септември 15, 2016

Јазик Архива на C програмскиот

Source: http://vpython.org/contents/cTsource/cToverview.html

Кратка историја на КТ

Програмскиот јазик КТ беше развиена во периодот 1985-2000 во Центарот за Дизајн на образовен компјутер на Универзитетот Карнеги Мелон во Питсбург (Центарот подоцна беше преименувана во центар за иновации во учењето, таа престана со работа во 2002 година). На програмерите се Дејвид Андерсен, Брус Шервуд, Џудит Шервуд и Кевин Уитли. Првичниот импулс беше потребата за лесен за користење graphics- и глушец-ориентираното програмирање на животната средина за факултет и студентите со помош на тогашниот нов “3М” UNIX-работни станици (еден милион бајти меморија, еден милион пиксели, и милиони инструкции во секунда ).

Леснотија на користење е важно бидејќи алтернативата, пишување во C и користење на високо комплексни графики библиотеки, е надвор од можностите на повеќето корисници. Друго прашање е дека во тоа време софтвер за прозорци се менува брзо, така што програми напишани во C, кој се користи графика или на глувчето брзо стана застарена. Покрај тоа, таа наскоро стана јасно дека не секој ќе го користи UNIX-работни станици, благодарение на зголемувањето на можностите на популарната микрокомпјутери, особено Macintosh и IBM PC. Ова стави премија за крос-платформа executability на графички програми, кои Ц не понуди, но КТ не.

КТ е врз основа на претходно јазиците што се користат од страна на авторите на компјутерски-базирани едукативни материјали напишани за компјутерски-базирани образовниот систем на Платон развиен на Универзитетот на Илиноис во Урбана-Champaign. КТ е внука на јазик учител, иницирана во 1967 година, и ќерка на јазикот на MicroTutor иницирана во 1977 година КТ се разликува од порано дијалекти во кои се наменети за современиот графички кориснички интерфејс (прозорци и глувчето). Тука е репродукција на учебник јазик учител, напишана во 1977 година од страна на Брус Шервуд.

КТ се користи за различни цели, но неговата главна лажат беше создавањето на програмите за образование. Многу наградниот образовни програми се напишани на КТ, особено во областа на физиката.

Во есента на 1997 година Рут Chabay и Брус Шервуд научи КТ на студентите во воведната физика класа на Карнеги Мелон, а студентите се користи КТ за да се моделира физичкото системи со графички анимации на однесување систем. Благодарение на својата леснотија на користење, тоа е можно за само час или два да учат соодветно подмножество на КТ на студентите за целите на курсот на физиката, дури и за многу студенти кои никогаш не ја напишал компјутерска програма пред тоа.

Овој пристап се повтори и во падот на 1998 година на курсот беше Новак компјутерски науки студент по име Дејвид Шерер. Во следната година, тој беше во потрага по интересен проект да работат на и предложи создавање алтернативен програмирање на животната средина за студентите да се користи во текот на физиката. неговата надеж беше да се направи програмирање уште полесно за почетници, но сепак станува можно за нив да се создаде во реално време навигација 3D анимации, додека КТ нуди само 2D графика. Со помош на Дејвид Андерсен, Рут Chabay, Ари Heitner, Јан Питерс, и Брус Шервуд, во пролетта и летото на 2000 година Шерер произведени програмирање на животната средина на VPython кои беа распоредени во физиката се разбира есента 2000 година. На јасна супериорност на VPython со лесен својата да се користи објектно-ориентирани 3D графика доведе до одлука да се запре развојот на КТ и се концентрира на VPython.

Архивирани тука се верзии на програмирање на животната средина КТ за Windows, Macintosh, и Linux, плус јавниот домен изворниот код за овие средини. Нема поддршка е во моментов на располагање за овие материјали, но вие сте слободни да го направи она што ви се допаѓа со нив.

Преглед на КТ

Тоа не би било паметно да започнат со користење на КТ сега, кога веќе не се поддржани. Следните материјали се достапни како архива со историски интерес.

програмскиот јазик CT е алгоритамски јазик како C, Паскал, FORTRAN, и основни, но во голема мера зајакната со мултимедијални способности, вклучувајќи ги и лесен-за-користење поддршка за боја графика, интеракции глувчето, па дури и филмови во QuickTime или видео за форматот на Windows.

јазик КТ програмирање нуди лесен

програмибилност на мултимедијални програми, со
преносливост низ Macintosh, Windows, Linux и Unix.

програмирање понуди на животната средина CT

oн-line помош со извршни примери програма,
графички уредувач за автоматско генерирање на графички команди,
делумното компајлирате за да се обезбеди брз пресврт, и
детална дијагноза грешка.

КТ е развиен во центар за иновации во учење на Универзитетот Карнеги Мелон во Питсбург од Дејвид Андерсен, Брус Шервуд, Џудит Шервуд и Кевин Уитли. КТ е заштитен знак на Карнеги Мелон Универзитетот.

Кога е (беше) КТ на правото алатка?
Главните карактеристики на јазикот CT
Главните карактеристики на програмирање на животната средина КТ
Добивање КТ без трошоци
Програми примерокот беа застапени со КТ
КТ Референци

 

Кога е (беше) КТ на правото алатка?

 

Тоа не би било паметно да започнат со користење на КТ сега, кога веќе не се поддржани. Следните материјали се достапни како архива со историски интерес.

Има многу одлични апликации достапни за создавање на слики и дијаграми, како и за изработка на мултимедијални презентации, без да се напише свој компјутерска програма.

Сепак, тоа е понекогаш е случај дека прави нешто навистина ново и различно е тешко да се направи со овие не-програмирање апликации, бидејќи тие често не се обезбеди доволно контрола на интеракции и доволно calculational можност да го стори она што навистина сакате да го направите.

КТ нуди на отворениот флексибилност и сила, поврзани со програмски јазици, но ги отстранува многу од тешкотиите и комплексноста се обично поврзани со користење на програмскиот јазик.

Главните карактеристики на јазикот CT

– интерактивни графика во windowed средини
– инстант преносливост низ Macintosh, Windows, Linux и Unix
– поддршка за QuickTime и видео за Windows
– анимација на bitmap слики
– боја поддршка за палетата на бои и природни бои
– вградена поддршка за копчињата, лизгачи, и лизгање текст панели
– мулти-фонтот и карактерот низа варијабли
– “Жешки” текст (на хипертекст апликации)
– менија
– глувчето и keyset влезови
– опционални rescaling на текст и графика за да ги собере на прозорецот
– анализа на зборови и реченици
– анализа на бројките и на алгебарските изрази
– богата опции секвенционирање
– стандард calculational способности
– броеви и текстуални датотеки
Главните карактеристики на програмирање на животната средина КТ

 

  • интегриран уредување и извршувањето на животната средина
  • поединечни компилација за брзо ревизија и извршување
  • on-line референтен прирачник со извршни примери
  • графички уредник кој генерира КТ графички извештаи
  • точни и информативни дијагностика грешка
  • широка пакет на програми примерок во изворна форма

Добивање CT

Преземете CT 3.0 без трошоци за Windows, Macintosh, или Linux: Кликни тука за да ја видите на договорот за лиценца и да ја преземете КТ.

Програми напишани во КТ работат compatibly на сите овие машини, без потребните промени. Сè што е потребно е да ја пренесе на датотека и да го состави.

КТ порано беше дистрибуиран од страна физика Академски Софтвер, кого ние се заблагодарам за нивната професионална работа во име на КТ. Значително се прошири употребата на World Wide Web, има направено тоа сега е соодветно да се обиде механизам дистрибутивната мрежа.

 

Програми примерокот беа застапени со КТ 3.0

 

Еве опис на програмите КТ на располагање од страна на CT преземете за да ви даде идеи за вашата работа:

 

Генералниот

 

примерок – Оваа програма е за земање примероци на многу од основните способности на КТ: боја графика, анимации, менија, глувчето и влече, мулти-фонтот “жешки” текст, пресметки, графики на функции, како и одговорот анализа. По водење на програмата може да сакаат да студираат на програмата код за да видите како да се постигнат ефектите.
вежбање – А во собата на вежби да ви помогне да ги научат основните концепти на програмирање во КТ. Програмата содржи голем број на нецелосни единици со предлози за тоа како да ги заврши. Помош КТ содржи информации кои се потребни да се направи на овие вежби.
editfile – покомплексна верзија на пример дискутира во “датотека уредник апликација”. Верзија за editfile.t чита и пишува стилизирана датотеки кои содржат повеќе делови (што е, создадени со повеќе dataout-а).
showicon – А програма која го прикажува и иконите во икона на датотеката. Ова може да биде корисно за одбирање на иконата броеви за употреба во заговор, се движи, курсорот, или шема команда.
икона – Програма за изработка на икони, cursors, и модели, освен на Macintosh, за кој се обезбедени програма Икона создателот.
Јапонија – Оваа програма го прикажува јапонски “Канџи” карактери, преку сет на икони “KANJI18.FCT”.
Графика

 

подготви – Основен цртање уредник, со многу од карактеристиките на комерцијални уредници цртеж, како групација објекти заедно, со примена на модели, бои и стрели, и дизајнирање на вашата палета на бои. Цртежите се зачувани во форма на КТ изворниот код, така што може да се најде draw.t корисен во создавањето на делови од вашите сопствени програми, вклучувајќи и боја палета команди. Оваа програма исто така ја илустрира пристап кон “објектно-ориентиран” програмирање во КТ.
Мапа на – Една мала програма која го прикажува карта на 48 соседни држави на САД, со способност за да зумирате во и надвор.
Боја

 

палета – Употреба датотека која содржи збир на корисни дополнителни бои надвор од основните осум КТ бои, вклучувајќи темно црвена, темно зелена, и светлината, редовно, и темно верзии на чеша, ТЕАЛ, корали, сива, злато, лаванда, и cerise.
setcolor – Употреба датотека која ти овозможува да експериментирате со бојата на објектот, во полна смисла на вашиот трчање програма. Ова е корисно за да се одлучи токму она што боја на објектот треба да биде во врска со други елементи на екранот.
хаос – Заговор на хаосот во едноставен модел на раст на населението. Обично она што е црта е само последната состојба на населението. Оваа програма ја користи нијанси од плава до црвена да се покаже на пристап до финалето држава. Црвени точки одговараат на вообичаените заговор.
Спиро – Направете боја геометриски дизајни со избирање на вкупниот број на темиња и бројот на темиња да ја прескокнете. Таа користи colorpic.t употреба-датотека.
Видео

 

Видео – програма која дава пример за тоа како да се изгради свој посебна намена видео контролер, со користење на основните видео команди. Оваа датотека може да се користи како датотека користење од страна на други програми. Видео клип за тестирање цели краток е предвидено за Macintosh и Windows.
Игри

 

BigForty – пасијанс картичка игра која се користи допир региони, така што рутини настан ракување се водени автоматски; нема пауза команди во програмата. Програмата користи живи употреба датотека, за да се обезбеди можност за лизгање картички без проблеми во текот на позадината на доволно брзи компјутери.
rilato – А Mah Jong-како игра во која ќе одговараат на соодветните парови на плочки. Парови може да се хемиски елементи и нивните симболи, американски претседатели и на нивните години на власт, англиските кралеви и нивните години на владеење, или американски држави и за нивниот главен градови. Можете исто така да креирате своја сопствена листа на парови.
Физика и Математика

 

grapher – решава и графикони системи на алгебарски или обични диференцијални равенки. Оваа програма е добитник на првата награда на образовен софтвер натпревар во 1990 година на списанието Компјутери во физика (Sept./Oct. 1990 година, стр. 540). Програмата вклучува интерактивни објаснување за тоа како да ја користат програмата.
рид – Се подготви еден рид со помош на глувчето, ставете еден блок на ридот, го даде почетна брзина, и да се види што се движат. Ако постои долина, блок може да се движат напред и назад засекогаш (без триење), или полека доаѓаат на одмор (ако додадете малку триење со контрола на лизгачот). Додека блок се движи, бар графикони прикажување кинетичката, потенцијал, и вкупната енергија. На почетокот на програмата, на програмата го прави мерење за да се утврди големината на анимација чекор, па анимација работи во исто брзина на брзи и бавни компјутери.
орбита – лансира сателит во близина на две стационарни “метали”, и да се види необична орбита кои се резултат. На крајот на датотеката е 4-ред Рунге-Kutta постапка нумеричка интеграција, која може да биде корисно во други контексти.
оптика – Место леќи и огледала по должината на клупата, а потоа блиц светлина. Зраци се шират и се свиткани на оптички елементи, за производство на самото место на парче филм. Постои една интерактивна објаснување за тоа како да ја користат програмата.
quantumw – Студија на квантната однесување на еден електрон во различни видови на потенцијални извори. Ако добро е симетрична, врзани држави имаат симетрични функции бран.
хидролокатор и напон – едноставни примери на микропроцесор-базирани-лабораториски софтвер.

Поврзете Универзална Лабораторија интерфејс (Ули) и Sonic ренџер (дистрибуиран од страна на Верние софтвер од Портланд, Орегон, телефон 503-297-5317) со сериски порт на било Macintosh или апарат за MS-DOS, и хидролокатор ќе ги пратите вашите движење во пред детектор на движење. Ако не ја имаат оваа опрема, користете го глувчето за да се направи предлози кои се оформени на екранот. напон на програмата користи Ули да заговор напон во функција од времето.
xyplot – Парцел функција од две променливи, f (x, y), со помош на збир на икони на различни точки густини (икона случаен избор).
Интер-компјутерски програми користејќи сокети

 

InterDraw – Изврши ја оваа програма на две различни Macintoshes во истата зоната AppleTalk, или две различни UNIX-работни станици на иста мрежа (под услов сервер КТ е воспоставена), а две лица може да се подготви за екранот едни со други, или да трчаат по две копии на програмата на еден Unix работни станици. Оваа програма е едноставен пример на користење на командата приклучок за поврзување на посебни програми заедно.
Линеен брод – класичен “борбен брод” игра игра на две различни Macintoshes во истата зоната AppleTalk, или две мрежни UNIX-работни станици (под услов сервер КТ е воспоставена). Ова е уште еден пример за употреба на командата штекер. Таа, исто така обезбедува уште еден пример за тоа како да се направи објектно-ориентирано програмирање во КТ. Програмата користи за иконите на датотеките SHIPicn.
КТ Референци

 

Во март / април 1993 година издание на списанието “Компјутери за физика” (стр. 136) содржи член од Брус Шервуд и Дејвид Андерсен опишувајќи КТ и различни апликации напишани во КТ.
А дискусијата на некои од прашањата кои се однесуваат на независноста на машина може да се најде во една статија од Дејвид Андерсен и Брус Шервуд во прашање ноември 1991 година на Бајт списание (стр. 221).