, 14, 1399-1442; Дои: 10.3390/e14081399 (Преземи)
 28. Стефани Сенефф, Глин Вејнрајт и Лука Масителли “Исхрана и Алцхајмеровата болест: штетните Улогата на висок јаглени хидрати диета” Европската весник на интерна медицина 22 (2011) 134-140; Дои: 10.1016/j.ejim.2010.12.017 (Преземи)
 29. Стефани Сенефф, Глин Вејнрајт и Лука Масителли “Е синдромот на метаболни предизвикани од големата фруктоза, и релативно ниски масти, низок холестерол диета?” Архива на медицински науки 2011 година; 7, 1: 8-20; Дои: 10.5114/aoms.2011.20598 (Преземи)
 30. Стефани Сенефф, Роберт Дејвидсон и Лука Масителли “Недостаток на моќ холестерол сулфат придонесе за развој на аутизам спектар растројство?” Медицински хипотези, 8, 213-217, 2012 година (Преземи)
Интервјуа и вебинарови
 • Вебинар на глифосат, оксалат и сулфат со Џули Метјуз, март 2017 година. Лизгајте Презентација Слајдови 
 • WAPF интервју на статин лекови, болести на срцето и глифосат. WAPF ноември 2015 година
 • Мора да сте ореви! Кукли Алф, Бил и Ча-Ли се запознаат со бизнис на деменција од серија на интервјуа со онлајн Оби Четтержи. Објавено 21 декември 2014.
 • Интервју со Ричард Лонгленд на глифосат и аутизам (интегриран со слајдови): (дел Еден) (Втор дел)
 • Правни издание телевизиско интервју со Мери Кеј Еллојан на глифосат и раундап. 3 ноември 2014.
 • Радио интервју со д-р Синди Андерсон а FTNS радио Јануари 23, 2013.
 • Д-р. Хилди®, Стефани Сенефф и Атти. Кит Ландрум, Д-р: ВАКЦИНИ: минатото, сегашноста, иднината | One Cell One Light® радио 18 февруари, 2015
AutismOne презентации, 2014, 2015 и 2016 година.

• Презентација на Среда 25 мај, 2016 година во AutismOne во Чикаго (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
• Презентација на ПЕТОК 27 мај, 2016 во AutismOne во Чикаго  (PowerpointСлајдови) (PDF верзија)
• Презентација на среда 20 мај, 2015 година во AutismOne во Чикаго (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
• Презентација на Четврток мај 21, 2015 година во AutismOne во Чикаго (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
• Презентација на глифосат на 24 мај 2014 година во AutismOne во Чикаго (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија) (Видео презентација)

ТВ Интервјуа со Мери Кеј Елојан на Правниот издание

Статин лекови

 

ГМО и глифосат

Вакцините: дел 1

Вакцините: дел 2

Презентации на Јеил се обединат за конференција иновации и глетката глобалното здравје.

• Апр 22, 2017 година 14-годишниот Обединете се за глетката конференција. Глифосат претендира да биде глицин: катастрофални последици. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
• Апр 16, 2016 година 13-годишниот Обединете се за глетката конференција. Раундап и аутизам: зошто корелација е причинско-последичните односи на овој период. (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• Март 29, 2015 година 12-ти годишен Обединете се за глетката конференција. Зошто Сојата е нездрава: Тоа НЕ е она што мислите! (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• Апр 12, 2014 година 11-годишниот Обединете се за глетката конференција.(Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

Вестон Цена Фондацијата Мудриот Традиции членовите и презентации

• Зошто треба да се преиспита ризик/корист баланс за на вакцини. WAPF член, лето 2015 година.

• Рак за спасување? Како туморските клетки работат прекувремено за да се врати васкуларни здравство. WAPF член, 20 јануари 2014 година.

• Подкаст на глифосат – интервју со Хилда Лабрада Гор. Подкаст, ноември, 2016 година.

• PowerPoint презентации на Вестон А. Цена Мудриот Традиции 17 годишна конференција Монтгомери, Алабама, ноември 11-14, 2016 година.
Микроцефалија во Бразил: тоа е навистина само Жика? (Дел I слајдови) (Дел II слајдови)

• PowerPoint презентации на Вестон А. Цена Мудриот Традиции 16 годишна конференција Индијанаполис ноември 13-16, 2015 година.

1. Фолна киселина дополнување: зошто ова не е добра идеја (Powerpoint Слајдови) PDF верзија)
2. Холестерол сулфат, електрична енергија и крвните садови (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• PowerPoint презентации на Вестон А. Цена Мудриот Традиции 15 годишна конференција Индијанаполис ноември 7-10, 2014 година.
Пестициди, антибиотици и лекови: дали причината за нашата сегашназдравствена криза?

1. Исхрана (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
2. Пестициди: фокус на раундап (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
3. Вакцини, антибиотици и микроорганизми (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
4. Фармацевтски лекови: фокус на статините (Powerpoint Слајдови) (PDFверзија)

• PowerPoint презентации во Вестон Цена Фондацијата Мудриот Традиции Лондонската конференција глава во февруари, 2014 година.

1. ГМО и раундап: брак од интерес во пеколот (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
2. Холестерол, сулфат и болести на срцето (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• PowerPoint презентации во Вестон А. Цена Мудриот традиции конференција во Атланта, Џорџија, ноември 2013 година.

1. Вовед (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
2. Холестерол сулфат (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
3. Гут микроби: како се да ни помогне (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
4. Аутизам, депресија и Алцхајмерова болест (Powerpoint Слајдови) (PDFверзија)
5. Глифосат: слон во соба (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
6. Исхрана: факти и приказни (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• PowerPoint презентации во Вестон А. Цена мудриот традиции конференција во Санта Клара, Калифорнија, во ноември 2012 година.

1. Таурин: мистериозен молекула со интригантна можности (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
2. Исхрана, токсини и здравјето: факти и шпекулации. Дел I: исхрана (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)
3. Исхрана, токсини и здравјето: факти и шпекулации. Дел II: биологија (Powerpoint Слајдови) (PDF верзија)

• PowerPoint презентации во Вестон Цена Фондацијата Мудриот Традиции Лондонската конференција поглавје во март, 2012 година.

1. Нека сонцето да сјае во! (Powerpoint Слајдови)
2. Поставата на сребро во хроничните болести (Powerpoint Слајдови)
3. Аутизам, Алцхајмерова болест и депресија: заедничка основната патологија и третман (Powerpoint Слајдови)
4. Речник на термини (Pdf датотека)

• PowerPoint презентации во Вестон Фондацијата Цена 2011 Мудриот Традиции конференција во Далас, Тексас.

1. Холестерол, сулфур, лактат и сончева светлина: нова парадигма за здравство (Powerpoint Слајдови)
2. Аутизам, вакцини, и холестерол сулфат (Powerpoint Слајдови)
3. Како статините навистина работа објаснува зошто тие не се навистина работа (Powerpoint Слајдови)

Прилози за здравјето

1. Малку масти исхрана и сончање: рецепт за катастрофа
2. Зошто вие треба да размислете два пати пред да се започне терапијата со статини
3. Статините, бременост, сепса, рак, срцева слабост: критичка анализа.
4. APOE-4: поим за тоа зошто малку масти исхрана и статините може да предизвика Алцхајмерова болест.
5. Статините и миоглобинот: Како болка во мускулите и слабост за напредокотна срце, бели дробови и бубрезите
6. Морбидна дебелина, недостаток на витамин Д, и свинскиот грип.
7. Дебелината на епидемија: е синдром метаболички на нутритивен дефицитболести? 
8. Статијата е предизвикана од недоволно мастите?
9. Може да Сулфур Недостаток биде фактор што придонесува во дебелина, срцеви заболувања, Алцхајмерова болест и синдром на хроничен замор?
10. Како Статините навистина работа објаснува зошто тие не се навистина работат.
(Acrobat (PDF) датотека)

Видео и аудио клипови

1. Видео клип илустрираат можност за студентите да се создаде флеш картички и да ги користите во едноставен говор-от интерактивна игра на интернет (Видео клип)
2. Видео клип илустрираат едноставен говор-от игра со карти, Виножито рум, каде што студентите се користи речник на именувани објекти и боикомуникативно. (Видео клип)
3. Видео клип илустрираат социјална игра, каде што две лица се натпреваруваат едни против други во Виножито рум игра со карти. (Видео клип)
4. Видео клипот илустрираат зборува интеракција со учење на јазик временски систем (Видео клип)
5. Аудио клип на оригиналниот говор на студентот “shang4 hai3 ne5” (Waveform датотека)
6. Аудио клип на говорот на студентот со тонови поправени низ фазата вокодертрансформации (Waveform датотека)

Избрани други документи
 1. Ингинг Лиу и Стефани Сенефф, Дијалог систем за пристап до осврти дрога, ASRU, Хаваи, декември 2011.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 2. Ингинг Лиу, Алис Ли и Стефани Сенефф, Автоматска несаканите ефекти од дискавери онлајн пациентите внесени прегледи: фокус на лековите статини, IMMM, Барселона, Шпанија, октомври, 2011.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 3. Говор-от игри со карти за случајни Речник стекнување на странски јазик, говор комуникација, специјално издание на Барања за јазик учење 51(10), 1106-1123, 2009.
  (Oнлајн верзија)
 4. Употреба на под зборот јазично моделирање за повеќе задачи во препознавање на говор, говор комуникација, том 42, No. 3-4, ст. 373–390, 2004.
  (Acrobat (PDF) датотека
 5. Употреба на јазични хиерархии во разбирање на говорот, Keynote Address, ICSLP ’98.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 6. ANGIE: нова рамка за анализа на говор врз основа на морфо-фонолошки моделирање, ICSLP ’96
  (Acrobat (PDF) датотека)
 7. Планирање и одговор генерација во резервирање систем Меркур лет. Компјутерски говорот и јазикот, том 16, 2002.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 8. Автоматско купување на имиња со користење кажи на правопис режим во устен дијалог системи. HLT 2003.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 9. Galaxy-II: Референтна архитектура за развој разговорно систем. ICSLP ’98.
  (Acrobat (PDF) датотека)
 10. Интеграција на хиерархиска јазична, прозодичката, и фонолошки ограничувања во Јупитер домен. ICSLP ’98.
  (Acrobat (PDF) датотека)