јуни 8, 2016

Поглавје 6: крајот на деветнаесеттиот век и натурализмот

Source: http://archive.csustan.edu/english/reuben/pal/chap6/dreiser.html

Павле П. Рувим
2 мај 2016 година

Извор: Пен специјални колекции – Dreiser

Теодор Dreiser
1871-1945

Се смета од страна на многу како лидер на натурализмот во американската пишување, Dreiser, исто така, запаметен по убод својата критика на моден традиција и на она што Howells опиша како “насмеани аспекти на животот” типично Америка. Во својот роман, Dreiser се занимава со социјални проблеми и со ликови кои се обидуваат да преживеат. Неговата симпатична третман на “морално лабава” жена во Сестра Кери беше наречен неморално и тој страдаше од рацете на издавачи. Еден од омилените измислен уреди Dreiser беше користењето на разликата меѓу богатите и сиромашните, урбана и наивен, и брокери моќ и беспомошните. Додека тој го напишал за “сурова” искуства на животот во неговите претходни дела, во неговите подоцнежни пишување тој се смета за влијанието на економската општеството врз животот на луѓето во извонредна трилогија – финансиер, Титан, и стоичката. Неговото најпознато дело е американски трагедијата која покажува еден млад човек се обидува да се успее во материјалистичкото општество.

Примарен Автор е на книгите

Сестра Кери, 1900; Џени Герхарт, 1911; На финансиерот, 1912; Еден патник во четириесет, 1913; Титан, 1914; Генијот. 1915 година; А Хузиер Одмор, 1916; Слободен и други раскази, 1918; Дванаесет лица, 1919; Книга за Себе, 1922; Бојата на голем град, 1923; Еден американски трагедијата, 1925; Расположенија, 1926; “Тајфун” (раскази), 1926Chains, 1927; Dreiser Гледа во Русија, 1928; А Галерија на жените, 1929; Зора, 1931; Бедемот, 1946; Стоичката 1947 година.
Dreiser, Теодор. Книга за себе. Лондон: Констабл, 1929 PS3507.R55 Z5

Теодор Dresier: Сестра Кери, Џени Герхарт, дванаесет мажи. Ед. Ричард Lehan. Њујорк: Библиотеката на Америка, 1987 година.

Собрани драми на Теодор Dreiser. Newlin, Кит. ед. Албани, NY: Whitston, 2000 година.

Генијот. EBY, Клер В. (ed и Introd..) Урбана: U Илиноис P, 2008 година.

Теодор Dresier: слика и критика на животот во Европа: нови букви, том I. Pizer, Доналд (.. Ед и Introd) Champaig: U Илиноис P, 2008 година.

Писма до жените: нови букви, том II. Riggio, Томас П. ед. Урбана: U Илиноис P, 2009 година.

Финансиер. Малиган, Roark. ед. Урбана: U Илиноис P, 2010 година.

Теодор Dreiser е американски Трагедија: Документарниот филм Том. Pizer, Доналд. ед. Детроит, МИ: Гејл, 2011 година.

Избрани Библиографија 2000-Тековен

Бендер, Берт. Еволуција и “Проблемот секс”: Американски Приказни за време на затемнувањето на дарвинизмот. Кент: Кент државата до 2004 година.

Бренан, Стивен В. ед. Теодор Dreiser: Документарниот филм Том. Детроит, МИ: Гејл, 2012 година.

Cotsell, Мајкл. Театарот на Траума: Американски модернистичка драмска и психолошка борба за американскиот ум, 1900-1930. Њујорк: Питер Ланг, 2005 година.

Дејвис, Јуда. ед. Теодор Dreiser: Политички записи. Урбана: U Илиноис P, 2011 година.

Dore, Фиренца. Романот и непристојни: Сексуално Предмети во американскиот модернизам. Стенфорд: Стенфорд UP, 2005 година.

Hricko, Марија. Генезата на Чикаго ренесансата: Теодор Dreiser, Langston Хјуз, Ричард Рајт и Џејмс Т. Фарел. Њујорк: Routledge, 2009 година.

Koloze, Џеф, а Ана Б. Гардинер. Етички Анализа на портретирањето на абортус во американска фикција: Dreiser, Хемингвеј, Фокнер, Дос Пасос, Brautigan и Ирвинг. Lewiston: Mellen, 2005 година.

Луис, Чарлс Р. случајност на сака: Романот и неокласичната економија. Њујорк: Гарланд, 2000 година.

Љубов, Џером. Последната Титан: Живот на Теодор Dreiser. Беркли: U Калифорнија P, 2005 година.

Марфи, Jillmarie. Монструозниот Kinships: реализам и Прилог теорија во деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век роман. Њуарк: U Делавер P, 2011 година.

Newlin, Кит. ед. Собрани драми на Теодор Dreiser. Албани, NY: Whitston, 2000 година.

Pizer, Доналд. Американскиот натурализмот и Евреите: Гарланд, Норис, Dreiser, Вартон и CATHER. Урбана: U Илиноис P, 2008 година.

– – -. Американскиот натурализмот и Евреите: Гарланд, Норис, Dreiser, Вартон и CATHER. Урбана: U Илиноис P, 2008 година.

Pizer, Доналд. ед. Теодор Dreiser е американски Трагедија: Документарниот филм Том. Детроит, МИ: Гејл, 2011 година.

Riggio, Томас П. белешки. Еден американски трагедијата. Њујорк: Библиотека на Америка, во 2003 година.

MLA стил Цитирање на оваа веб страница

Рувим, Пол П. “Поглавје 6:. Кон крајот на деветнаесеттиот век – Теодор Dreiser” PAL: Перспективи во американската Literature- истражување и упатство. URL: http: //web.csustan.edu/english/reuben/pal/chap6/dreiser.html (обезбеди датум страница или датумот на вашето Најавете се).