октомври 24, 2016

Источноиндиската Компанија

Source: http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/History/British/EAco.html

Источноиндиска компанија имаше необична разлика на владејачката целата земја. Нејзините почетоци беа многу скромни. На 31 декември 1600 година, група на трговци кои самите се приклучи на источноиндиска компанија беа дадени монопол привилегии на сите трговија со Источна Индија. бродовите на оваа компанија прв пристигна во Индија, во пристаништето во Сурат, во 1608. Сер Томас Срна стигна до судот на монголски император Џахангир, како пратеник на Кралот Џејмс I во 1615 година, и се здоби за британската право да се воспостави фабрика во Сурат. Постепено британскиот сенка на португалски и во текот на годините видоа големо проширување на своите трговски операции во Индија. Бројни трговски места се формираа по должината на источниот и западниот брег на Индија, а значителен англиски заедници развиен околу три претседателство градовите Калкута, Бомбај и Мадрас. Во 1717 година, компанијата ја оствари својата досега најзначајните успех кога го добил ферман или кралско диктираат од монголски император ослободување на компанијата од плаќање на царински давачки во Бенгал.

Друштвото сведочи за подемот на својата судбина, и негова трансформација од тргување потфат на пресудата претпријатие, кога еден од своите воени претставници, Роберт Клајв, го порази силите на гувернер на провинцијата на Монголската Империја на Бенгал, Сирај-уд-даула, во битката кај Плесси во 1757. Неколку години подоцна, компанијата се здоби со право да собираат приходи во име на монголски император, но првите години од својата администрација беа Несреќното за луѓето во Бенгал. Службеници на компанијата беа во голема мера е алчен и придобивка многу, и пљачкосувањето на Бенгал напушти порано богата покраина во состојба на крајна беда. На глад од 1769-1770, која политики на Друштвото не направи ништо за да се ублажат, може да се земе животите на околу една третина од населението. Друштвото, покрај зголемувањето на трговијата и приходите кои доаѓаат од други извори, пронајдени се оптоварени со големи воени трошоци, и неговото уништување чинеше неизбежна. Интервенцијата на државата се стави на болниот компанија се вратам на нозе и Индија Бил Господ Северна, исто така познат како Закон за регулирање на 1773 година, предвидува поголема парламентарна контрола над работите на друштвото, освен поставување на Индија под власт на Генералниот гувернер.

Првиот Генерален гувернер на Индија беше Ворен Хестингс. Под негово ослободување, проширување на британското владеење во Индија се водела енергично, и британскиот бара да ги совладаат домородните системи на знаење. Хестингс остана во Индија до 1784 и бил наследен од Корнуоллис, кој го иницираше трајно решение, со што е постигнат договор во бесконечност со заминдари или земјопоседници за собирање на приходите. За следните педесет години, британскиот беа вклучени во обидите да се елиминира Индискиот ривали, а тоа е под управа на Велесли дека британските територијално проширување беше постигнато со безмилосни ефикасност. Големи победи беа постигнати против Типу Султан на Майсур и марати, и конечно на покорување и освојување на Сиките во серија на Англо Сиките војни доведоа до британската окупација во текот на интегритет на Индија. Во некои места, британскиот практикува индиректна власт, поставување на жител во дворот на мајчин владетел кој беше дозволено суверенитет во домашните работи. озлогласениот доктрината на застареност, при што родна држава стана дел од британска Индија ако нема машки наследник по смртта на владетелот Господ Далхаузи, е една од главните начини на кои се приклучени мајчин држави; но често на анексија, како оној на Авадхи [Оудх] во 1856 година, е оправдано врз основа на тоа на мајчин принцот беше на злото диспозиција, рамнодушен кон благосостојбата на своите поданици. Анексијата на мајчин држави, сурови политики на приходи, и маките на индискиот селанство сите придонесе за побуната на 1857-1858, наведени претходно како на Сепој бунтот. Во 1858 година источноиндиска компанија беше распуштен, и покрај храбри одбрана на своите наводни дела од Џон Стјуарт Мил, и администрацијата на Индија стана одговорност на круната.