септември 26, 2016

Како да се критикува компјутерски научници или Избегнување на неефикасни амортизација и Изработка на Навредите пошилест

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.criticize.html

Во последниве размена, членови на факултет се обидувала напразно да го нападне други компјутерски научници и омаловажување на нивната работа. Сосема искрено, сметам дека резултатите срамно – наместо на сечење на противникот надолу, голем дел од забелешките биле смешно едноставен. Нешто мора да се направи во врска со тоа, бидејќи било аутсајдер кој го слуша како blather ќе помислат дека помалку од нашето одделение: Ниту една група не може да се одржи на почитување на другите, освен ако нејзините членови може да се справи со катастрофални вербална удар по своја волја.

Овој краток есеј е да им помогнеме на факултетот да ги направат своите забелешки пошилест, и да се избегне напудрен vindictives. Тој објаснува како да се навредува CS истражување, покажува каде да се најде пета на Ахил во било кој проект, и ги илустрира како може да напаѓаат истражувач.

 

На два основни видови на истражувања

 

Повеќето вошлив навреди произлегуваат од едноставна misimpression дека сите истражувачи се согласуваат на севкупните цели на истражување CS. Тие не. Особено, CS наследи два, сосема спротивни приоди од корени во математика и инженерство.

Истражувачите кои го следат на математички парадигма се нарекуваат теоретичари, и ги вклучуваат сите што работат во област која има смисла “ анализа ”, ” евалуација ”, ” алгоритми ”, или ” теоријата ” во насловот.

Истражувачите кои го следат парадигма инженеринг се нарекуваат experimentalists, и вклучуваат повеќето луѓе кои работат во области кои имаат условите “ експериментални ”, “ системи ”, ” компајлерот ”, ” мрежа ”, или ” на базата ” “во насловот.
Комплекс теорија и едноставни системи

Познавањето на традицијата од која истражувач доаѓа обезбедува основа за добро насочени навреда.

 
Теоретичарите Корист софистицираноста

Како математичари, теоретичари во компјутерски науки преземе најголемата гордост во познавањето и употреба на најсофистицираните математика за решавање на проблеми. На пример, теоретичари ќе светне кога ти го кажувам дека тие открија како една мрачна теорема од геометријата може да се користи во анализата на компјутерски алгоритам. Теоретичарите се фокусира на математичката анализа и на асимптотска однесувањето на пресметка, тие се гордееме со убавината на равенки и не се грижи за константи. Иако тие обично значи дека нивните резултати се важни за вистински компјутери, тие тајно сон за импресивен математичари.

Експерименталното Корист Едноставност

Како инженери, системи за истражувачите се гордееме со тоа може да се измисли наједноставниот систем кој нуди дадено ниво на функционалност. На пример, системите истражувачи ќе го осветли кога ти го кажувам дека тие имаат изградено систем кој е два пати толку брзо, половина од големината и помоќен од својот претходник. Experimentalists се фокусира на перформансите на вистински компјутерски системи; тие се гордееме со убавината на нивниот код и се грижи за константи. Иако тие обично значи дека нивните резултати може да се прошири надвор вистински компјутери, тие тајно сонуваат за поднесување на патенти кои се однесуваат на преживеани хардвер.

 

Навредата

 

Знаејќи дека CS може да се подели во две основни групи помага неизмерно кога се критикува некого. Постојат два основни правила: идентификуваат типот на истражувачот и издаде навреда за тој тип. Избегне велејќи нешто што ненамерно ги комплименти. Ако се изведува добро, навреда не само што ќе се зашемети на истражувачот (кој ќе биде шокиран кога слушнав дека не сите се согласуваат со неговиот или нејзиниот систем основна вредност), но, исто така, ќе ги заплаши другите во публиката.

Идентификување на еден вид

Идентификација на типот на истражувач обично е лесно и не бара силна техничка позадина или недвижен размислување. Тоа може да се направи со користење на клучниот збор во согласност со следните листи.

Откривање Теорија

Може да се каже некој е теоретичар, бидејќи тие се лизга во една или повеќе од следниве клучни зборови и фрази во предавања и технички разговори: “ теорема ”, ” лема ”, ” доказ ”, ” аксиома ”, ` `полином време ”, ” логаритамска ”, ” семантика ”, ” нумерички ”, ” комплексноста ”, ” nondeterministic ” или ” nondeterminism ” и ” за доволно големи N ‘ ‘. Тие пишуваат многу равенки, се фали за момчето паднало од “ дополнителен фактор се најавите ”, и често завршуваат предавањето со големи “ О ” проследено со математички израз во загради. Вие исто така може да се препознае еден теоретичар, бидејќи тие се засекогаш да се докаже нешто што може да се чини сосема очигледно. (Јас еднаш са преку еден час предавање каде што некој се покажа дека по компјутерски извршена во соопштението на задачата што се стави на број 1 во променлива x, вредноста на x е 1.)

Системи за откривање на

На експерименталното, ќе се лизга една или повеќе од следниве клучни зборови и фрази во предавања и технички разговори: “ архитектура, ”, ” меморија ‘,’ ” процесорот ” (понекогаш abbreviated“CISC ” или ” RISC ” ), “ I / O ” или ” автобус ”, ” мрежа ”, ” интерфејс ”, ” виртуелен ”, ” собере ” или ” компајлерот ”, ” OS ” ‘или’ ‘систем’ ‘,’ ‘дистрибуира’ ‘,’ ‘програма’ ‘или’ ‘број’ ‘и’ ‘бинарни’ ‘. Тие зборуваат за градење на програми и работи како резултат на систем на вистински компјутерски системи. Тие се однесуваат на компании и производи, како и употреба акроними изобилно. Нивните предавања често завршуваат со графикон или шема на мери перформансите на системот. Вие исто така може да се препознае на експерименталното, затоа што тие го опишуваат во измачувачки детали како тие се постави експеримент за да се измери одредена вредност, дури и ако на мерење произведени токму очекуваните резултати. (Јас еднаш са преку еден час предавање каде што некој внимателно објасни како тие се користат три компјутерски системи за мерење на мрежниот сообраќај, кога целата нивна точка беше едноставно да се покаже дека мрежата не е причина за проблемот што се испитуваат.)

 

Формирање навреда

 

Клучот за добра навреда лежи во нападите што истражувачот има најдраго и избегнување на се што истражувачот не се грижи за. Така, навреда фрли во теоретичар треба да се фокусираат на недостаток на софистицирани математички како што се следниве:
И покрај сите равенки, ми се чини дека вашата работа не бара никакви вистински математички софистицираност. пропушти Дали јас нешто? (Ова е особено добар трик ако ги почитуваат другите кои се борат за да се разбере зборува, бидејќи тие нема да сакаат да признаат дека откако ќе значи дека е лесно.)
Зар не е тоа само јасна продолжување на стариот резултат со Hartmanis? (Дури и не се сеќава Hartmanis сите теореми Hartmanis докажани, но сите останати ќе се претпостави дека се сетам на нешто што тие го заборавиле).
Сум недостасува нешто тука? Може да се идентификуваат било која длабоко математички содржини во оваа работа? (Уште еднаш, публиката кои се наоѓаат на разговор тешко да се разбере, ќе бидат подготвени да го признаат тоа.)
Спротивно на тоа, навреда фрли во еден експерименталното, треба да значи дека техники се користи и во претходните системи или дека работата не е практично, како што се:
Беше пред не сето ова направено години во Xerox PARC? (Никој не се сеќава на она што навистина се прави во PARC, но сите останати ќе се претпостави дека се сетам на нешто што тие не се.)
Дали сте тестирани овој на чип Интел доби работи минатата недела во нивната лабораторија? (Никој не знае што чип на Интел доби работи минатата недела, но сите ќе се претпостави што го правите.)
Сум недостасува нешто? Зарем не е очигледно дека има тесно грло во систем кој спречува скалирање на произволно големина? (Ова е безбеден, бидејќи таму е тесно грло во секој систем кој спречува произволни скалирање.)

 

Како да се избегне обврската навреда повратниот оган на вас

 

Неоправдан навреда може да заврши лошо, се претвора во срам за напаѓачот и победа за цел attackee. За да избегнете такви случувања, се сеќавам на следново:

Никогаш не се обидувајте да го нападне теоретска работа што не размислува константи, како што не се поврзани со вистински компјутерски системи, или како што се бара премногу софистицирани математика. (Која има за цел е веројатно да се насмевнам и ви благодарам за ласкање.)
Никогаш не се обидувајте да го нападне систем како премногу мал, премногу едноставно, или како недостаток на софистицирани математички (повторно, наменети жртвата е најверојатно да се насмевнам и ви благодарам за ласкање.)
Никогаш не се обидувајте да го нападне системи работа, едноставно, велејќи дека тоа е толку едноставно и очигледно дека ти може да го направи. (Со години, луѓето велат дека за UNIX и TCP / IP протоколи.) Всушност, ова е само продолжување на трик се користи од страна на децата на игралиште: “ О, да? Јас би можеле да го направиле тоа, ако сакав да. “” Не се обидувајте тоа или некој со користење ќе ви каже да порасне.
Нападите кросовер работа

 

Иако ретки, неколку истражувачи вклучуваат двете теоретски и експериментални работа во истиот проект. Навредливи такви комбинации може да биде незгодно, бидејќи истражувач може да побегне со внесување на еден дел од нивната работа или на друг како одговор. Може да се обидете да го нападне двата дела истовремено:

Забележувам дека од аспект системи на овој проект се чини доста комплексен. Дали мислите дека причината за згрчена имплементација може да се припише на повеќе или помалку “ симплистички ” математичка анализа ќе ги користат?
Сепак, умен навреда да избегнуваат да говорат за работа, сугерирајќи злобна причини за промена на парадигмата:
Забележувам дека сте направиле нешто необично со комбинирање на теорија и експеримент. Дали ќе одлучите да се обиде на вториот пристап, бидејќи сте имале недоволни резултати од првиот?
Ви се чини дека да се има малку теорија и малку експериментална работа комбинираат во еден проект. Зарем тоа не е точно дека ако сте имале доволно силен придонес во еден или на друг ќе имаат предавања за нив одделно?
Завршна Молба

 

Се надевам факултет ќе се земе овој есеј на срцето и го изостри своите вештини навреда. Во иднина, ве молиме да се направи сите ваши подава брои.