септември 29, 2016

Ерменски-Турскиот Конфликт

Source: http://wilson.engr.wisc.edu/Armenia/justin.html

Говорот одржан од страна на д-р Џастин Макарти во турското Големо Национално Собрание
24 март 2005

Историјата

ОСМАНЛИСКАТА ПРОВИНЦИИ

 

Судир меѓу Турците и Ерменците не беше неизбежна. На двата народа треба да се пријатели. Кога Првата светска војна започна, Ерменците и Турците живеат заедно 800 години. Ерменците во Анадолија и во Европа бил османлиски поданици за речиси 400 години. Имаше проблеми во текот на тие векови – проблемите предизвикани особено од оние кои ги нападнаа и на крајот уништени од Отоманската империја. Секој во империјата страдаше, но тоа беше на Турците и другите муслимани кои најмногу страдаат. Судејќи од страна на сите економски и социјални стандарди, Ерменците не и под отоманската власт. До крајот на деветнаесеттиот век, во сите отоманска провинција Ерменците биле пообразовани и побогати од муслиманите. Ерменците работеше напорно, тоа е точно, но нивните компаративни богатство, беа во голема мера се должи на европски и американски влијание и Отоманската толеранција. Европските трговци направи Отоманската христијани нивните агенти. Европските трговци им даде на нивниот бизнис. Европската конзули интервенираше во нивно име. Ерменците корист од образованието дадена за нив, а не и на Турците, од страна на американски мисионери.

Додека животите на Ерменците како група се подобрува, муслиманите живеат преку некои од најболно искусни во модерната историја: Во деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век, Бошњаци биле масакрирани од страна на Србите, Русите убиени и протерани од Киркашијци, Абхазијците и Лаз, и Турците беа убиени и протерани од нивните татковини Руси, Бугари, Грци и Срби. Сепак, во средината на сето ова муслимански страдање, политичката ситуација на отоманските Ерменци постојано подобрување. Прво, се гарантира еднакви права за христијаните и Евреите со закон. Еднакви права повеќе стана реалност, како и. Христијаните се на високи позиции во власта. Тие станаа амбасадори, државни службеници, дури и министри за надворешни работи. На многу начини, всушност, правата на христијаните станале поголеми од оние на муслиманите, поради тоа што моќните европски држави интервенираше во нивно име. Европејците побара и доби посебен третман за христијаните. Муслимани немале таква предности.

Тоа беше на средината во која Ерменците бунтуваа против Отоманската империја – стотици години мир и економска супериорност, постојано подобрување на политичките услови. Ова не чини да биде причина за револуцијата. Сепак, деветнаесеттиот век почетокот на ерменски револуција што требаше да кулминира со катастрофа за двете.

Она што се возеше на Ерменците и Турците, освен?

Руската експанзија

Прво и основно, имаше Русите. Регионите каде што христијаните и муслиманите живееле заедно во релативен мир беа растргнати на парчиња кога Русите го нападна кавкаски муслиманските земји. Повеќето Ерменци, веројатно, биле неутрални, но значителен број застана на страната на Русите. Ерменците служеше како шпиони и дури и под услов вооружени единици војници за потребите на Русите. Постојат значителни придобивки за Ерменците: Русите го провинција Erivan, денес Ерменскиот Република, во 1828. Тие го протера Турците и го даде на турските копнени, се ослободени од данок, да Ерменци. Русите знаеше дека, доколку Турците останаа тие секогаш ќе се непријатели на нивните освојувачи, така што тие да бидат заменети со пријателски населението Ерменците.

На принуден егзил на муслиманите продолжи до првите денови на Втората светска војна: 300,000 Кримски Татари, 1,2 милиони Киркашијци и Абхазијците, 40.000 Laz, 70.000 Турци. Русите ја нападна Анадолија во војната од 1877-1878, и уште еднаш многу Ерменци се приклучи на руската страна. Тие служеле како извидници и шпиони. Ерменците стана “полиција” во окупираните територии, гонење на турското население. Мировниот договор во 1878 година даде многу на Североисточен Анадолија врати на Османлиите.

Ерменците кој му помогнал на Русите стравува одмазда и побегнал, но Турците не, всушност, ги преземат сите одмазда. И муслиманите и Ерменците се сети на настаните од руската инвазија. Ерменците може да се види дека тие ќе бидат поголеми шанси да успее ако Русите победи. Бесплатно земјиште, дури и ако украдени од муслиманите, беше силен поттик за ерменскиот земјоделците. Бунтовен отоманските Ерменци нашол моќен заштитник во Русија. Бунтовниците, исто така, имаше база во Русија, од кои тие би можеле да организираат бунт и криумчарење на луѓе и оружје во Отоманската империја. Муслиманите знаеше дека ако Русите беа старател ангели за Ерменците, тие се ѓаволи за муслиманите. Тие може да се види дека кога Русите триумфираше муслиманите загубија своите земји и нивните животи. Тие знаеја што ќе се случи ако Русите повторно дојде. И тие може да се види дека Ерменците биле на страната на Русите. Така направив 800 години на мирен соживот се распадне.

Ерменскиот револуционери

Таа не беше до рускиот Ерменците ги донесоа своите националистичка идеологија во Источна Анадолија дека ерменскиот бунтовност станува реална закана за оваа држава. Иако постојат и други, двете партии на националисти успеаја да ја води ерменскиот бунт. Првиот, Хунчак револуционерна партија, наречена Хунчак, е основана во Женева, Швајцарија во 1887 година од страна на Ерменците од Русија. Вториот, ерменски револуционерна федерација, наречена Дашнак, е основана во Руската империја, во Тифлис, во 1890 година двајцата беа марксист. Нивните методи биле насилни. Партијата Манифест на Хунчак и Дашак повика на вооружена револуција во Османлиската империја. Тероризам, вклучувајќи го и убиството на двете отоманските власти и Ерменците кои им се спротивстави, беше дел од платформите партија. Иако станува збор за марксистите, и двете групи направени национализам најважниот дел од нивната филозофија на револуцијата. Во тоа, тие беа многу сличен на националистичката револуционери од Бугарија, Македонија и Грција.

За разлика од грчки или бугарски револуционери, Ерменците имале демографски проблем. Во Грција, поголемиот дел од населението е на грчки јазик. Во Бугарија, мнозинството била бугарска. Во земјите тврди од страна на Ерменците, сепак, Ерменците биле прилично мал број. Регионот, кој беше наречен “Отоманската Ерменија”, “шест вилаети” Сивас, Мамулетиразиз, Дијарбакир, Битлиш, Ван и Ерзурум, беше само 17% ерменски. Тоа беше 78% муслимани. Ова беше да има важни последици за ерменскиот револуција, бидејќи единствениот начин да се создаде “Ерменија” револуционерите сакаше беше да се протера муслиманите кои живееле таму. Секој кој се сомнева во намерите на револуционерите треба само да се погледне во нивните рекордно активности како што се убиството на еден гувернер на провинцијата Ван и обид за убиство на друг, убиствата на полициски началници и други функционери, обидот за атентат врз султанот Абдулхамид II. Овие беа радикалните националисти, кои беа во војна со Отоманската држава.

Патиштата за шверц

Почнувајќи со полна пареа во 1890-тите, рускиот ерменски револуционери почна да се инфилтрираат на Отоманската империја. Тие шверцувале оружје, касети, динамит, и борци низ лошо брани границите во Ван, Ерзурум и Битлиш провинции долж патиштата прикажани на мапата. Османлиите се лошо опремени да се справат со нив. Проблемот беше финансиски. Османлиите се уште страда од нивните ужасни загуби во 1877-1878 војна со Русија. Пострадаа од капитулации, од долгови и од грабливци европските банкари. Исто така, мора да се признае дека Османлиите биле сиромашни економисти. Како резултат на недостаток на пари за поддршка на новите полициски и воени единици кои беа потребни за да се борат на револуционерите и да се воздржат курдските племиња. Бројот на војници и жандарми во Источна никогаш не беше доволно, и тие често не се платени со месеци во исто време. Тоа беше невозможно да се поразат бунтовниците со толку малку ресурси.

Далеку од најуспешните на револуционерите беа Дашнак. Дашнак од Русија биле водачи на востанието. Тие беа организаторите и “спроведувачи”, кој се претвори во Ерменците на Анадолија во бунтовнички војници. Ова не беше лесна задача, бидејќи на прв повеќето од отоманските Ерменци немаше желба да се бунтува. Тие претпочитаат мир и безбедност и ја одобрувале атеистичкиот, социјалистичките револуционери. Чувството на сепаратизам, па дури и супериорност меѓу Ерменците помогна на револуционери, но главно оружје што ја претворија Ерменците од Исток во бунтовниците беше тероризмот. Главната причина што ги обединил Ерменците од нивната влада е страв.

Пред Ерменците може да се претвори во бунтовниците традиционалните нивната лојалност кон својата црква и нивните лидери заедница мораше да се уништи. Бунтовниците сфати дека Ерменците се чувствува најмногу љубов и почит кон својата црква, а не за револуција. Затоа, Дашнак партија реши да преземе ефективна контрола на Црквата. Повеќето свештеници, сепак, не го поддржува атеистичката Дашнак. Црквата може да се земе само преку преку насилство.

Што се случи со ерменски свештеници кои се противат на Дашнак? Свештеници загинаа во села и градови. Нивната вина? Тие биле лојални османлиски поданици. Ерменскиот епископ на Ван, Boghos, беше убиен од револуционерите во катедралната својата на Бадник. Неговото дело? Тој е верен Отоманската тема. На Дашнак обидел да го убие ерменскиот патријарх во Истанбул, Малача Орманиан. Неговото дело? Тој се спротивстави на револуционерите. Арсен, свештеникот задолжен за важни Акхтамар црква во Ван, религиозен центар на Ерменците во Отоманската Исток, бил убиен од Ishkhan, еден од лидерите на Дашнак комбето. Неговото дело? Тој се спротивстави на Дашнак. Но, имаше дополнителна причина да го убие: На Дашнак сакаа да ја преземат систем ерменскиот образование, кој е со седиште во Акхтамар. Откако татко Арсен беше убиен, Дашнак Арам Manukian, човек без позната верско уверување, стана шеф на ерменската училишта. Тој затворени верско образование и почна револуционерна образование. Таканаречените “вероучители” се шири низ провинцијата Ван, настава револуција, а не религијата.

Лојалноста на бунтовниците беше на револуцијата. Не дури и црквата е безбеден од нивните напади.

Другата група се закани дека повеќето моќта на бунтовниците беше ерменската трговец класа. Како група се фаворизираше Владата. Тие сакале мир и ред, така што тие би можеле да прават бизнис. Тие беа традиционалните световни водачите на ерменската заедница; бунтовниците сакаа да доведе самите заедница, па трговците мораа да бидат замолчени. Оние на кои најмногу јавно ја поддржа владините мерки, како што се Бедрос Капамасян, градоначалникот на Ван и Armarak, на каймакам на геваш, беа убиени, како и бројните Ерменскиот полицајци, барем еден ерменски шефот на полицијата, и ерменски советници на Владата. Само многу храбар Ерменскиот ќе ги преземат од страна на Владата.

На Дашнакс погледна на трговците како извор на пари. Трговците никогаш нема да донирате на револуцијата доброволно. Тие мораа да бидат принудени да го стори тоа. Првиот регистриран случај на изнуда од трговци дојде во Ерзурум во 1895 година, веднаш по Дашнак партија стана активен во Отоманската домени. Кампањата започна во 1901 година Во таа година изнудување на средства преку закани и атентатот стана официјална политика на Дашнак партија. Кампањата беше спроведена во Русија и на Балканот, како и во Отоманската империја. Еден истакнат ерменската трговец, Isahag Zhamharian, одбиле да ја платат и го пријавил Дашнак на полицијата. Тој е убиен во дворот на ерменска црква. Други, пак, кои не плаќаат, исто така, беа убиени. Остатокот од трговци тогаш платени. Од 1902 за да се 1904 година главната изнудување кампања донесе еквивалент, во денешни пари, повеќе од осум милиони долари. И ова е само износот собрани од страна на Комитетот на централната Дашнак во краток временски период, речиси сите надвор од Отоманската империја. Тоа не ја вклучува износите изнудени 1895-1914 во многу области на Отоманската империја. Наскоро трговците се плаќаат даноци на револуционери, а не на владата. Кога владата во Ван побара од трговците плаќаат своите даноци, трговците се изјасни дека тие навистина се платени даноци, туку и на револуционерите. Тие наведоа дека се плаќаат само на владата, ако Владата ги заштитена од бунтовниците. Иста состојба преовладуваше низ Источна Анадолија, во Измир, во Киликија, а на друго место.

Ерменскиот обичните луѓе не избега од изнудувања на бунтовниците. Тие биле принудени да се хранат и куќата на револуционерите. Британскиот конзул Елиот е објавена, “Тие [Дашнак] се квартал на христијански села, во живо на најдобрите за да се имаше, точно придонеси за своите средства, и да се направи на помладите жени и девојки ги достават до нивната волја. Оние кои се направат своето незадоволство се убиени во ладна крв. “[1]

Најголемата цена на селаните беше принудно купување на оружје. Селаните биле претворени во бунтовниците “војници”, без разлика дали тие сакаат да бидат или не. Ако тие се да се борат со Турците, тие се потребни за оружје. Револуционерите шверцува оружје од Русија и ги принудија ерменскиот селаните да се купи. Се користи за да ја принуди на селаните да се купи методи се многу ефикасни, како британскиот конзул Seele изјави:
Агент пристигна во едно село и информирани еден селанец дека тој мора да се купи пиштол Mauser. Селанецот одговорил дека нема пари, при што агентот возврати: “Вие мора да ги продадат вашите волови.” Тажните селанец потоа продолжил да се објасни дека сезоната за сеење наскоро ќе дојде и праша како пиштол Mauser ќе му овозможи да ора своето поле. За одговор на агент продолжил да го уништи волови сиромашните човек со пиштол, а потоа отиде. “[2]
Бунтовниците имаше повеќе од воена организација на ум кога го принуди селаните да купат оружје. Селаните беа обвинети за двојно повеќе од нормалната цена на оружје. А пушка во вредност од £ 5 беше продаден за £ 10. И организацијата на бунтовниците и бунтовниците се направи многу добро од продажбата.

Тоа беше селаните кои најмногу страдаат. Најосновните политика на револуционерите бил Груб експлоатација на животот на Ерменците: курдските племиња и нивните села биле нападнати од страна на бунтовниците, знаејќи дека племињата ќе ги преземе своите одмазда врз невини Ерменскиот селаните. Револуционерите избегал и ги напуштија своите колеги Ерменците да умре.

Дури и Европејците, пријатели на Ерменците, може да се види дека револуционерите биле причина за клетвата што ќе се спушти на Источна Анадолија. Конзул Seele напиша во 1911:
Од она што сум го видел во делови од земјата што го посетиле Станав многу поубеден од порано на baneful влијание на Комитетот за Taschnak врз благосостојбата на Ерменците и, генерално, на овој дел на Турција. Невозможно е да се занемари фактот дека во сите места каде што не постојат ерменски политички организации или каде што се нецелосно развиена тие организации, Ерменци живеат во компаративна хармонија со Турците и Курдите. [3]
Англичанецот во право кога увиделе дека причина за немирите во Источна беше ерменски револуционери. Ако немаше Дашнак, Турците и Ерменците би живееле заедно во мир. Владата на Отоманската знаеше ова беше вистина. Зошто Владата толерира толку многу од бунтовници? Зошто Владата не ги искорени?

Отоманската неуспехот ефективно да се спротивстави на бунтовниците е навистина тешко да се разбере. Замислете земја во која голем број на радикални револуционери, повеќето од нив од една странска земја, организира бунт. Тие се инфилтрираат борци и оружје од овој странство да го води нападот на владата и народот. Радикалите отворено ги наведе тие сакаат да се создаде држава во која мнозинството од населението ќе бидат исклучени од власт. Тие убиство и го тероризираат сопствениот народ да ги принуди да се приклучат на нивната кауза. Тие убие владини претставници. Тие намерно убиство на припадниците на мнозинството во надеж дека на одмазда ќе доведе другите земји да ги нападне. Во нив се складираат илјадници оружје во рамките на подготовките за бунт. Тие револт, се поразени, а потоа револт повторно и повторно. Земјата која добива најмногу од активностите на бунтовниците е земјата од која доаѓаат, земјата во која се организираат, земјата во која тие се нивниот дом база.

Што влада ќе толерира ова? Дали некогаш била земја која не би затвор, а веројатно и висат како бунтовници? Дали некогаш била земја што ќе им овозможи да продолжат да работат на отворено? Да. Дека земјата е на Отоманската империја. Во Отоманската империја ерменскиот бунтовници управувана отворено, се чуваат илјадници оружје, убиени муслимани и Ерменците, убиени гувернери и други официјални лица, и повторно и повторно се побуниле. Единствениот вистински да имаат корист од своите акции беше Русија и на земјата во која тие ја организираа, земјата нивните лидери дојде од.

Како може тоа да се случи? Османлиите не се кукавици. Османлиите не се будали. Тие знаеја дека бунтовниците го прават. Османлиите се толерира ерменските револуционери, бидејќи Османлиите немаше избор.

Таа мора да се запомни дека самото постоење на Отоманската Империја била во прашање. Србија, Босна и Херцеговина, Романија, Грција и Бугарија веќе е изгубена, бидејќи на европската интервенција. Европејците речиси беше поделена на империјата во 1878 година и беше планирано да го стори тоа во 1890-тите. Единствено се плашам дека Русија ќе стане премногу моќна ги запре. Јавното мислење во Велика Британија и Франција лесно може да го промени тоа. Всушност, тоа беше токму она што сакав ерменските револуционери. Тие сакаа Османлиите во затвор и да изврши Ерменскиот бунтовници. Европски весници ќе известуваат дека како влада прогон на невини Ерменци. Тие сака владата да ги гони Ерменскиот револуционерните партии. Европската весници ќе поднесе извештај дека како негирање на политичката слобода на Ерменците. Тие сакаа муслиманите да реагираат на ерменскиот провокации и напади со убивање на Ерменците. Европската весници би го пријавиле само мртвите Ерменци, а не на мртвите муслимани. Јавното мислење ќе ги натера Французите и Британците да соработува со Русија и да ја распарчи на Империјата.

Многу политичари во Европа, мажите како Гладстон, беа за пристрасност против Турците како што беа на медиумите и јавноста. Тие се едноставно чекаат за правото можност да ги уништи на Отоманската империја.

Резултатот беше дека тоа е речиси невозможно за Османлиите правилно да ги казни бунтовниците. Европејците побара Османлиите прифати акции од револуционерите дека самите Европејците никогаш нема да се толерира во своите имоти. Кога Дашнак живееле на територијата на Отоманската банка, Европејците се организира нивното ослободување. Европската амбасадори принудени Османлиите да им даде амнестија на бунтовниците во Zeytun. Тие организирале помилување на оние кои се обиделе да го убијат султанот Абдул Хамид II. Руската конзулите не би ги споделите Отоманската судови се обиде Дашнак бунтовници, бидејќи тие биле руски предмети. Многу бунтовници кои беа успешно судени и осудени беа ослободени, бидејќи Европејците побараа и добија помилување на нив, во суштина, се заканува на султанот, ако тој не го ослободи бунтовници и убијци. Еден руски конзул во Ван дури и јавно обучени Ерменскиот бунтовници, постапувајќи лично како нивното оружје инструктор.

Сите Османлии да ја направам е се обиде да работи како тивок како е можно. Тоа значи дека не казнување на бунтовниците како што треба да се казнети. Може само да се смилува на Османлиите. Тие знаеја дека ако тие се регулира правилно резултатот ќе биде смртта на нивната држава.

Првата светска војна

Имаше два фактори кои се предизвикани од Отоманската губење на исток во Првата светска војна: Првиот беше катастрофален напад Енвер Паша во Sarikamish. напад на Енвер на Русија во декември 1914 година беше во секој поглед катастрофа. Од 95.000 турски војници кои нападнаа Русија, 75.000 починале. Вториот фактор, оној кој овде нè засега, беше Ерменец револт.

Како на Првата светска војна и се закани на османлиската војска се мобилизира, Ерменците кои треба да служи на својата земја, наместо застана на страната на Русите. Османлиската војска објави: “Од Ерменците со обврските регрутација оние во градовите и селата Источниот дел на Hopa-Ерзурум-Hinis-Ван линијата не била во согласност со повикот да се пријават, но се продолжи исток до границата да се приклучат на организацијата во Русија”. Ефектот на оваа е очигледна: Ако младите ерменски мажи од “зона на напуштање” служел во армијата, тие би се предвидени повеќе од 50.000 војници. Ако тие се служеле, можеби има никогаш не биле Sarikamish пораз.

Ерменците од Hopa да Ерзурум да Hinis Ван не беа единствените Ерменците кои не служат. На 10-ти на илјадници Ерменци Сивас кои ја формираа чете бендови не се служи. Бунтовниците во Zeytun и на други места во Киликија не им служи. Ерменците кои избегаа во грчките острови или во Египет и Кипар не ја служат. Поточно, многу од овие Ерменскиот млади мажи не служат, а тие им служеле во војската на непријателите на Османлиите. Тие не се заштити нивната татковина, тие го нападнале.

Во Источна Анадолија, Ерменците формирана бендови на герилска војна против нивната влада. Другите избегаа само да се врати со Руската армија, кои служат како извидници и однапред единици за рускиот напаѓачите. Тоа се оние кои останаа зад кои се најголема опасност за Отоманската воени напори и најголема опасност за животот на муслиманите во Источна Анадолија.

Таа има често се тврди од страна на ерменските националисти кои Отоманската цел да депортира Ерменците не беше предизвикано од ерменскиот бунт. Како доказ, тие се потенцира фактот дека законот на депортација беше објавен во мај 1915 година, во приближно исто време дека Ерменците запленети градот Ван. Според оваа логика, Османлиите мора да се планира депортација некое време пред тој датум, па востанието не можеше да биде причина за депортациите. Точно е дека Турците почнаа да се разгледа можноста за депортација на неколку месеци пред мај 1915 година Она што не е вистина е дека мај 1915 година беше почеток на ерменскиот бунт. Тоа почна долго пред тоа.

Европските набљудувачи знаеше долго пред 1914 дека Ерменците ќе се приклучат на руската страна во случај на војна. Уште во 1908 година, британскиот конзул Диксон објавија:
Ерменскиот револуционери во Ван и Salmas [Иран] биле информирани од страна на Комитетот подолго Tiflis дека во случај на војна ќе биде на страната на Русите против Турција. Без помош од страна на Русите, тие може да мобилизира околу 3.500 вооружени Sharpshooters да малтретира Турците дека на границата, и нивните линии на комуникација. [4]
Британците се на дипломатски извори, објави дека во рамките на подготовките за војна, во 1913 година, ерменскиот револуционерни групи се состанаа и се согласија да ги координираат своите напори против Османлиите. Британскиот објави дека овој сојуз е резултат на средбите со “на руските власти.” Лидерот на Дашнак (и член на османлискиот парламент) Vramian отишле да Tiflis да се состане со руските власти. Британскиот исто така, објавија дека “[Ерменците] се исфрлени од било изговор за лојалност можат еднаш покажаа и отворено поздравуваме изгледите на руската окупација на ерменската вилаети.” [5]

Дури дашнак лидери призна дашнакс беа руските сојузници. На Дашнак Ховханес Докачнухес, премиер на ерменскиот Република, изјави дека планот на забава во почетокот на војната беше да се соедини со Русите. Од 1910 година револуционерите дистрибуирал памфлет во Источна Анадолија. Со тоа се покажува како ќе се организираат во регионални команди, како требаше да биде нападнат муслиманските села, како и спецификите на герилската војна ерменски села.

Пред војната започна, османлиската војска разузнавање објави на планови Дашнак: Тие ќе прогласи својата лојалност кон османлиската држава, но се зголеми нивното вооружување на нивните поддржувачи. Ако војна и се објави, ерменски војници ќе пустината во руската армија со своите раце. Ерменците ќе го стори ништо ако Османлиите почнаа да го порази на Русите. Ако Османлиите почнаа да се повлекуваат, Ерменците ќе формираат вооружените герилски групи и напад според планот. извештаи на Отоманската интелигенција се точни, за тоа е токму она што се случило.

Русите даде 2,4 милиони рубли на Дашнак да рака на отоманските Ерменци. Тие започна со дистрибуција на оружје на Ерменците во Кавказ и Иран во септември 1914. Во истиот месец, седум месеци пред да се нареди депортациите, ерменски напади на отоманските војници и службеници започна. Дезертери од Отоманската војска во првиот формирана во она што официјалните лица наречен “разбојник банди”. Тие ги нападнаа воениот рок службеници, даночниците, жандармерија позиции, и муслиманите на патиштата. До декември општ револт го изби во провинцијата Ван. Патишта и телеграфски линии беа скратени, жандармерија населби нападнат, и муслиманските села изгорени, нивните жители биле убиени. Револтот наскоро се зголеми: во декември, во близина на Kotur премин, кој Османлиите мораше да се одржи за одбрана од руската инвазија од Иран, голема ерменско борбена група поразен единици на турската војска, при што загинаа 400 отомански војници и форсирање на војската да се повлечат Сарај. Нападите не беа само во Van: Гувернерот на Ерзурум, Тахсин, кабелски дека не може да се одржи надвор ерменскиот напади што беа кршење низ покраината; војници ќе мора да бидат испратени од фронтот.

До февруари, извештаи за напади почнаа да доаѓаат од сите делови на Исток – двочасовна битка во близина каша, осумчасовна битка во Abaak, 1000 Ерменците напади во близина на Tímár, ерменски chettes диверзантските во Сивас, Ерзурум, Адана, Дијарбакир , Битлиш, и Ван провинции. Телеграфски линии на предната и од Отоманската градови на Запад се намали, поправени, и да ги намали повторно многу пати. Набавка каравани на армијата биле нападнати, исто како и колони на ранети војници. Единиците на жандармеријата и војници кои беа испратени да се поврзе телеграфски линии или заштита колони снабдување се дојде под напад. Како пример за тежината на проблемот, во средината на април цела поделба на жандармериските сили му беше наредено од Хакари да Çatak да се борат голем востание таму, но поделбата не може да се бори преку ерменското одбрана.

Откако биле направени внимателни подготовки, Ерменци револтирани во градот Ван. На 20 април, добро вооружени Ерменскиот единици, многу облечени во воени униформи, го зазедоа градот и возеше на отоманските сили во тврдината. Бунтовниците изгорел поголем дел од градот, некои згради исто така се уништени од страна на две канони Османлиите имале во тврдината. Војници беа испратени од Ерзурум и иранскиот фронтови, но тие не беа во можност да се ослободат од него. Русите и Ерменци беа од север и на југозапад. На 17 мај на Османлиите евакуирани тврдината. Војници и цивили се бореле нивниот пат југозападно околу езерото Ван. Некои излегоа на бродови на езерото, но скоро половина од нив биле убиени од страна на бунтовниците постигна фантастичен гол од брегот или кога нивните чамци се заринка. Некои од муслиманите на Ван преживеале барем за некое време, се стави во заштита на американските мисионери. Повеќето од оние што не избега беа убиени. Селаните биле или убиени во нивните домови или собрани од околните места и испратени во голема масакрот во Zeve.

Следеа страдањето на муслиманите и Ерменците е добро позната. Тоа беше историја на крвавата војна меѓу народите во кои починаа во голем број. Кога Османлиите положил многу на Исток, ерменски населението побегна во Русија. Таму тие се гладни и умрел од болест. Кога Русите положил Ван и Битлиш провинции, тие не му дозволи на Ерменците да се врати, оставајќи ги да умрат од глад во Северна Кореја. Русите сакаа земјата за себе. Исто така е познато дека Ерменците кои останале, оние во провинција Ерзурум, масакрирани муслиманите во голем број на крајот на војната.

Мојата цел овде не е да ја раскаже таа историја. Би сакал да се покаже дека Османлиите биле во право со оглед на Ерменците да биде нивни непријатели, доколку е потребен уште еден доказ. Мапата покажува доказ дека ерменскиот бунтовници всушност биле агенти на Русија.

Ерменците во Отоманската Исток побунил токму во оние области кои се најважни за Русите. Во корист на бунт во градот Ван, во центарот на турската администрација во Југоисточна е очигледно. На други сајтови на бунт беа во реалноста поважно: Бунт во провинцијата Ерзурум намалување на османлиската војска надвор од материјали и комуникации. Бунтот беше директно на патот на рускиот однапред од Северна Кореја. Ерменците се побуниле во регионите Сарај и Башкале, на два големи додавања дека Русите се користи во нивната инвазија од Иран. Ерменците се побуниле во регионот во близина на Çatak, на планинските превои потребни за Османлиите да се донесе до трупи на границата Иран, поминува потребни за Отоманската повлекување. Ерменците се побуниле во голем број во провинцијата Сивас и во Шебинкарахисар. Ова се чини дека да се биде непарен место за револт, регион каде Ерменците биле побројни од страна на муслиманите десет на еден, но Сивас беше тактички важно. Тоа беше рейл глава од кои сите материјали и мажите предадена на фронт, во основа по еден пат. Тоа беше префект сајт за герилска акција за да се вознемират Отоманската снабдување линии. Ерменците, исто така, се побуниле во Киликија, наменети сајт за британска инвазија со која би ги намалила на железнички врски со Јужна. Тоа не е вина на бунтовниците дека Британскиот претпочита да се обиде на лудило во Галиполе наместо напад во Киликија, кои сигурно би биле поуспешни.

Сите овие области беа многу спотови воен планер ќе изберат да ги најмногу штета воени напори на Отоманската. Тоа не може да биде несреќен случај дека тие се, исто така, избран од страна на бунтовниците за својот револт дамки. Секој може да се види дека бунтови беа катастрофа за Армијата. Катастрофата е дополнение на фактот дека Турците се принудени да се повлечат целиот дивизии од фронт за борба против ерменскиот бунтовници. Војната можеби ќе беше многу поинаква ако овие поделби не биле во можност да се бори против Русите, а не на бунтовниците. Се согласувам со теренски Маршал Помянковски, кој беше единствениот вистински европски историчар на Првата светска војна во Отоманската империја, дека ерменскиот бунт беше клучот за османлискиот пораз на Истокот.

Само по седум месеци од ерменскиот бунт не Османлиите нареди депортација на Ерменците (мај 26-30, 1915).

Снимање на Отоманската

Како знаеме дека оваа анализа е точна? Тоа е, сепак, многу различно од она што обично се нарекува историјата на Ерменците. Знаеме дека е точно, бидејќи тоа е производ на логично историска анализа, а не идеологијата.

За да се разбере ова, ние мора да сметаат на разлика помеѓу историјата и идеологијата, разликата помеѓу научна анализа и националистички верување, разликата меѓу правилното историчар и идеолог. Историчарот она што е важно е обидот да се најде на објективна вистина. На националистичката идеолог она што е важно е триумф на неговата кауза. А правилно историчар од првиот пребарувања за докази, потоа го сочинуваат неговиот ум. Идеолог прв го прави својот ум, тогаш изгледа за докази.

Историчар бара историскиот контекст. Поточно, тој оцени сигурноста на сведоците. Тој оцени дали оние кои ги дадоа извештаи имал причина да лажат. Идеолог го доказите каде тој може да го најде, и може да се измисли докази дека не може да се најде. Тој не изгледа премногу тесно во докази, можеби затоа што тој се плаши од она што ќе го најде. Како пример, идеолозите тврдат дека судењата на Отоманската лидери по Првата светска војна се докаже дека Турците беа прогласени за виновни за геноцид. Тие не се спомене дека т.н. испитувања постигне своите пресуди кога британскиот контролирани Истанбул. Тие не се спомене дека судовите биле во рацете на Ферид Паша квислиншката влада Дамад, кој имаше долга историја лажел за своите непријатели, Комитетот на Унија и напредок. Тие не се спомене дека Дамад Ферид ќе направите нешто за да се молам на британските и да ја задржите својата работа. Тие не се спомене дека на Британците, поискрени од нивните lackeys, призна дека тие не можеле да се најдат докази за “геноцид”. Тие не се спомене дека обвинетите не беа претставени од страна на своите адвокати. Тие не се спомене дека злосторствата врз Ерменците биле само мал дел од долгата листа на т.н. злосторства, сè судиите може да измисли. Идеолозите не се спомене дека судовите треба најдобро да се во споредба со оние кои ги свикува Јосиф Сталин. Идеолозите не се спомнува докази.

Еден историчар од првиот открива што се случило, а потоа се обидува да ги објасни причините. Идеолог заборави процесот на откривање. Тој претпоставува дека она што тој верува дека е точна, тогаш конструира теорија да го објаснам. Работата на д-р Танер Akçam е пример за тоа. Тој прв ја прифати целосно верувањата на ерменските националисти. тогаш тој конструира елаборат социолошки теорија, тврдејќи дека геноцидот е резултат на турската историја и турскиот карактер. Овој вид на анализа е како куќа изградена на темелите на песок. Куќата изгледа добро, но првиот силен ветер го удира надолу. Во овој случај, силниот ветер кој ги уништува теорија е силата на вистината.

Историчар знае дека еден мора да се погледне назад во историјата, понекогаш далеку назад во историјата, да се најдат причините за настаните. Идеолог не се мачат. Повторно, тој може да се плаши од она што ќе го најде. Читање на ерменските националисти би се претпостави дека ерменскиот прашање почна во 1894 година Многу ретко некој се најде во нивната работа споменување на ерменскиот сојузи со Русите против Турците се протега назад до осумнаесеттиот век. Еден никогаш не среќава признавање дека се работи за Русите и самите Ерменци, кои почнаа да се раствораат 700 години мир меѓу Турците и Ерменците. Ова се важни прашања за историчар, но тие му наштети на причината за идеолог.

студии историчарот. платите идеолог политичка војна. Од почетокот на ерменскиот прашање е политичка кампања. Материјали кои се користат за да се напише на долг прифатени и лажна историја на ерменската Прашање биле напишани како политички документи. Тие беа напишани за политичко влијание. Без разлика дали тие беа написите во весникот Дашнак или лажни документи произведени од страна на британските пропаганда завод, тие беа пропаганда, нема извори на точни историја. Историчарите го испитале и ги отфрли сите овие т.н. “историски извори.” Сепак, истите лаги постојано се појавуваат како “доказ” дека имало ерменскиот геноцид. Лагите постоеле толку долго, лагите се повторува толку пати, дека оние кои не го знаат вистинската историја претпостави дека лагите се вистинити.

Тоа не е само Американците и Европејците кои биле измамени. Неодамна читав работа во два тома напишани од страна на турски научник. Голем дел од она што се појавува на Ерменците е апсолутна глупост. На пример, во 1908 година во градот Ван, отомански пронајдени се Дашнак арсенал на оружје – 2.000 пушки, стотици илјади касети, 5.000 бомби – сите во рамките на подготовките за ерменскиот револт. Ерменците бунтовници водат кратко отомански војници, а потоа побегнал. Овој настан е опишан во сите дипломатски литература и книги за Ван. Авторот, сепак, вели дека она што се случи беше побуна на 1.000 Турци (!) Против владата, а не споменува бунтовниците оружје. Како може да се направи таква грешка? Тоа е затоа што на изворот. Авторот ги презеде сите информации од весникот Дашнакпартија!

Ние мора да се афирмира основен принцип: Оние кои се преземаат пропаганда како извор се напише пропаганда, а не историјата.

Стипендии наспроти пропагандата

Премногу научници, Турци и не-Турците и, ја прифатиле лагите на групи како Дашнак партија, па дури и не гледаше во интерните извештаи на Османлиите. Научниците имаат право да се прават грешки, но научниците кои, исто така, имаат обврска да се погледне во сите извори на информации пред да се напише. Погрешно е да се базираме списи на политичка пропаганда и да се игнорира искрен извештаи на Османлиите. На прво место да се погледне за отоманската историја треба да биде евиденција на Османлиите.

Зошто да се потпираат на Отоманската сметки архивски да се напише историјата? Затоа што тие се вид на цврсти податоци кои се основа на сите добра историја. Османлиите не пишувам пропаганда за медиумите денес. Извештаите на отомански војници и службеници не се политички документи и односи со јавноста вежби. Тие биле тајни интерните извештаи во кои се одговорни мажи пренел она што се верува дека се верни на својата влада. Тие понекогаш може да се заменат, но тие никогаш не биле лажговци. Не постои евиденција на смислена измама во отоманските документи. Споредете го ова со лош историјата на ерменскиот националистичка измама: лажни статистички податоци за населението, лажни извештаи се припишува на Мустафа Кемал, лажни телеграми на Талат Pa.

Јас беше побарано да дадат предлози за тоа што Турците да направите за да го поправите лажна историја. Јас се двоуми да го стори тоа, бидејќи Турците веќе знаат што треба да се направи – се спротивставуваат на лагите што им се кажува за нивните предци. Веќе сте го прави тоа. Тоа е тешка борба: предрасудите за Турците стојат во вашиот начин, и оние кои се противат се политички силен, но вистината е на ваша страна. Јас сум многу задоволен дека Турците и турскиот парламент, се обединуваат за да се спротивстави на лаги за Турците. Неодамнешниот договор помеѓу премиерот Ердоган и Бајкал Лидерот на малцинството, да докаже дека Турците се презема акција. Обидот на Tarih Kurumu да дебатираат со ерменскиот научници покажува дека Турците се презема акција. На многу книги за ова прашање сега се печатени од страна на турските научници докажуваат дека Турците се презема акција. Мажите како Shükrü Елекдаг се борат за вистината. Јас и другите кои долго време се спротивстави на лаги се задоволни што не сте сами. Во минатото, научници, вклучувајќи ме и мене, го предложи турските и ерменските историчари, заедно со другите кои се учат на оваа историја, треба да ги исполнуваат за истражување и дебатираат за историјата на Турците и Ерменците. Премиерот Ердоган и д-р Бајкал имаат предложено дека сите архиви се отвори заедничка комисија за ерменското прашање. Ова е токму она што треба да се направи. Што е најважно, тие се изјасниле дека историчарите треба да се реши ова прашање. Тие, исто така, покажа дека Турците што да се плашите од вистината.

Можеме само да се надеваме дека научен интегритет ќе триумфира над политиката и ерменските националисти ќе се вклучат во дебатата. Јас не сум се надева дека ќе го стори тоа. Јас неодамна даде два разговори во Универзитетот во Минесота, во центарот на т.н. “ерменскиот геноцид студии.” Д-р Танер Akçam учи таму. Д-р Akçam беше поканет на моите предавања, но не дојде. Всушност, нема ерменски дојде. Наместо сите известувања на предавањето беа срушени, така што другите не би знаеле што зборуваше.

Ова не е научен пристап. Тоа е политички. Ерменскиот националисти се одлучиле дека ќе ја добијат нивната политичка борба, ако никој не знае дека има научни опозицијата и нивната идеологија. Затоа, ерменски националисти ќе се сретне само со Турците, кои се првата држава која Турци извршиле геноцид. Овие се опишани во американските и европските печатот како “турски научници.” Читателите се остави впечаток на внимателно одгледува впечаток, дека турските научници сметаат дека имало геноцид. Читателите се остава впечаток дека тоа е само на турската Влада која негира дека имало геноцид.

Ние знаеме дека тоа не е точно. Секоја година голем број книги и статии во Турција, кои не само што го негира “ерменскиот геноцид”, но се документира Ерменскиот прогон на Турците. Конференции се одржуваат. Масовни гробници на невини Турци загинаа на ерменскиот националисти се наоѓаат. Музеи и споменици се отворени за да ја одбележат турската мртов. Историчарите кои го виделе на Отоманската архивски записи или да прочитате на турската книги за ерменското прашање не ја прифати идејата за геноцид. Тие знаат дека во време на војна многу Ерменци биле убиени од страна на Турците, и дека многу Турци беа убиени од страна на Ерменците. Тие знаат дека тоа беше војна, а не геноцид.

Зошто толку многу луѓе во мојата земја и Европа сметаат дека мала група на Турците кои ја прифаќаат верувања Ерменскиот националисти претставуваат турската стипендија? Зошто се верува дека овие Турците се зборува за вистинска верувања на турски професори? Дел од причината е во спротивност. Предрасудите против Турците постои толку долго што го прави лесен за луѓето да веруваат дека Турција мора да е виновен. Друга причина, сепак, е дека неколку во Европа и Америка знаат дека постои вистинска турските стипендии за ова прашање.

Одлична работа за ерменското прашање е сега се напишани во Турција. Како што знаете, за премногу долго Турците не учат за историјата на Турците и Ерменците. Ова сега е изменета. Секој кој го видел модерната турска работа за ерменското прашање мора да биде импресиониран. На Tarih Kurumu ги презела водечката улога во ова, како што треба. Јас очигледно не верувам дека Турција треба да биде само оние кои пишуваат турската историја, но Турците треба да биде главната историчари на Турција. Тоа е вашата држава и на својата историја. Проблемот лежи во тоа одличната историја сега се пишува во Турција и во документите на турската историја на научници, политичари и јавноста во други земји. Проблемот е што турските историчари природно пишува на турски, а Европејците и Американците не читаат турски јазик.

Треба да се оние кои ја пишува историјата на Турција прочитате турски? Да, се разбира, треба да го прочитате на турски јазик. Тие треба да се користат многу книги на турската историја напишана на турски? Да, се разбира, тие треба да го стори тоа. Тие треба да се разбере сите страни на ова прашање, вклучително и на турската страна, пред тие да се напише? Да, затоа што тоа е должност на научник. Тие секогаш го прават тоа? Бр Особено, повеќето книги на т.н. “ерменскиот геноцид” не се однесуваат на модерната турска студии. Тоа не е никаква употреба велејќи дека тоа е во ред. Тоа не е никаква употреба кажува научници да учат на турски јазик. Тие нема или не може да го стори тоа. Да бидеме искрени, постојат неколку места во мојата земја, каде што се предава на турски јазик. Единствениот одговор е дека турската книги мора да бидат преведени на други јазици, особено на англиски јазик, што се разбира од целиот свет.

За почеток е направен. Денес постојат вредни книги, првично на турски јазик, кои се преведени. Тие вклучуваат Есат Урас “одлични, ако сега застарени, историја, неодамнешното објавување на ерменскиот Прашање од страна на турскиот Парламент, историјата напишана од страна на Министерството за надворешни работи на турски, ерменски датотеката доцните Kamuran Gürün е, Орел и Талат Паша Телеграми Yuca, а другите . Серијата на Отоманската документи за ерменското прашање, преведени и објавени од страна на Генералштабот, Отоманската Архивата на Tarih Kurumu и Министерството за надворешни работи, се можеби највредното на сите. Но, постојат многу други кои се потребни Има премногу на листата тука, но јас се напомене дека дури и мемоарите на Казим Karabekir и Ахмет Рефик не се преведени. Сите овие книги треба да се читаат од страна на најширока можна публика. Тие треба да бидат преведени.

И преводи мора да вклучуваат книги кои се чини дека да се биде на теми освен ерменскиот прашање. Нема точни и детални воена историја на Првата светска војна во Отоманската империја во која било европска јазик. Сè што постои е често погрешно, и не само во ред на Ерменците. Општи истории на Првата светска војна, на пример, името на погрешен генерали, се движат војници на погрешно место, и никогаш не чини да се разбере Отоманската стратегија. Тие ретко се спомене еден најзначајниот фактор во војната неверојатна сила и издржливост на турските војници. Зошто е ова важно за ерменскиот прашање? Тоа е важно бидејќи опасноста од Ерменската бунт, а причина за ерменскиот депортација не можат да се разберат доколку се подразбира воената ситуација. Отоманската извори докаже дека ерменскиот бунт е суштински дел од рускиот воен план. Отоманската извори докаже дека ерменскиот бунт беше важен дел од руската победа. Отоманската извори докаже дека ерменскиот бунтовници беа, всушност, војници во руската армија.

Постои серија воени истории што точно се прикаже на настаните од Османлиски војни и турската војна за независност-истории објавени од страна на турскиот генерал Staff– многу книги, исполнет со големи детали, многу карти, како и опис на Отоманската планови и активности. Овие книги се врз основа на извештаите на себе, а не само на извештаите на Отоманската непријатели Отоманската војници. Тие треба да се прочита од секој историчар на Првата светска војна Сепак, овие книги се на турски јазик. Ако тие се некогаш да се користи во Америка и Европа, тие мора да бидат на англиски јазик.

И мора да има многу повеќе точни и искрени книги на Турција за наставниците и учениците во Европа и Америка. Само со кажување на вистината на младите може да предрасудите против Турците се конечно заврши. Ние направивме почеток. Во Истанбул на стопански комори на финансира првата детална книга на Турција за американските наставниците. Потребни се многу повеќе книги.

На крај, би сакал да ги коментира актуелната политика. Некои може да се чувствуваат дека не треба да го стори тоа. Јас не сум Турчин, а тоа е сигурно турски проблем. Ниту, пак, Јас сум политички научник или политичар. Јас сум историчар. Јас зборувам за овој проблем, бидејќи тоа е во основа на историски прашање. Како историчар, Јас сум налути кога некоја група, или било која земја, му е наредено да лажат за својата историја. Политичкиот проблем зборувам е поголем крик од Европа, кои Турција мора да го признае “ерменскиот геноцид” за да може да влезе во Европската унија.

Лута сум дека секој може да се верува дека прифаќањето лага за турската историја на некој начин ќе биде од корист на Европа или во Турција. Знам, и јас верувам дека знаете, дека тоа ќе го направи работите многу полошо.

Денес ерменските националисти се објавуваат во парламентите на Европа и Конгресот на САД дека тие само сакаат Турција да го признае геноцидот случи тоа, тогаш сите ќе биде добро. Јас еднаш разговараше со американски официјален претставник, кој ми кажа дека Турците треба да се каже, “Да, ние го сторивме тоа, жал”, а потоа да го заборавам. Го прашав дали тој мислеше дека Турците извршиле геноцид. Тој одговорил дека тој не знае и не се грижи. Му реков на Турците никогаш не ќе лежи како што за нивните татковци и дедовци. Тој ми рече дека сум наивен. Но, тој беше оној кој беше наивно, затоа што тој верува дека ерменскиот националисти би бил задоволен со извинување.

Ерменскиот ПОБАРУВАЊА

Планот на ерменската националисти не се промени во повеќе од 100 години. Тоа е да се создаде Ерменија во Источна Анадолија и Јужен Кавказ, без оглед на желбите на луѓето кои живеат таму. Ерменскиот националисти го направија својот план сосема јасно. Прво, Турската Република е да се наведе дека имало “ерменскиот геноцид” и да се извини за тоа. Второ, Турците се да платат репарации. Трето, ерменска државата е да се создаде. Националистите се многу специфични на границите на оваа држава. На сајтот што го гледате е врз основа на програмата на Дашнак партија и ерменскиот Република. Тоа покажува што ерменските националисти тврдат. Мапата ги покажува на населението од областите што се бара во Турција и дека бројот на Ерменците во светот.

Ако Ерменците биле да им се даде она што тие тврдат, и ако секој Ерменскиот во светот требаше да дојде во Источна Анадолија, нивниот број се уште ќе биде само половина од бројот на оние кои се турски државјани кои живеат таму. Се разбира, Ерменците во Калифорнија, Масачусетс, и Франција никогаш нема да дојде во голем број во Источна Анадолија. Населението на новиот “Ерменија” ќе биде помалку од една четвртина Ерменскиот во најдобар случај. Би можеле долго да постои таква состојба? Да, тоа би можело да постои, но само доколку Турците беа протерани. Тоа беше политиката на ерменските националисти во 1915 година ќе биде нивната политика утре.

Ние треба да биде многу јасно за ерменскиот побарувања. нивните барања не се базирани на историјата, бидејќи Ерменците не ја отфрлија можноста во Источна Анадолија за повеќе од 900 години. нивните барања не се базирани на културата: Пред револуционери и Русите ги уништи сите мир, Ерменците и Турците споделуваат иста култура. Ерменците биле интегрирани во Отоманската систем, и поголемиот дел од Ерменците зборуваат турскиот јазик. Тие јадеа истата храна што се Турците, дели иста музика, и живеел во истата видови на куќи. Ерменскиот барања сигурно не се засноваат на верувањето во демократија: Ерменците не се мнозинство во Источна Анадолија со векови, а тие ќе бидат во многу мал број таму. своите побарувања се базира на нивната националистичка идеологија. Дека идеологијата е непроменлива. Тоа беше исто во 1895 и 1915 година како што е во 2005. Тие сметаат дека треба да има “Ерменија” во источна Турција, без разлика на историјата, без разлика на правата на луѓето кои живеат таму.

Историја учи дека ерменскиот националисти нема да запре своите побарувања, доколку Турците заборавајте вистината и да се каже дека беше ерменскиот геноцид. Тие нема да престане да се тврди Ерзурум и Ван бидејќи Турците се извини за кривично дело што не ги извршиле. Бр Тие ќе ги зголемат своите напори. Тие ќе речат: “Турците признаа дека го направив тоа. Сега тие мора да плаќаат за нивните злосторства.” Истото критичарите кои сега велат дека Турците треба да се признае геноцидот нема да кажам на Турците треба да плати репарации. Тогаш тие ќе бараат Турците даде Ерзурум и Ван и Елазиг и Сивас и Битлиш и Трабзон во Ерменија.

Знам дека Турците нема да попушти на овој притисок. Турците нема да поднесе, бидејќи тие знаат дека за да го стори тоа, едноставно ќе биде во ред. Како тоа може да биде во право за да стане членка на организација која бара лежиш како и цената на прием? Зарем некој чесен човек се приклучат на една организација која рече: “Можете да ни се придружат само ако прво погрешно да се каже дека татко ти беше човекоубиец?”

Се надевам и верувам дека Европската унија ќе ги отфрли барањата на ерменските националисти. Се надевам дека тие ќе сфатат дека ерменските националисти не се занимава со она што е најдобро за Европа. Но, без оглед на барањата на Европската унија, имам верба во чест на Турците. Она што го знам на Турците ми кажува дека тие никогаш нема да се лажно се каже дека беше ерменскиот геноцид. Имам верба во чесноста на Турците. Знам дека Турците ќе се спротивстави на барањата да се признае кривично дело што не ги извршиле, без оглед на цената на искреност. Имам верба во интегритетот на Турците. Знам дека Турците нема да лаже во врска со оваа историја. Знам дека Турците никогаш нема да каже нивните татковци биле убијци. Имам дека верата во Турците.

[1] FO 424/196, Елиот да Кюри, Табриз, 5 мај, 1898 година.
[2] FO 195/2949, Молино-Селе да Ловтер, Ван, 17 февруари 1913 година.
[3] FO 195/2375, Молино-Селе да Ловтер, Ван, 9 октомври 1911 година.
[4] FO 195/2283, Диксон да O’Конор, Ван, 15 март, 1908 година.
[5] FO 371/1783, Молино-Селе да Ловтер, Ван, 4 април, 1913 година.

Џастин Макарти е професор по историја на Универзитетот во Луисвил.