јуни 27, 2016

Програмирање

Source: http://insar.stanford.edu/~lharcke/programming/

Софтвер

Постои изобилство на големи софтверски таму кој авторите и носителите на авторски права направија слободно достапна до крајните корисници. Наместо да дупликат напор, јас се обидувам да се користи стандардната алатки секогаш кога е можно. Понекогаш, не постои ништо таму дека сосема одговара на законот. Еве некои чудни алатки кои можете да го најдете дојде во рака, ако не може да добие повеќе општи алатка за да ја заврши работата брзо и ефикасно.

Календар конверзија

Голем дел од НАСА и комерцијален сателит индустрија работи надвор од времето на датуми година, наместо месец / ден датуми за секвенционирање на месечините, распоред за следење објекти, како и други активности за планирање мисија. Кога се директно вклучени во планирањето на редовна основа, тоа е вообичаено да се носат околу “вечен календар”, кој е еден лист хартија што содржи табела на конверзија. Од една страна има заеднички година маса од 1 до 365, а од друга страна има маса година скок од 1 до 366. Табели лесно се справи со овој вид на реализација.

Ден од годината за HP 32SII

Како што јас често се наоѓам без “вечен календар” или програма за табеларни, туку со Hewlett-Packard 32SII програмабилни калкулатор, напишав една програма за калкулатор кој врши конверзија. Програмата ја спроведува равенки од книгата астрономска алгоритми од Жан Меус. Меус атрибути напред алгоритам конверзија на Морнарицата на опсерваторија на САД, а на задната реализација на приватна дописник во Холандија.

Џулијан ден број во Perl

На десктоп машина, која се користи за долгорочно планирање и анализа на податоци, поцелосен Џулијан ден број заеднички систем во астрономијата доаѓа во удобен. Ова Perl скрипта седи во ~ / bin и ги претвора меѓу Грегоријанскиот календар датуми и Џулијан ден број со користење на три различни алгоритми. Еден алгоритам е способен за конвертирање на фракционо дена, односно со часови, минути и секунди, ако опционално наведен на командната линија.

PCLNFSS – LaTeX 2д датотеки стил за PCL фонтови

А во собата на стил датотеки за користење на стандардниот фонт 45 скалабилни во ROM-от на секоја PCL 5e или подоцна high-end печатач. Овој пакет мора да се користи со dviljk или слична DVI да PCL возачот да генерира PCL од датотеката DVI дека LaTeX произведува.

pclnfss-0.2.tar.gz

Пакет README датотеката.

Листа со обврски:

Подобро корисник документација.

Генерирање * .fd датотеки за Т1 кодирање. Во моментов само OT1 кодирање е поддржана.

Подобрување на именувањето на * .sty пакети за да се избегне судири со други именски простор пакети заеднички фонт.

Дознаам ако special.map датотеката која што доаѓа со Тетекс е доволно добар, или ако посебен pclfonts.map датотеката треба да бидат вклучени со PCLNFSS. Постојат некои пример * .map датотеки во src / директориумот со останатите програми Карл Бери е генерирање на виртуелни фонт.

Виртуелна математика фонтови a la PSNFSS.

поддршка знак за евро.

метрика ликот и керинг табели се врз основа на вредности од обележани фонтот метрички (TFM) датотеки вклучени на CD-ROM-от на инвеститорот LaserJet 4. Забелешка: овие не се исти датотеки како TeX фонтот метрички датотеки, кои исто така се користи за продолжување TFM. Ажурирано метрика и керинг маси за TrueType фонтови ROM во понови производи PCL мора да бидат достапни од некаде. (Изненадувачки, Kerning маси кои не се вклучени во TrueType датотеки на корисникот CD-ROM кој бродови со печатачи. Маси керинг се во бинарни возачот некаде.) Овие понови параметри треба да бидат вклучени во пакетот.

Xcms ресурси

Малку луѓе имаат потреба од точната репродукција на боите на нивната работна околина, а повеќето работат на нивниот прикажува во uncalibrated режимот RGB, или претпоставени калибрација режим sRGB. На дисплејот API за управување со бои е изградена во системот за прозорци на X од X11R5, но документацијата се расфрлани низ дистрибуција на X, и ретко се вклучени во XFree86 дистрибуции. Софтверот е многу тешко да се користи без соодветна документација. За среќа, постојат многу архиви документација на располагање. Тука е собирање за да им помогне на повик Xcms програмер.

Ретро компјутер

Повремено, за една или друга причина, може да најдете дека е неопходно или дури и пријатно да се работи со застарена опрема. Како претпоставка Црквата се појавува за да биде вистина, не треба целосно да се фрлаат на трудови од минатото, кога ќе го добиеме нова машина.

Институтот за напредни студии 40 битна архитектура

Во 1945 година, а соработува со Екерт и Mauchly на Мур Електротехничкиот факултет на Универзитетот во Пенсилванија, фон Нојман напиша првиот нацрт на извештајот за EDVAC. Овој документ е опишано на логичка структура на 32-битна, бит-сериски архитектура, и што е дефинирано концептот на складирани програма електронски компјутер. Една година подоцна, во 1946 година, Burks и Goldstine, кој неодамна се пресели во Институтот за напредни студии за да се приклучат компјутер напор фон Нојман, објави прелиминарна дискусија на логички дизајн на електронски инструмент компјутери со фон Нојман како трет авторот. Овој извештај Burks, Goldstine, и фон Нојман опишува 40-битна, бит-паралелно асинхрони архитектура. Повеќето модерни компјутери потекнуваат од оваа Вториот извештај. Дизајнот е познат како Принстон или МСС архитектура, за да се разликува од Харвард архитектура на Марк I. фон Нојман Aiken е состави тим на МСС за изградба на машината како што е наведено во извештајот. извештаите за напредокот на електронски компјутер проект на МСС се широко распространети, што резултира со изработка и монтажа на слични машини во шест други институции: Argonne Националната Лабораторија (AVIDAC), даб Националната лабораторија Ridge (Oracle), Националната лабораторија Лос Аламос (манијак), Универзитетот на Илиноис (ILLIAC), лабораторија за истражување балистички во Абердин (ORDVAC) и RAND Corporation (JOHNNIAC) [на JOHNNIAC во моментов е на изложба во Музејот на компјутер во Mountain View, Калифорнија]. ORDVAC и ILLIAC биле изградени на Универзитетот во Илиноис, а потоа ORDVAC беше транспортирана Aberdeen Proving Ground. Oracle и AVIDAC биле изградени во Argonne, а потоа ORACLE беше транспортирана Oak Ridge.

Еден зачудувачки разликата помеѓу Burks, Goldstine, и фон Нојман извештајот за 1946 година и модерен прирачници архитектура е отсуството на машинскиот код, или настава распоред. Денес новите архитектури се симулирани на постоечките машини, па инструкциско множество е финализиран и документиран пред да започне имплементацијата хардвер. Тимот на електронски компјутер проектот на МСС немаа машината на која се симулира предложи нивната архитектура. Крај на инструкциско множество беше финализиран во текот на имплементацијата. Машината IAS отиде на линија во 1952 година Нејасни опис на спроведените настава во собата беа објавени во отворениот литература Estrin во текот на првата година од работењето на машината. Во 1954 година, Goldstine, Pomerene и Смит го објави конечниот извештај за напредокот на физичката реализација на електронски инструмент за компјутери, во кое се дадени инструкциско множество спроведува во машина за меѓународни сметководствени стандарди.

Како вистински настава кодирање не беше објавен до осум години по оригиналниот извештај, секоја институција на битна архитектура на МСС 40 имаше уникатна и некомпатибилни инструкциско множество. На линкот подолу доведе до документи кои содржат инструкциско множество кодирање за секој посебен спроведување на архитектурата.

IAS

ILLIAC

JOHNNIAC

MANIAC (Забелешка:.. Лос Аламос ограничува електронски пристап до одредени владини агенции URL ќе работи ако вашата агенција е на одобрениот список Ако овој URL не за вас, хартиена копија на технички извештај LA-1725 “манијак” е достапна во библиотечни збирки на Univ. во Чикаго, на Univ. на Пенсилванија и Домот на Линда библиотека за наука и технологија во Канзас Сити.)

ORDVAC

Други средства за 40 битна архитектура МСС машини вклучува:

Универзитетот во Сиднеј SILLIAC Дејвид Грин документација оригиналната машина и емулатор.

Aрхива на ILLIAC софтвер subroutines кој исто така вклучува машински-читлив хартија лента сликата на заштитена од запишување тапан област ILLIAC Ал Kossow е.

Disassembler за IBM 704

На IBM 704 е првиот комерцијално достапни научни компјутер со хардвер подвижна запирка аритметички единица и ги постави стандардите за научно програмирање во 1950-тите. Таа и понатаму останува интересна денес за неколку причини, прво, неговите бавни влијание врз програмскиот јазик структура, и второ, на своите корисници заедница и алатки за програмирање развиени и дистрибуиран од страна на таа заедница.

subroutines автомобил и проценка на асемблер се познати примери од Lisp историја. На листата на овие две subroutines, погледнете Пишување и дебагирање на програми од страна на Стив Расел (МИТ Пи лабораторија Мемо AIM-6). Fortran беше развиен како научен програмски јазик за 704, а многу од границите на фиксна форма изворниот код на формат за внесување на се должи на особеностите на 704 архитектура. 36 битен збор машина може само да се вчита две бинарни зборови од puch картичка ред на картичката во меморијата, што кореспондира со првите 72 колони на стандарден ред 80 колона. На 704 се користи 6 малку BCD кодирање на знаци, со 6 знаци во еден збор. Како машина беше зборот однесува, а не карактер, меѓутоа, таа имаше смисла да се ограничи етикети и променлива имиња на 6 карактери. Оттука етикети и карактер продолжување составени првите 6 колони на влез картичка, и променлива имиња беа ограничени на 6 карактери. три регистри индекс и недостаток на индиректно на 704 е направен обраќање повеќедимензионални низи доминантна структура на податоците.

На 704 резултираше со првиот корисник на компјутер група, споделување, формирање во јужниот дел на Калифорнија воздушната индустрија (модерна инкарнација). членови Сподели развијат заеднички асемблер, споделување програма собранието или SAP, за размена на subroutines и програмски библиотеки. Големи количини на акции на софтвер се уште постојат во читлива форма машина, благодарение на трудољубивост Пол Пирс. Првиот ленти во codebase на акциите, се состои од датира асемблер и библиотека subroutines од 1955-1957, веројатно претставува најстар машински-читлив, заедница развиена програмирање систем во постоење. комерцијални научни асемблер на IBM (Програма Fortran II пратенички состав или во FAP) беше обликувана по САП.

IBM, е следење на научни компјутерски системи, цевка логика 709 и транзистор логика 7030 (водат), 7090 и 7094, во најголем дел го задржа бинарни компатибилност со учеството 704. отиде за да се дизајнира на целиот оперативен систем за IBM 709 (учество оперативен систем, Скратен SOS) [школка, DL, et al. Уделот 709 систем. (Шест трудови). Весник на АЦМ, Vol. 6, бр 2, 1959 година, стр. 123-155]. За System / 360, IBM, конечно скрши хардвер компатибилност и отиде со решение на натпревар за постарите научни апликации.

програми Сподели беа дистрибуирани главно во форма BCD код, но некои од рутините во колона бинарен формат. На disassembler ќе се претвори 160 бајти на стандарден влез, што претставува слика колона бинарни картичка, во читливо форма. На disassembler првиот отпечатоци на ASCII застапеност на дупките на картичката, по што следи од страна на бинарни расклопување.

Поврзани со линкови:

Пол Пирс 709/7090/7094 симулатор

7090 крос асемблер и поврзувачот Дејв Pitts за Linux

Роб Стори 7094 емулатор

широка 7090/7094 архитектура страници Џек Харпер

Атлас – еден 1103A емулатор за UNIX системите

Атлас е емулатор за UNIVAC научно 1103A. Во прилог на спроведувањето на сите 41 основни упатства на процесорот, вклучувајќи ги и повторете (RPjnw), Атлас, исто така, го симулира карактеристика на програмата прекинеш. На емулатор работи како интерактивен, командната линија програма и ги толкува бинарни 1103A машина кодот чуваат во симулирани основни / тапан меморија. Услужни места кои се обезбедени од страна на емулација вклучува директен влез на машина код во октални форма, точки на прекин, расклопување, и рачен чекор дебагирање. Симулирани влезно / излезни уреди вклучуваат читач на хартија лента, хартија лента стиска, како и електронски машина за пишување.

На емулатор е напишана во C и треба да биде пренослив на голем број на Unix системи. Се бара компајлерот дека поддржува два C99 проширувања на стандард C89: 64 битни цели броеви (непотпишана долго долго) и C ++ во стилот на коментари (//). На емулатор во моментов работи на Линукс (GCC или Intel кубика за IA-32), SunOS (не кубика или gcc за Спарк), и Дарвин (GCC за PowerPC).

Изворен код (.tar.gz)

Упатство за употреба (PDF)

дијагностика

Хартија касета (PX 143)

Процесорот (PX 144)

ОСНОВНИ detokenizers за HP Серија 80 и интегрална персонални компјутери

Членка во пензија на факултетот дојдоа околу еден ден со 3.5 “флопи диск полн основни програми од Hewlett-Packard Интеграл персонален компјутер. Интеграл компјутер во 1985 година беше последниот во линија на персонални компјутери произведени од страна на Corvallis, Орегон поделба на HP која беше најмногу познат по развојот на рака одржа програмабилни калкулатор производи од средината на 1970-тите до средината на 1990-тите. на почетокот на серијата 80 десктоп работни станици, околу 1980-1983, што се користи сопствен HP 8-битни микроконтролери првично наменета за пазарот на калкулатор, и стартува директно во ОСНОВНИ преведувач преку ROM како и многу 8-битни компјутери од тоа време. интегралниот компјутер се користи 16-битна Моторола 68000 a и стартува во UNIX (HP-UX 5.x) од прилично голем 512k ROM. Техничкиот ОСНОВНИ пакет за IPC е дизајниран да биде извор компатибилен со серијата 80 основни.

Интегралниот компјутер форматирана 77 цилиндри на дискот. Јас бев во можност да се користи стандарден флопи диск на компјутер со Red Hat Linux, setfdprm (8), а следната / etc / влез fdprm да dd дискетата на сликата од дискот.

# HP Integral Personal Computer
hpipc		1386     9   2  77    0 0x2A 0x02 0xDF     0x50

генерaција на сликата од дискот:

setfdprm /dev/fd0 hpipc
dd bs=9k count=77 if=/dev/fd0 of=disk.img

Откако во форма на сликата од дискот, IPC услуги Питер Џонсон обработуваат на HP 9000/782 (C240) PA-RISC работна станица работи Debian Linux се користи за да се извлече од поединечни фајлови од хиерархиски датотечен Интегралниот компјутер систем. Секој голем endian машина би работеле со алатки на Петар, кој првично биле развиени за трчање Соларис на SPARC.

Како и со повеќето микропроцесор ОСНОВНИ толкувачи од 1980-тите, Технички ОСНОВНИ Интегралниот компјутер би можела да спаси програми во форма ASCII код, или да ги чувате во внатрешните tokenized бинарен формат се користи од страна на преведувачот. На повеќе од 130 програми на дискот, само две биле снимени како ASCII. брзината со вчитување и компактноста на бинарен формат tokenized тоа логичен избор за архивирање направени.

Две од програмите на дискот се архивираат во ASCII и tokenized бинарен формат. Користењето на овие две програми, како и опис на оригиналните HP-85 основниот формат [N.A. Милс, H.C. Расел, K.R. Henscheid “Подобрен ОСНОВНИ јазик за персонален компјутер,” Хјулит-Пакард весник, бр. 31, број 7, јули 1980 година, стр. 26]. следните detokenizers биле напишани.

Detokenizer за HP-85 ОСНОВНИ

Detokenizer за HP-87 ОСНОВНИ

Detokenizer за HP Интеграл компјутер Технички ОСНОВНИ

Овие основни толкувачи користи и обратна полски нотација (RPN) синтакса внатрешно за секоја линија во изворна датотека. На detokenized излез се претставени во опширниот RPN со еден знак на една линија, а не во инфикс нотација со повеќе белези на линија. На opcodes промени, како и основните преведувач подложен на ревизија и пренесување на секоја нова машина, така opcodes се појавува во една верзија на detokenizer не мора да се појави во другите верзии. Како и природата на достапните програми на дискот е математички наместо I / O поврзани, многу од I / O opcodes не се познати. На detokenizers се далеку од целосна, но обезбеди доволно излез да биде во можност да го прочитате кодот и коментари, и пристаниште програми за инфикс нотација јазици на модерна платформа.

Поновите изданија на преведувач за подоцна модел машини не биле способни за читање tokenized бинарен формат од претходните модели. метод кодот миграција поддржан од страна на HP беше преку ASCII место и добива.

Мека Конвертор на фонтот за серија терминали VT200

Мојата единствена домашна компјутерска опрема за повеќе од една деценија беше компатибилен терминал Digital Equipment Corporation VT220 (а GraphOn 230) прикачен на модем. 8-битен сет на знаци влезе во употреба во средината на 1990-тите години, терминал хардвер почна да покажува неговите ограничувања. Оваа програма Perl претвора стандарден 6×10 X Window System фонт во Bitmap Дистрибуција формат (БДФ) до декември sixel графика и преземања на горниот дел од страната на терминалот. Терминалот може да се користи со било кој од стандардот ISO Латинска поставува 8-битен карактер.