јуни 8, 2016

Алергија на полен

Source: http://www.hoptechno.com/book46.htm

U.S. Одделот за здравство и социјалните услуги услуги на јавните здравствени Националниот институт за здравство

Милиони Американци страдаат од кивање, кашлање, чешање, течење на носот, и поење очи кога полен ќе почне да лета. Секоја пролет, лето и есен мали честички се ослободуваат од дрвја, плевел и трева. Овие честички, познат како полен, накуцване вози на струја на воздух. Иако нивната мисија е да ја оплоди делови од други растенија, многу никогаш не се постигне своите цели. Наместо тоа, тие се направи непланирана заобиколувања во човечки носот и грлото. На овие сајтови, полен може да предизвика алергиска реакција што лекарите го нарекуваат алергија на полен или сезонски алергиски ринитис, и дека многу луѓе знаат како поленска треска или роза треска (во зависност од сезоната, во која се случи на симптоми).

Од сите работи кои можат да предизвикаат алергија, поленот е еден од најприсутните. Многу од храна, лекови, или животни кои предизвикуваат алергии можат да се избегнат во голема мера; дури и инсекти и апарати за прашина не се неизбежен. Сепак, на кратко престојуваат во затворени простории кога бројот на полен е висока – па дури и дека не може да им помогне – не постои лесен начин да се избегне windborne полен. Сепак, постојат некои начини за да ги ублажи симптомите на поленска треска – и научниците работат на тоа да се најдат повеќе и подобар пристап до третман алергија.

Националниот институт за алергии и инфективни болести, е дел од Националниот институт за здравство, спроведува и поддржува истражувањето на алергиски болести. Целта на ова истражување е да се обезбедат подобро разбирање на причините за алергија, за подобрување на методи за дијагностицирање и лекување на алергиски реакции, и на крајот да ги спречи. Оваа брошура дава она што се знае за причините и симптомите на алергија на полен, како и она што медицинските истражувачи се прави за да им помогне на луѓето кои страдаат од него.

Што е алергија?

Алергија е сензитивност на нормално безопасни супстанции, што не се мачат повеќето луѓе. Алерген (странски супстанција која предизвикува реакција) може да биде храна, честички прашина, дрога, инсекти отров или спори од мувла, како и полен. Алергиски луѓе често имаат чувствителност на повеќе од една супстанција.
Зошто некои луѓе се алергични на овие супстанции, додека други не сеНаучниците сметаат дека луѓето наследат тенденција да бидат алергични, иако не било специфични алергени. Децата на алергиски родители се многу поголеми шанси да добијат алергии од другите деца. Дури и ако само еден родител има алергии, детето има еден од четири шанси да бидат алергични. Друг фактор во развојот на алергии се чини дека изложеноста на алергени во одредени периоди кога одбраната на телото се намалуваат или ослабени како по вирусна инфекција, за време на пубертетот, или за време на бременоста. (Сепак, некои жени сметаат дека за време на бременоста нивните симптоми на поленска треска се намали.)

Луѓето со алергии на полен често се развие чувствителност на други прекршителите кои се присутни во текот на годината, како што се прав и мувла. Целогодишна алергени како тие да предизвикаат трајни алергиски ринитис, за разлика од сезонскиот алергиски ринитис или поленска треска.

Што е алергиска реакција?

Нормално, функциите на имунолошкиот систем, како одбрана на телото против инвазијата на агенси (бактерии и вируси, на пример). Во повеќето алергиски реакции, сепак, имунолошкиот систем реагира на лажна тревога. Кога алергични лица прв пат доаѓаат во контакт со алергенот, нивниот имунолошки систем се третираат на алергенот како окупатор и да се мобилизираат за напад. Имунолошкиот систем го прави ова со генерирање на големи количини на тип на антитела (протеин), наречени имуноглобулини Е, или IgE. (Само мали количини на ИгЕ се произведени во nonallergic луѓе.) Секој IgE антитела е специфична за еден одреден алерген. Во случај на алергија на полен, антителото е специфична за секој тип на полен: еден антитела може да се произведува да реагираат против даб полен и уште против ragweed полен, на пример.
Овие ИгЕ молекули се врзуваат за маст клетките на телото, кои се ткиво клетки, и да базофили, кои се клетки во крвта. Кога алерген непријателот следната среќава со IgE, алерген придава на антитела како клуч вклопува во брава, со што се означи мобилен на кој ИгЕ е во прилог на порака (а во некои случаи да се произведуваат) моќна воспалителни хемикалии како хистамини, простагландини, леукотриени, и други. Ефектите од овие хемикалии на различни делови од телото предизвикуваат симптоми на алергија.

Што е полен?

Растенија произведуваат микроскопски округли или овални зрна наречена полен, со цел да се репродуцира. Кај некои видови, фабриката го користи полен од своите цвеќиња за да се оплоди. Други видови мора да се крос-pollinated; што е, со цел за оплодување да се одржи и семки да се формираат, полен мора да биде префрлен од цвет од едно растение на друга фабрика од ист вид. Инсекти направи оваа работа за одредени цветни растенија, додека други растенија се потпираат на ветер транспорт.
Видовите на полен кои најчесто предизвикуваат алергиски реакции се произведени од страна на обичен изглед растенија (дрвја, треви и плевел), кои не имаат ефектен цвеќиња. Овие растенија произведуваат мали, лесни, сува полен гранули кои се специјално направени за ветер транспорт; на пример, примероци на ragweed полен беа собрани 400 милји на отворено море и 2 милји високо во воздухот. Бидејќи воздухот полен се врши на големи растојанија, што го прави малку добро да се ослободи простор на фабриката навреда – полен може да лебдат во од многу милји далеку.

Покрај тоа, повеќето алергиски (алергија производство) полен доаѓа од растенија, кои се произведуваат во големи количини – еден ragweed растение може да генерираат милиони зрна полен на ден.

Хемискиот состав на полен е основен фактор што одредува дали одреден тип е веројатно да предизвика висока температура. На пример, бор полен се произведува во големи количини со заедничка дрво, кое би го добар кандидат за предизвикување на алергија се направи. Меѓутоа, на хемискиот состав на бор полен се појавува да се направи тоа помалку алергенски од другите видови. Покрај тоа, бидејќи бор полен има тенденција да падне директно надолу и не се широко распространети, тоа ретко достигнува човечки носеви.

Меѓу Северна Америка растенија, каколот се најплодните производители на алергиски полен. Ragweed е главен виновник, но другите, од значење се Пелин, redroot pigweed, четвртини јагне, руски трн (tumbleweed) и англиски хлебните.

Треви и дрвја, исто така, се важни извори на алергиски полен. Иако постојат повеќе од 1000 видови на трева во Северна Америка, само неколку се произведуваат високо-алергиски полен. Тие вклучуваат Тимотеј трева, Кентаки bluegrass, Џонсон трева, Бермуди трева, redtop трева, градината трева, и слатка пролетната трева. Дрвја кои произведуваат алергиски полен вклучуваат даб, јасен, брест, HICKORY, орехов, BOX ELDER, и планински кедар.

Тоа е вообичаено да се слушне луѓе велат дека тие се алергични на шарени или миризливи цвеќиња како рози. Всушност, само florists, градинари, и други кои имаат близок контакт со цвеќиња најверојатно ќе станат свесни дека поленот од овие растенија. Повеќето луѓе имаат малку контакт со големи, тешки, сприхав поленови зрна на многу цветни растенија, бидејќи овој тип на полен не се изведува од страна на ветрот, туку од инсекти, како што пеперутки и пчели.

Кога РАСТЕНИЈА СТАВЕТЕ полен?

Еден од најпознатите очигледни карактеристики на алергија на полен е неговата сезонски карактер – луѓе доживее симптоми само кога зрна полен во кои се алергични се во воздух. Секоја фабрика има период pollinating што е повеќе или помалку ист од година во година. Токму кога фабриката ќе почне да опрашвам се чини дека зависи од релативната должината на денот и ноќта – и затоа на географска локација – наместо на временските услови. (Од друга страна, временските услови во текот на опрашување може да влијае на износот на полен произведува и дистрибуира во одредена година.) Така, на север и да одите, подоцнежниот период pollinating и подоцна сезоната на алергии.
А бројот на полен – познат на многу луѓе од локалните временски извештаи – е мерка за тоа колку полен во воздухот. Овој број претставува концентрација на сите полен (или на еден одреден тип, како ragweed) во воздухот во одредена област во одредено време. Таа се изразува во зрна полен по квадратен метар воздух собрани во текот на 24 часа. А бројот на полен е приближна и непостојани мерка, но тоа е корисно како генерален водич.

точки полен имаат тенденција да биде најголем на топли, суви, стил дена, а најниска во текот студени, влажни периоди. Покрај тоа, концентрацијата на поленот во една област може да се промени од страна на раст на населението, користење на земјиштето, дрво насади и сечење, индустријализација, и загадувањето.

Што е алергија на полен?

Знаците и симптомите на алергија на полен се познати многу:

  • кивање, од најчестите, можат да бидат придружени со течење или затнат нос
  • Чешање на очите, носот и грлото
  • алергиски shiners (темни кругови под очите предизвикани од ограничен протокот на крв во близина на синусите)
  • На “алергични поздрав” (во дете, постојана нагорна триење на носот, што предизвикува браздата белег на носот)
  • Наводнување очи
  • коњуктивитис (воспаление на мембраната дека линии на очните капаци, предизвикувајќи црвено-обиколена очи).

Кај луѓето кои не се алергични на полен, слуз во носната пасуси едноставно се движи овие странски честички на грлото, каде што се проголтаат или coughed надвор. Но, нешто друго се случува со полен чувствителна личност.Штом алергија предизвикува поленот земјишта на слузницата на носот, синџир реакција што води на мастоцитите во овие ткива за ослободување на хистамин. Овој моќен хемиски шири многу мали крвни садови во носот. Течности избега преку овие напредни садови ѕидови, што предизвикува носната пасуси да се издува и резултати во назална конгестија.Хистамин исто така, може да предизвика чешање, иритација, и зголеменото лачење на слуз. Други хемикалии, вклучувајќи простагландини и леукотриени, исто така, придонесе за алергиски симптоми.Некои луѓе со алергија на полен астма, сериозна респираторна состојба. Додека астма може да се повторуваат секоја година во текот на полен сезона, тоа на крајот може да стане хронична. Симптомите на астма вклучуваат кашлање, отежнато дишење, отежнато дишење поради стеснување на бронхијална пасуси, а зголеменото лачење на слуз. Астмата може да се оневозможување, а понекогаш може да биде фатална. Ако отежнато дишење на останување без здив придружуваат симптомите на поленска треска, тоа е сигнал дека бронхите исто така, стана, се вклучени укажува на потребата од медицинска помош.

Како се дијагностицира алергија на полен?

Луѓето со алергија на полен може во првоосомничениот тие имаат лето ладно – но “ладна” се задржува на. За било какви респираторна болест која трае подолго од една недела или две, важно е да се оди на лекар.
Кога се чини дека симптомите се предизвикани од алергија, пациентот треба да се види со лекарот кој ја разбира дијагностицирање и лекување на алергии. Ако медицинска историја на пациентот покажува дека симптомите се повторуваат во исто време секоја година, лекарот ќе работи под претпоставка дека сезонски алерген како полен е вмешан. Лекарот, исто така, ќе ги испита на носната слузница, која кај лицата со алергиски состојби често се појавуваат потечени и бледо или сина.

Kожните тестови

За да дознаете кои видови на полен се одговорни, тестирање на кожата може да се препорачува користење на полен обично се наоѓаат во локалната област. Разреден екстракт од секој вид на полен се примени на нула или пункција направени на раката или грбот на пациентот или инјектира под кожата на пациентот.

Со позитивна реакција, мал, кренати, зацрвенета површина со околните рамна (наречен wheal и одблесокот) ќе се појави на местото на тест. Големината на wheal може да обезбеди лекар со важна реакција дијагностички знак, но позитивна реакција не се докаже дека одреден полен е причината за симптомите на пациентот. Иако таквата реакција укажува дека IgE антитела на одредена полен е присутна во кожата, респираторни симптоми не мора да доведе.

Тест на крвта

кожно тестирање не е препорачливо кај некои пациенти, како што се оние со одредени состојби на кожата. Дијагностички тестови може да се направи со помош на крв од пациентот за откривање на ниво на IgE антитела на одреден алерген. Еден таков тест на крвта се нарекува RAST (радиоалергосорбентни тест). Иако RAST нуди некои предности во однос на кожата тестирање, тоа е скапо да се изврши, потребни се неколку недели да дава резултати, и е нешто помалку чувствителни. тестирање кожата останува најчувствителните и најмалку скапи дијагностичка алатка.

Како се лекува алергија на полен?

Постојат три основни пристапи кон лекување на алергија на полен; Избегнување на алергени, лекови за ублажување на симптомите, и имунотерапија или инекција третмани (најчесто се нарекува алергија снимки). Иако се уште не се најде лек за алергија на полен, еден од овие стратегии или комбинација од нив може да обезбеди различни степени на ослободување од симптомите на алергија.

Избегнување

Целосно избегнување на алергиски полен значи движење на местото каде што фабриката за навреда не расте и кога неговата полен не е присутна во воздухот. Но, дури и овој екстремен решение може да понуди само привремено олеснување, бидејќи еден човек кој е чувствителен на една специфична трева, дрво или трева полен често може да се развие алергии на другите по повторено изложување. Така, лицата алергични на ragweed може да ја напушти својата ragweed остарените заедниците и да се преселат во области каде ragweed не расте, само за да добијат алергии на други плевел или дури и на треви и дрвја во нивната нова околина. Бидејќи релоцираат не е сигурно решение, алергија специјалисти силно обесхрабри овој пристап.

Постојат и други начини за да се избегне навреда полен: Преостанатиот во затворен простор во утринските часови, на пример, кога на отворено нивото на полен се највисоки. Сончево, ветровито дена може да биде особено проблематично. Ако лица со алергија на полен мора да работат на отворено, тие можат да носат маски за лице со цел да се филтрира полен од постигнување на нивните носната пасуси воздухот. Како друг пристап, некои луѓе се на одмор во висина од очекуваниот период pollinating и изберете локација каде што таквата изложеност ќе биде минимална. На брегот на морето, на пример, може да биде ефективен повлекување за многу со алергии на полен.

Климатизери и филтри. Употреба на клима уреди во домот или во автомобил може да бидат доста корисни во намалувањето на нивото на полен. Исто така ефикасни различни видови на клима-уреди за пречистување направени со фиберглас или електрично полнење таблички. Овие може да се додаде на системите за греење и ладење во домот. Покрај тоа, постојат и преносни уреди кои може да се користи во одделни соби.

специјалист за алергија може да укажуваат на тоа каков вид на филтер е најдобро за домот на одреден пациент. Пред купување на филтрирање уред, тоа е мудро да се изнајмат еден и го користат во затворен простор (во спалната соба, на пример) за еден месец или два да се види дали симптомите на алергија се намали. Протокот на воздухот треба да биде доволен за размена на воздухот во просторијата пет или шест пати на час; Затоа, големината и ефикасноста на филтрирање уред треба да бидат утврдени во дел од големината на собата.

Уреди кои не може да работи. Лица со алергии треба да бидеме претпазливи претерани барања за апарати кои навистина не може да се исчисти воздухот. Многу мали воздушни средства за чистење не може да се отстрани прашина и полен – и не прочистувач на воздухот може да се спречи вирусни или бактериски болести како што се грип, пневмонија или туберкулоза. Купувачите на електростатско precipitators треба да се споредува озон излез на машина со Сојузна стандарди. Озон може да ја надразни носот и дишните патишта на лица со алергии, особено астматичари, и може да го зголеми симптомите на алергија. Други видови на филтри за воздух, како што се ХЕПА (висока ефикасност на воздухот со честички) филтри не го пуштите озон во воздухот.

Избегнување на иритации. За време на периоди на високи нивоа на полен, луѓето со алергија на полен треба да се обидат да се избегне непотребно изложување на иританси, како што се прав, спрејови инсекти, чад од тутун, загадувањето на воздухот, и свежо катран или боја. Било која од овие може да ја влоши симптомите на алергија на полен.

Лекови

За луѓето со сезонски алергии кои сметаат дека тие не може да се избегне полен, симптомите често може да се контролира со лекови на располагање од страна на рецепт или преку шалтер.

Ефективни лекови кои можат да бидат пропишани од страна на лекар вклучуваат антихистаминици, кортикостероиди и cromolyn натриум – секој од нив може да се користи сам или во комбинација. Исто така, постојат многу ефективни антихистаминици и decongestants кои се достапни без лекарски рецепт.

Антихистаминици. Како име укажува, антихистаминик шалтерите на ефектите на хистамин, која, како што е опишано претходно, се објавени од страна на мастоцитите во ткивата на телото и придонесува за симптомите на алергија. За многу години, антихистаминици се покажаа како корисни во ослободување на кивање и чешање во носот, грлото и очите и во намалување на назална оток и дренажа.

Но, многу луѓе кои се антихистаминици доживее некои вознемирувачки несакани ефекти слични на чувство на се заглавени во некои многу досадно конференциски повик услуги , поспаност и губење на будноста и координацијата. Кај деца ваквите реакции може да бидат погрешно протолкувани како проблеми во однесувањето. Неколку нови видови на антихистаминици кои предизвикуваат помалку од овие несакани ефекти се сега се развива и на пазарот.

Назален decongestants. Над-the-counter производи кои содржат деконгестиви можат да бидат корисни во ослободување на блокирани носната пасуси. Овие лекови се стегаат крвните садови во носната ткиво, намалување на производството оток и слуз. Назален деконгестиви, иако на располагање како спреј за нос, може да се зема орално; вклучуваат овие соединенија, како што ефедрин, фенил-propanolamine хидрохлорид, и псеудоефедрин хидрохлорид. Бидејќи овие лекови може да го зголеми крвниот притисок, зголемување на отчукувањата на срцето, и да предизвика нервоза кај некои лица, лица со алергии треба да се консултирате со својот лекар пред да го користите деконгестиви.

Луѓето со алергиски ринитис треба да избегнуваат користење деконгестив носната спрејови, бидејќи честа или продолжена употреба може да доведе до “враќа феномен”, во која почетен ефект на намалување на носната пасуси е проследено со зголемување на оток и метеж. Кога ова се случува, едно лице често ќе ја користи спреј во поголеми дози, или почесто, во обид да се добие ослободување од метеж. Наместо подобрување назална конгестија, сепак, како употреба на спреј за нос интензивира само проблемот.

Кортикостероиди. До неодамна, кортикостероиди, иако многу ефикасни во контролирање на алергиски заболувања, не се користат за алергија на полен, бидејќи нивната продолжена употреба може да предизвика сериозни еднострани дејства. Кортикостероидите олеснување на симптомите на алергија на полен со намалување на носната воспаление и инхибиција на производството слуз. Локално активни стероиди кои продираат во носната мембрана се сега на располагање како спреј за нос во спреј шишиња измерени дози. Кога се користи на овој начин, лекот влијае само на носната пасуси, отколку целото тело. Несакани ефекти, кои се минимални кога спреј се користи во препорачаните дози, може да вклучуваат носната горење и сувост и болки во грлото.

Кромолин натриум. Еден ефикасен агент кој е на располагање од страна на рецепт како назален решение е cromolyn натриум. За разлика од антихистаминици или стероиди, cromolyn натриум се смета за контрола на алергиски симптоми, со спречување на мастоцитите од ослободување на хистамин. Во клиничките испитувања, cromolyn натриум Докажано е безбеден и ефикасен и, за разлика од некои други алергија на лекови, се чини дека нема да предизвикаат поспаност. За разлика од антихистаминици и decongestants, кортикостероиди носната спрејови и cromolyn натриум носната решенија мора да се користи за неколку дена до неколку недели пред да постои било забележливо намалување на симптомите.

Комбинирана терапија. Понекогаш антихистаминици, cromolyn натриум, или назални кортикостероиди не се ефикасни кога се користи сам, но кога е пропишано во комбинација, овие агенти често може да има значајна, ако не целосно, ослободување од висока температура.

Имунотерапија

Ако методи и лекови за контрола на животната средина да се несоодветни за контрола на симптомите на лицето и го потврдуваат, лекарот може да препорача имунотерапија (најчесто се нарекува алергија снимки). Целта на овој третман е да се зголеми толеранцијата на пациентот на одредена полен во која тој или таа е алергичен.

Разводнета екстракт од полен се вбризгува под кожата на пациентот. Пациентот добива мали дози еднаш или два пати неделно, работат до поголеми дози кои се дадени поретко. Големината на најголемиот доза зависи од толеранцијата на пациентот и третман ефект врз симптомите на алергија на пациентот. Бидејќи е потребно време да се изгради толеранција, продолжен третман може да биде потребно пред симптомите на пациентот се ослободени.

Имунотерапија не е без проблеми. Тоа може да биде скапо, и може да бара месеци пред подобрување е очигледна. Понатаму, тоа не е работа добро за некои луѓе и, ако големината на дозата или фреквенцијата на снимки не се следи внимателно, инјекции може да предизвика алергиски реакции. Овие реакции може да бидат доста блага – црвенило и оток на местото на инјектирање – или потенцијално сериозни системски реакции како уртикарија, генерализиран оток, или шок. Затоа имунотерапија е само еден дел од целокупниот план за лекување на лекарот за алергиска пациентот.

Aлергија на полен ШТО АКО НЕ третира?

Како што секој знае со алергии, алергиски симптоми се досадни, а во потешки случаи, болки. Како по правило, сепак, алергија на полен не напредува на сериозните белодробни или други болести. Понекогаш, кога алергија на полен не се лекува, може да се појават компликации. Тие вклучуваат оток на носната пасуси и Евстахиевата цевки кои водат до ушите, што може да спречи соодветна дренажа и протокот на воздух и да доведе до секундарна инфекција на синусите или за проблемите на средното уво.

Препорачани книги и CD-ROM-от

Како можат медицински истражувања помош?

Истражување на висока температура се одвива на неколку фронта. Научниците се спроведува она што се случува со телото на алергиските болести. Од знаејќи како функционира овој процес, тие можат да изнајдат начини за спречување на чувствителност на алергени или за да се спречи алергиски симптоми. Во меѓувреме, клинички научници, се бараат подобри имунотерапија материјали и методи, како и повеќе ефикасни лекови со помалку несакани ефекти.
Да се забрза процесот на примена на наодите од лабораториските испитувања на третманот на пациентите алергија, Националниот институт за алергии и инфективни болести (НИАИД) го поддржува мрежа на астма и алергиски болести центри низ САД. Во центрите, лабораторија научниците работат тесно со клинички специјалисти алергија да го прошириме нашето знаење на алергиските болести.

Регулирање на ИгЕ антитела

Основен пристап во лекувањето на алергија е да се спречи имунолошкиот систем клетки од правење на значителни количини на ИгЕ антитела. НИАИД поддржани истражувачи студираат голем број на природни фактори кои може да го контролира овој процес. Со инхибиција на производство на IgE, би можеле да се спречи алергиски реакции и елиминирање на потребата за лекови за контрола на симптомите.

Можен нов пристап кон уредување на производството на IgE е со преземање на предност на комплексот повратни информации мрежа на имунолошкиот систем. Секоја молекула на IgE антитела содржи единствен низа на аминокиселини наоѓа на неговата површина близу до местото на странски супстанција или антигенот кој што придава. Оваа уникатна секвенца се нарекува идиотип, и тоа им овозможува на антитела да се препознае специфичен антиген. Бидејќи телото ги препознава идиотип како самата странски супстанција, уште еден антитело е произведен во одговор на идиотип, кој се нарекува анти-идиотип или антитело против антитело. Анти-идиотип антитела можат да се потисне производството на ИгЕ со обезбедување на исклучување на сигналот на клетки кои го произведуваат. Во експериментална работа во животни, анти-идиотип антитела се малку успешна во контролирањето на одговор ИгЕ на одредени видови на полен. Такви антитела, додека ветувачки, треба понатамошен развој и тестирање.

Стимулирање на IgG производство

Научниците веруваат дека имунотерапија работи во дел од стимулира телото да произведува ИгГ, што е антитело кое се блокира ефектите на алерген. Со натпреваруваат со IgE во комбинација со алергенот, овие ИгГ антитела очигледно се меша со способноста на IgE да реагира со полен. А целта на истражувањето имунотерапија е да се изнајдат поефикасни начини да се активира производството на IgG, а минимизирање на алергиски реакции на лекување.

Модифицирање Поленот Екстракти

Меѓу најмногу ветува иновации е развојот на пат е изменета на полен екстракти кои го намалуваат алергиски реакции на материјал кој се користи во имунотерапија. Покрај тоа, поради тоа што пациентот ќе може да толерира големи дози на екстракти, ќе бидат потребни помалку инјекции за да го индуцираат потребно високо ниво на блокирање на антитела IgG.

Еден вид на пат е изменета екстракт наречен allergoids е развиена од страна на НИАИД поддржани истражители. Allergoids се произведени од екстракти подложен на процес на третман со користење на формалдехид. Во клиничките испитувања, allergoids се појави да се намали инциденцата на алергиски реакции на имунотерапија, преку поттикнување на производство на заштитни ИгГ антитела.

Други НИАИД поддржани научници развиле прочистени алергени изменета преку процес наречен полимеризација. Со користење на овој метод, мали молекули на прочистен материјал се спојуваат во големи јата наречен полимери. Студии со овие полимери, исто така, се клинички ветувачки.

Како друг пристап на имунотерапија со полен екстракти, молекулите на поливинил алкохол или полиетилен гликол во комбинација со алерген. Во кои се поврзани со екстракти, овие молекули функционираат како носители кои ги потисне на имунолошкиот реакции. Такви комбинирани молекули се наведени како кополимери, а некои се способни за активирање на клетките (супресорните Т-клетки), кои, пак, се потисне производството на IgE. Други кополимери работат директно на ИгЕ одлуки клетки да се исклучи ИгЕ синтеза. Во тестовите со ragweed полен поврзани со полиетилен гликол, одговори на пациентот беа многу охрабрувачки.

Сепак други методи за прилагодување на полен екстракти се развиени и тестирани. Како имунотерапија е подобрена, оние кои страдаат од алергија на полен ќе имаат корист од побезбедно и ефективен третман.

Локалните Назален Имунотерапија

Еден поинаков пристап кон третманот на висока температура е употребата на локалните носната имунотерапија (LNIT). Оваа постапка, исто така, користи екстракт од полен, но тоа се избегнува системски несакани дејства од страна дејствуваат само на носната ткиво. LNIT се изучува во текот на последните неколку години од страна на НИАИД поддржани од истражувачите да се утврди дали тоа е безбеден и ефикасен.

Во тестирање на LNIT досега, на база на вода екстракти и allergoids не се покажаа за да бидат ефективни во мали дози. Повисоки дози се употребуваат при испитување произведуваат алергиски симптоми и затоа не се ефективни. Во сегашната студии, истражувачите се користат високи дози на полимеризирани екстракти, кои се појавуваат за да бидат ефективни и да предизвика минимални несакани ефекти. Потребно е понатамошно тестирање за да се утврди на корисноста на овој пристап.

Што во иднина?

Бидејќи алергии резултира од пореметување на имунолошкиот систем, научниците проучување алергиски заболувања имаат корист од нови возбудливи случувања во имунологија. Револуцијата што се случуваше во молекуларната биологија доведе до значителен напредок во разбирањето на тоа како на имунолошкиот систем, со апликации за речиси секоја медицинска област. Овие аванси понуди ветување за подобра дијагноза и третман на алергија на полен – и се надевам дека еден ден ќе биде алергии да се спречи, како и.

За повеќе информации:

Американската академија за Алергија и имунологија
Улица Исток Велс 611
Milwaukee, WI 53202
Фондацијата астма и алергија на Америка
1717 Масачусетс Ave. N.W. (Suite 305)
Washington, DC 20036

потрошувачите барања
Код HFN-10
Прехрамбената и Лекарската администрација
5600 Ловци Лејн
Rockville, Д-р 20.857

Други памфлети во серијата:
дрога алергија
прав Алергија
инсекти алергии
калап алергии
Poison Ivy алергии

NIH No.87-493 Објавување