јуни 8, 2016

Верификација Свесни микроархитектура

Source: http://people.ee.duke.edu/~sorin/verif-aware/

Универзитетот Дјук Одделот за електротехника и компјутерско инженерство

Во режија на д-р Даниел Џ Сорин

Цел

Нашата цел е да се дизајнира microarchitectures, така што тие можат полесно да проверат со постојните формални методологии верификација. Верификација моментов троши поголемиот дел од ресурси во развој на нов процесор, а сепак сегашните процесори се уште се испорачуваат до корисниците со десетици потоа се откриени и документирани дизајн грешки. Наместо да се дизајнира еден процесор перформанси, ефикасност, сигурност и сл, а потоа, откако дизајн е завршена “, се фрли во текот на ѕид” за тимот на верификација, нашата цел е да се третираат напор верификација што е прва класа дизајн ограничувања. Поточно, ќе се истражуваат како да се дизајнира процесори, како што тие се повеќе подложни на формална верификација, особено со проверка на модели.

Публикации

Даниел Џ Сорин, Opeoluwa Метјуз и Менг Џанг. “ Градење Динамички Менаџмент за енергија треба да биде формално проверливи .” Дизајн Автоматика конференција (DAC) , во јуни 2014 година

Менг Жанг, Џеси Д. Бингам, Џон Ериксон и Даниел Ј Сорин. “ PVCoherence: Проектирање Стан кохерентна Протоколи за Скалабилни верификација .” 20-ти Меѓународен симпозиум за високи перформанси компјутерска архитектура (HPCA) , февруари 2014 година.

Награда за најдобар хартија

Opeoluwa Метјуз, Менг Џанг и Даниел Ј Сорин. “Scalably проверливи Динамички Менаџмент за енергија“. 20-ти Меѓународен симпозиум за високи перформанси компјутерска архитектура (HPCA), февруари 2014 година.

Менг Жанг, Алвин Р. Lebeck и Даниел Ј Сорин фрактален Доследност: Градење на Внатрешна меморија за да се олесни за верификација .” Компјутерска архитектура писма , Том 9, број 2, јули-декември 2010 година

Менг Жанг, Алвин Р. Lebeck и Даниел Ј Сорин. “ фрактален доследност. Scalably проверливи Кеш кохерентна да се појави во 43-ти Меѓународен симпозиум за микроархитектура (микро) , декември 2010 година

Менг Жанг, Анита Lungu и Даниел Ј Сорин “. Анализа на формална верификација и тестирање на напорите на различни вина толеранција механизми .” 24 IEEE Меѓународен симпозиум за дефекти и грешка толеранција во VLSI системи , октомври 2009.

Анита Lungu, Pradip Бозе, Alper Buyuktosunoglu и Даниел Џ Сорин. “ динамичко Моќта gating со Гаранција за квалитет .” Меѓународен симпозиум за мала моќност Електроника и дизајн (ISLPED) , август 2009 година

Анита Lungu, Pradip Бозе, Даниел Џ Сорин, Стивен германски и Герт Јансен “. Повеќе јадрени за управување со напојување: Обезбедување на Робустност преку рана фаза формална верификација .” Седмата АЦМ-IEEE Меѓународна конференција за формалните методи и модели за Codesign (MEMOCODE) , јули 2009 година

Анита Lungu, Pradip Бозе, Даниел Џ Сорин, Стивен германски и Герт Janssen. “ Повеќежилни Менаџмент на енергија. Обезбедување Робустност преку рана фаза формална верификација 3. Работилница за Сигурен архитектури (WDA-3) , ноември 2008 година

Анита Lungu и Даниел Џ Сорин. “ верификација-aware микропроцесор дизајн .” ме | ународна Конференција на паралелни архитектури и Компилација техники (PACT) , септември 2007 година.

Група

Проф Даниел Џ Сорин , вонреден професор по електротехника и компјутерско инженерство и Компјутерски ScienceAnita Lungu

Opeoluwa (Luwa) Метјуз Менг Џанг

Финансирање и поддршка

Националната фондација за наука грант CCF-0811290