април 24, 2017

Јулијанскиот и Грегоријанскиот Календар

Source: http://www.hermetic.ch/cal_stud/cal_art.html (PDF Document)

Hermetic Systemsby Peter Meyer

од страна на Питер Маер

1. Јулијанскиот календар

2. Грегоријан реформа

3. Усвојување на Грегоријанскиот календар

4. Астрономска година нумерација

5. На пролептически Јулијан и Грегоријанскиот календар

6. Варијации во тропската година

7. Точност на Грегоријанскиот и православни календари

8. Точно должина на тропската година


1. Jулијанскиот календар

За многу европски институции, може да им се заблагодарам на Римјаните (за добро или за лошо, иако и тие имаа свои претходници во Грци, Египќаните и Вавилонците). Така е и со соларниот календар во моментов е во широка употреба.

Првично Римјаните нумерирани години ab urbe condita, тоа е “од основањето на градот” (од Рим, каде што голем дел од карактерот на современиот свет имаа своите почетоци). Ако оваа стариот календар останале во употреба, 1996/01/14 би биле нова година во 2749 година од основањето на градот Рим. (Во овој напис датуми се дава во формат IS0 8601).

По освојувањето на Египет во 48 п.н.е. Јулиј Цезар консултирани александрискиот астроном Сосигенс за календар реформи (од календарот за од основањето на градот Рим потоа се користи од страна на Римјаните бил целосно несоодветни за потребите на новите империја, која Цезар бил подготвен да командува, накратко како што се испостави). Календарот кој Јулиј Цезар донесени во од основањето на градот Рим година 709 (Она што ние сега го нарекуваат 46 п.н.е.) е идентична со календар на 239 п.н.е. Александриската Аристарх, и се состои од сончевата година од дванаесет месеци и 365 дена со уште еден ден на секои четири години. Не е јасно како да каде и како Аристарх пристигнаа на овој календар, но еден може да се шпекулира дека бил вклучен вавилонски науки.

Како што може да се прочита во одличен напис, “Западен Календар Календар и реформи” во енциклопедија Британика, Сосигенс одлучи дека годината познат во модерните времиња како 46 п.н.е. треба да имаат два вместване. Првиот беше вообичаено вместване од 23 дена од денот на 23 февруари, втората, “да се донесе на календарот во чекор со рамноденица, беше постигнат со вметнување на два дополнителни месеци од крајот на ноември и почетокот на декември. Ова вметнување изнесуваше Покрај тоа на 67 дена, со што од една година не помалку од 445 дена и предизвикување на почетокот на март, во 45 година п.н.е. римскиот републиканска календар, да падне за тоа што се уште е наречен 1 јануари според јулијанскиот календар.”

Според Кевин Тобин Јулиј Цезар сакал да почнат годинава на пролетната рамноденица или зимската краткоденица, но Сенатот, која традиционално ја презеде функцијата на 1-ви јануари, на почетокот на римското граѓанско календарска година, сакаше да се задржи 1-ви јануари, како на почетокот на годината, и Цезар дадоа во политички компромис.

Римската датум-чувари првично погрешно разбрани упатствата на Цезар во врска со новиот календар (според Макробиус), и погрешно ја секоја трета година, наместо на секои четири години, да биде престапна година. Има некои спор за тоа кои точно 43 години од п.н.е. до 8 н.е. всушност биле престапни години, но реконструкција што е во согласност со расположливите докази дека секоја трета година по 43 п.н.е. (Односно 40 п.н.е., 37 п.н.е., итн) била престапна година, до 10 п.н.е., по што, според оваа хипотеза, Август Цезар (Јулиј Цезар наследник) го суспендираше престапна година, ги реконструкцијата со престапна година од 4 н.е.

Друг извор на неизвесност околу точната датира дена во тоа време потекнува од промените направени од Август до должините на месеци. Според некои извештаи, првично на месец февруари имаше 29 дена и во престапна година 30 дена (за разлика од 28 и 29 сега). Загубата на ден, бидејќи во одреден момент на петтата и шест месеци од стариот римски календар биле преименувани како Јулиј и Август, соодветно, во чест на нивниот епоними, а бројот на денови во август, претходно 30, сега стана 31 (исто како и бројот на денови во јули), така што Август Цезар не ќе се смета за инфериорни во однос на Јулиј Цезар. Екстра ден потребни за август беше донесена од крајот на февруари. Сепак, сé уште постои сигурност во однос на овие прашања, па сите датуми пред н.е. 4, кога Јулијанскиот календар, конечно се стабилизира, се неизвесни.

Потоа јулијанскиот календар стана широко распространета, како резултат на неговата употреба во текот на Римската империја, а подоцна од страна на различни христијански цркви, кои наследиле многу од институциите на римскиот свет.

Системот на нумерирање години н.е. (За “наша ера”) беше воспоставен во врска со н.е. година 527 од страна на римскиот игуменот Дионисиј Ексигуус, кој смета дека Воплотувањето на Исус се случи на 25 март во од основањето на градот Рим година 754, а неговото раѓање се случуваат девет месеци подоцна. Така, од основањето на градот Рим година 754 беше назначен од него како година н.е. 1 Тоа е генерално се смета дека неговата проценка за време на овој настан беше надвор од неколку години (а има дури и несигурност за тоа дали тој идентификувани од 1 754 н.е. со од основањето на градот Рим или 753 од основањето на градот Рим).

Прашањето е подигната за тоа дали првиот христијански милениум треба да се смета од 1 н.е. или од година тоа кое од претходните. Според Дионисиј Воплотувањето се случи на 25-ти март од годината пред 1 н.е. (Со раѓањето на Исус се случуваат девет месеци подоцна, на 25-ти декември), па тоа е разумно да се однесуваат на таа година, а од 1 н.е. како на првата година од христијанската ера. Во тој случај 1 н.е. е втора година, и 999 н.е. е на 1000 година, на првиот христијански милениум, што значи дека во 1999 година н.е. е последната година од вториот христијански милениум и 2000 н.е. првата година на третото место.

2. Грегоријан реформа

Просечната должина на една година според јулијанскиот календар е 365,25 дена (еден дополнителен ден се додава на секои четири години). Ова е значително различен од “вистински” должината на сончевата година. Сепак, постои несигурност кај астрономите за тоа што должината на сончевата година навистина е (види Симон Касиди е Грешка во Билансот на тропската година). Главната натпреваруваат вредности чини да се биде “значи тропската година” на 365,2422 дена (“значи сончеви денови”) и “пролетната рамноденица година” на 365,2424 дена. со што разликата на должината на јулијанскиот календар година од должината на вистинскиот сончевата година е 0,0078 дена (11,23 минути), во првиот случај и 0,0076 дена (10,94 минути), а во вториот случај.

Без разлика, оваа грешка се акумулира, така што по околу 131 години календарот не е Inter Gravissimasсинхронизиран со рамноденица и солстициумите од еден ден. Така што со векови поминаа јулијанскиот календар стана повеќе неточни во однос на годишните времиња. Ова беше особено вознемирувачки на Римокатоличката црква, бидејќи тоа влијае на одредувањето на датумот на Велигден, кој, од страна на 16-тиот век, е на добар пат да лизгање во текот на летото.

Папата Павле III регрутирани неколку астрономи, главно лицемер Кристофер Клавиус ​​(1537-1612), за да се дојде до решение. Тие се направени врз основа на предлозите за реформи календар од страна на астрономот и лекарот Луиџи Лилио (д. 1576). Кога папата Грегориј Тринаесетти беше избран тој се најде на различни предлози за реформа на календарот пред него, и одлучи во полза на онаа на Клавиус. На 1582/02/24 издал папска була, Inter Gravissimas, воспоставување на она што сега е наречен Грегоријански реформа на календарот. (Целосниот текст може да се прочита и во Латинска оригинални и француски превод на Рудолф Одитт, а во превод на англиски јазик, неодамна се направи од страна на Бил Спенсер.)

Грегоријанскиот реформи се состои од следново:

• Десет дена беа изоставени од календарот, и тоа беше решена дека наредниот ден (четврток) 4 Октомври 1582 година (што е 5. Октомври 1582, во стариот календар) оттогаш ќе биде познат како (петок), 15 октомври 1582 година.
• Правилото за престапна година беше променет. Во јулијанскиот календар една година е престапна година, ако тоа не е делив со 4. Во григоријанскиот календар една година е престапна година доколку (i) е делив со 4, но не со 100 или (ii) е делив со 400. Со други зборови, една година кој е делив со 4 е престапна година, освен ако не е делив со 100, но не од 400 (во кој случај тоа не е престапна година). Така на годините 1600 и 2000 се престапни години, но, 1700, 1800, 1900 и 2100 година не се.
• Донесени се нови правила за определување на датумот на Велигден.
• Позицијата на дополнителен ден во престапна година се пресели од денот кога пред 25 февруари, на денот по 28 февруари.

Според некои, терминот “Престапна година”, произлегува од фактот дека на денот од седмицата на кои одредени празници се одржаа нормално напредни од еден ден (од 365 = 7 * 52 + 1), но во последниве години со екстра ден фестивали ќе “скока” на работен ден по тоа. Сепак, тоа може да се изведе од една стара Норвешка зборот “hlaupâr” која влезе на англиски јазик за време на инвазии Викинг (8 – 10-ти век).

Во својата одлична книга Означување време Данкан челик забелешки (с.165) дека тоа често се тврди дека дел од Грегоријанскиот реформи се состои во поставување на првиот ден од годината (Нова Година) до 1-ви јануари, но дека всушност папската була не укажал на денот на Нова Година. 1-ви јануари беше веќе Нова Година во многу европски земји. Црковната Нова Година се совпадна со Божик, додека таа беше сменето до 1-ви јануари од страна на папата Пие Десетти во 1910 година (кои доаѓаат во сила во 1911 година).

Тоа може да се забележи дека не постои потреба за десет дена, отколку, да речеме, дванаесет дена да биле изоставени од календарот. Всушност, календарот може да се реформира без пропуштање деновите на сите, бидејќи не се бара само на ново правило за престапна година да се задржи на календарот синхронизирани со пролетната рамноденица. Бројот на денови се испуштени одредува датум за пролетната рамноденица, пропуст од десет дена да резултира со датум обично на 20 март.

Пролетната рамноденица година во текот на последните 2000 години е 365,2424 дена. Просечната должина на Џулијан година (365,25 дена) се разликува од оваа вредност од 0,0076 дена. Така, од 1 година до 1582 година на календарот се занел пролетната рамноденица година од 1581 * 0,0076 = 12,02 дена. Зошто не на папата Грегориј отстраните од дванаесет дена, наместо само десет? Тоа има врска со Првата Советот на Никеја, кој се одржа во Никеја (денешен Изник, Турција), во годината 325 н.е. Една од работите се населиле во овој совет беше метод за одредување на датумот на Велигден (кој треба да се случи околу пролетната рамноденица), па како да се направи тоа независно од еврејскиот календар. Од 325 година до 1582 година на календарот разграни (од пролетната рамноденица) од 1257 * 0,0076 = 9,55 дена, па десет дена беа отстранети во обид да се врати од денот на пролетната рамноденица да (за) на истиот датум на година на која се случи за време на Советот на Никеја.

Ова прашање не е овој едноставен, сепак, бидејќи на денот на пролетната рамноденица во календарот на Римокатоличката црква како што е утврдено од страна на Советот на Никеја (во 325 н.е.) е 21 март, но ефектот на отстранување на десет дена во 1582 година имаше Како резултат на тоа пролетната рамноденица случува во Грегоријанскиот календар најмногу на 20 март, поретко, на 21 март, а понекогаш и на 19 март, а понекогаш дури и на 22 март, според локално време во Далечниот Исток. Значи треба папата Грегориј се исфрлени девет дена? Или можеби единаесет? Веројатно астрономски советници папата Григориј сметаат сите три можности. Некои велат дека изборот на десет беше компромис, поддржан од страна на фактот дека изоставувањето на десет дена го направи полесно за да го поправите стари календари едноставно со внесување на “X” (латински броеви за “10”).

Всушност не-Грегоријанскиот календар реформи (како што е 33-годишен циклус и главниот меридијан трчање низ Вирџинија) ќе се стабилизира на пролетната рамноденица на 21 март за целиот свет (како Симон Касиди покажа). Дали советници папата Грегориј беа свесни за оваа опција за реформи не е познато за сигурно.

3. Усвојување на Грегоријанскиот календар

Грегоријанскиот календар е донесен веднаш по објавувањето на декретот на папата Грегориј во католичките земји од Италија, Шпанија, Португалија и Полска, а набргу потоа во Франција и Луксембург. Во текот на следната година или две повеќето католички региони на Германија, Белгија, Швајцарија и Холандија дојде на одборот. Унгарија следи во 1587 година Остатокот од Холандија, Данска, Германија и Швајцарија го направија промени во текот на 1699 година да 1701. Од време на Британците подготвени да одат заедно со остатокот од Европа, стариот календар се занел со уште еден ден , се бара корекција на единаесет дена, наместо десет. Грегоријанскиот календар е донесен во Велика Британија (и во британските колонии) во 1752 година, со (среда) 2 Септември 1752 година, се следени од (четврток) 14 Сеп 1752.

Во многу земји според јулијанскиот календар се користи од страна на општата популација долго по официјалното воведувањето на Грегоријанскиот календар. Така настани беа снимени во 16-ти до 18-ти век со различни датуми, во зависност на кој беше искористена календар. Термини снимен во Јулијанскиот календар беа обележани “С.С.” “стариот стил”, а оние во Грегоријанскиот календар се означени “Н.С.” за “Нова Стил”.

Да се комплицираат работите понатаму Нова Година, на првиот ден од новата година, беше прославен во различни земји, а понекогаш и од страна на различни групи на луѓе во рамките на иста земја, било на 1 јануари, 1 март, 25 март или 25 декември 1-ви јануари се чини дека е вообичаена датум, но не постои стандарден почитуваат. Со воведувањето на Грегоријанскиот календар во Велика Британија и колонии Нова Година, генерално, беше забележан на 1 јануари Претходно во колониите тоа беше заеднички за 24 март од една година треба да се следи од страна на 25 март следната година. Ова објаснува зошто, со календарски реформи и смена на Нова Година од 25 март назад 1 јануари од годината на раѓањето на Џорџ Вашингтон промени од 1731 до 1732. Во јулијанскиот календар на раѓање му е 1731/02/11 но во Грегоријанскиот календар е 1732/02/22.

Шведска, усвои Грегоријанскиот календар во 1753 година, Јапонија во 1873 година, Египет во 1875 година, Источна Европа во текот на 1912 година до 1919, и Турција во 1927 година По Болшевичката револуција во Русија беше решена дека тринаесет дена ќе бидат исфрлени од календарот, денот по јануари 31, 1918, С.С. станува 14. Февруари, 1918, Н.С. (Повеќе информации може да се најде во вечен календар и тука.)

Во 1923 година Православни Цркви усвои модифицирана форма на Грегоријанскиот календар, во обид да се даде на календарот попрецизно (види подолу). 1 октомври 1923, во Јулијанскиот календар стана 14. Октомври 1923 година, во Источната православна календар. На датумот на Велигден се утврдува врз основа на модерната астрономија Месечината (за разлика од повеќе приближна Месечината модел на Грегоријанскиот систем).

Грегоријанскиот календар е календар кој во моментов е во употреба во сите европски и европски земји под влијание, како и систем за нумерирање години н.е. Дионисиј Ексигуус е истрае до сегашно време.

Н.е. Кратенката е краток за “Anni Domini Nostri Jesu Christi”, на пример, “во година на нашиот Господ Исус Христос”. Од муслимани, Евреи, итн, може да не се целосно задоволни со ова, ознаката “н.е.” е сега понекогаш се заменува со понеутрални од н.е. (за “наша ера”), и наместо п.н.е. (“пред наша ера”) година пред н.е. (За “година пред наша ера”) се користи.

4. Астрономска година нумерација

Астрономите одреди години пред 1 н.е. со помош на нула и негативни броеви, во согласност со секвенца на броеви …, -2, -1, 0, 1, 2,…. Помеѓу 1 година и годината -1 таму се појавува на годината 0. Така астрономите ги донесе на следниот начин:

1 н.е. = 1 заеднички ера = 1 година
1 п.н.е. = 1 пред наша ера = 0 година
2 п.н.е. = 2 година пред наша ера = -1 година и така натаму

Поопшто, една година популарно назначени n п.н.е. или n пред наша ера е назначен од страна на астрономи како година -(n-1).

Правилата за престапна година работа со години пред 1 н.е. само ако тие години се изразени според астрономскиот систем, а не ако се изразува како години пред наша ера. 4 н.е. е престапна година и во двата календари, 1 пред наша ера = 0 астрономски година, 5 пред наша ера = -4 година, 9 пред наша ера = -8 година, и така натаму, сите се престапни години. 101 пред наша ера = -100 година е престапна година во (пролептически) Јулијанскиот календар, но не и во (пролептически) според грегоријанскиот календар. Овие извештаи, сепак, се само теоретски е точно, бидејќи (како што е наведено погоре) пред 4 н.е. на престапна година не се забележани правилно од страна на римскиот календарски власти.

Изборот на кој систем за нумерирање години да ја користи е релевантен за прашањето: кога започнува новиот милениум? како што се гледа од следниве опции:

Грегоријанскиот Религиозно  Заеднички ера
календар    неутрален    календар
3 п.н.е.   3 пред наша ера  -2 н.е.
2 п.н.е.   2 пред наша ера  -1 н.е.
           почнува милениум заеднички ера. 0-01-01 н.е.
1 п.н.е.   1 пред наша ера  0 н.е.
Грегоријан милениум обично се зема за да започнете 1-1-1 н.е.
1 година н.е. 1 н.е.      1 н.е.
2 година н.е. 2 н.е      2 н.е.
...     ...      ...
1998 година н.е. 1998 н.е.   1998 н.е.
1999 гдина н.е. 1999 н.е.   1999 н.е.
           завршува милениум н.е.  1999-12-31 н.е.
           почнува милениум н.е. 2000-01-01 н.е.
2000 година н.е. 2000 н.е.   2000 н.е.
Грегоријан милениум обично се зема до крај  2000-12-31 година н.е.
Грегоријан милениум обично се зема за да започнете 2001-1-1 година н.е.
2001 година н.е. 2001 н.е.   2001 н.е.

1 јануари 1 година н.е. е обично направени да биде почеток на првиот христијански милениум, но еден случај може да се направи за 1-ви јануари, 1 п.н.е. (види коментар погоре во врска со воплотувањето), што би значело дека третиот христијански милениум започна на 1. Јануари 2000 година.

5. Пролептически Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар

Секој датум снимен во историјата пред 15 октомври 1582 (Грегоријанскиот), како што на крунисувањето на Карло Велики како светиот римски цар на Божиќ во 800 година, е датум на Јулијанскиот календар, бидејќи на тие датуми Грегоријанскиот календар не беше бил измислен (или во најмала рака, не бил имплементиран).

Ние може, сепак, да се идентификува одредена дена пред 15 октомври 1582 година (Грегоријанскиот), со помош на датуми во Грегоријанскиот календар само со проектирање Грегоријанскиот систем датира надвор од времето на неговото спроведување. Календарски добиени со проширување порано во време од својот пронајдок или спроведувањето се нарекува “пролептически” верзија на календарот, и на тој начин се добива пролептически грегоријанскиот календар. Јулијанскиот календар, исто така, може да се прошири назад како пролептически  јулијанскиот календар.

На пример, иако според грегоријанскиот календар беше спроведен на 15 октомври 1582 (Грегоријанскиот), ние се уште може да се каже дека на датумот на ден за една година претходно беше 15. октомври 1581 (Грегоријанскиот), иако живи луѓе на тој ден ќе рече дека датумот е 5 октомври 1581 година (денот Џулијан во тоа време).

Слично на тоа, цената по 15 октомври, 1582 (Грегоријанскиот) имаат еднакви, но различни, датуми во јулијанскиот календар. На пример, првата верзија на овој член беше завршен на 1992/10/10 во Грегоријанскиот календар, но исто така е точно да се каже дека тоа беше завршен на 1992/09/27 во јулијанскиот календар. Како друг пример, на денот на зимската краткоденица во 2012 година е 2012/12/21 (Грегоријанскиот), која е 2012/12/08 (Јулијанскиот).

Така, секој ден во историјата на земјата, или во минатото или во иднина, може да се одреди како датум на кој било од овие две календарски системи. Датумите генерално ќе бидат различни; всушност, тие ќе бидат во иста само за датуми од 1 март, 200, до февруари 28, 300. Датуми во календарот ниту ќе се совпадне со годишните времиња во далечното минато или далечна иднина, но тоа не влијае на важноста на овие календари што се системи за уникатно идентификување на одредени денови.

Видете исто така белешка пратив да CALNDR-L мејлинг листата Одг: пролептически календар конвенции.
За конверзија меѓу Јулијанскиот и Грегоријанскиот датуми види Џулијан-Грегоријанскиот- Ди Датум Калкулатор.

6. Варијации во тропската година

Тропските година (исто така познат како средната соларна година) одговара на циклусот на годишните времиња. Точната дефиниција на овој концепт во моментов е предмет на дебата помеѓу некои астрономи (види Симон Касиди е во Грешка Билансот на тропската година). Сите се согласуваат дека, сепак, се должи на гравитационото динамиката на системот Сонце-Земја-Месечина должината на тропската година (како и што е дефинирано) се менува бавно. Должината на тропската година на 2000-01-01 е пресметано со некои астрономи да биде 365,24218967 дена, но во овој степен на прецизност на вредноста зависи од дефиницијата на концептот. Вредноста значително се менува со милениуми, сепак, како што следува (според формула во општа употреба меѓу астрономите):

Година      Должина на тропската година во денови
 -5000      365,24253
 -4000      365,24250
 -3000      365,24246
 -2000      365,24242
 -1000      365,24237
   0      365,24231
 1000      365,24225
 2000      365,24219
 3000      365,24213
 4000      365,24207
 5000      365,24201

Така, вредноста на тропската година варира во текот на овој 10000 години временскиот период од колку што е ,00052 дена (околу 45 секунди).

7. Точност на Грегоријанскиот и православни календари

Како и во секоја целосно базирана на правила календар, Грегоријанскиот календар не е апсолутно точно. Во григоријанскиот календар просечната должина на една година е 365,2425 дена (бидејќи има 146,097 дена во календарот 400 години). Ова е многу поблиску до “вистинскиот” должината на сончевата година отколку што е случај со јулијанскиот календар. Како што е наведено погоре, главната натпреваруваат вредности за должината на сончевата година се 365,2422 денови (средната тропската година) и 365,2424 дена (пролетната рамноденица година). со што разликата на должината на Грегоријанскиот календар година од должината на вистинскиот сончевата година е 0,0003 дена (25,9 секунди) во првиот случај и 0.0001 дена (8,6 секунди), а во вториот случај. Дали должината на “средната соларна година” да биде константна оваа грешка ќе се акумулира на еден ден по околу 3,336 години (ако ние ги користиме на вредноста 365,2422) или по околу 10000 години (ако ние ги користиме на вредноста 365,2424).

Додека во Грегоријанскиот календар годишно век е престапна година само ако поделбата на бројот век од страна на 4 остава остатокот од 0, во Источната православна систем годишно век е престапна година само ако поделбата на бројот век од 9 остава остатокот од 2 или 6. Ова значи во просек календарска година должина во православниот календар на 365,24222 дена. Ова е многу блиску до сегашната средна вредност на соларни 365,24219 и Источна Православен календар е во моментов значително повеќе точни во овој поглед од Грегоријан. Беа средната соларна година да остане константна, православниот календар ќе биде надвор од еден ден само по околу 33.000 години. Сепак во текот на следните неколку милениуми православниот календар, како Грегоријан, ќе станат многу неточни во однос на средната соларна година, додека можеби се опоравува околу 10.000 години од сега. Сепак, во однос на пролетната рамноденица година според грегоријанскиот календар е повеќе точно од православните и ќе остане попрецизни во наредните милениуми.

8. Точно должина на тропската година

Тропската година е дефинирана како “време е потребно за сонцето да се појави за да патуваат низ небото од дадена точка на тропски Хороскопски назад кон истата точка во тропските зодијакот.” Симон Касиди укажа (Грешка во Билансот на тропската година) оваа вредност зависи од тоа каде во орбитата на Земјата еден почнува мерењето на една револуција околу Сонцето Ако точка што се користи е поентата на пролетната рамноденица тогаш вредноста е 365,2424 тропски денови (така што ова е вредноста на “пролетната рамноденица-година”). Ако некој сака просечна вредност која е средната вредност на вредностите добиени со користење на различни орбитална појдовни точки, тогаш вредноста на 365,24219 дена се јавува.

Оние кои се заинтересирани во спроведувањето на ова прашање и понатаму треба да се консултираат (во прилог на статии поврзани во претходниот став) следново:

Кралската опсерваторија Гринвич Информативни летоци
Кралската опсерваторија Гринвич Брошура табела 48: скок години
Л. Е. Доггетт Календари
Симон Касиди Спроведување на правилен 33 години реформи календар
Симон Касиди Огт: Колку време е една година – ТОЧНО?
Данкан Стил Не-спроведени 33 години на англиски протестанти Календар

Првата верзија на овој напис е објавен на веб страната на Херметичка системи во 1997 година.
Кликнете на следниов линк за Вејбак Машина е
Најраните архивирани копија од овој член, од 3. декември, 1998:
Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар