септември 13, 2016

Историјате Почетна

Source: http://ccat.sas.upenn.edu/~jtreat/song/270.html

Ова е една прекрасна, historiated почетната буква од почетокот на Песна над песните во дванаесеттиот век Латинска Библијата. Библијата е сега се наоѓа во библиотеката на катедралата во Винчестер.

Латинскиот текст во прилог на почетната е прилично стандардни за овој период.

Експлицитно lib (по) qui на повици Проповедник. Тука завршува книгата која ја нарече Проповедник.

Incip (тоа) lib (по) qui appellatur hebraice Сир asyrim, latine Cantica Canticorum. Тука почнува книгата која на хебрејски се вика “Shir hashirim” на латински “Песни на песните.”

Vox ecclesi (а) е desiderantis adventum Божиќ в (СПИ). Гласот на црквата како таа копнее по Христово доаѓање.

Овој ракопис, како и многу латински ракописи на Песната над песните, се пали на “О”, со која на латински текст почнува вака: “Osculetur мене” ( “Нека ме бакнеш”). Имајте на ум дека “О” сама по себе е позлатени, а тоа е, многу тенок слој на злато е утврдена врз основа на малку три-димензионални големината за да го направите да издвоите од површината на страната на пергамент. Оваа димензија прави промена на бојата на златото околу кругот. И ако сте во ситуација да се одржи на ракопис, бојата на златото постојано ќе се промени, како окото се пресели и златото фатени на светлина во различни агли.

Самата осветлување се насликани во рамките на златното “О” во релативно суптилни бои, а во стил сличен на секуларната слики од среден век во Европа. Зборот “просветлување” во овој контекст се однесува на начинот на сликата brightens до страница.

Постојат голем број на различни видови на илуминации користи во текот на средновековниот период до historiate писмото отворање на песната. Овој пример припаѓа на голема група во која Христос и Црквата се претставени заедно, но без прифаќање или бакнување. Ова се однесува на заедничката интерпретација на песната, во која двајца љубовници се сфати што ги претставуваат како Христос и Неговата Невеста, Црквата.

Забележете дека маж и една жена се крунисани и интронизиран, и секој се погледне на други. Царот има foliate жезол, и кралицата има foliate украс.

Осветлувањето е на verso на фолио 270. Бројот на овој осветлување во Универзитетот Принстон Индекс на христијанската уметност е 32 / W7 / LC1.C.270B.