јуни 8, 2016

Карл Фридрих Гаус 1777-1855

Source: http://www.math.twsu.edu/history/Men/gauss.html

Карл Фридрих Гаус (1777-1855) се смета за најдобриот германски математичар на деветнаесеттиот век. Неговите откритија и текстови под влијание и остави траен белег во областите на теорија на броеви, астрономија, геодезија, физика, особено проучување на електромагнетизмот.

Гаус е роден во Брауншвајг, Германија, на 30 април 1777 година, на родителите сиромашните, работничката класа. Неговиот татко работеле како Гарднер и тули слој и се сметаше за праведен, чесен човек. Сепак, тој беше остро родител кој обесхрабрени својот млад син од одат на училиште, со очекувања дека ќе го следат една од семејството занаети. За среќа, мајка и вујко Гаус “, Фридрих, признати гениј Карл е на почетокот и знаел дека мора да се развие овој надарен интелигенција со образованието.

Додека во самата аритметика класа, на возраст од десет години, Гаус изложени своите вештини како математика чудо кога строг учител, ја даде следната задача: “. Запиши ги сите цели броеви од 1 до 100 и да го додадете на нивните сума” Кога секој студент заврши, тој беше да се чеша напред и го стави на маса на учителот, еден на врвот на другите. Наставникот очекува почетнички класа да се земе добар време да се стави крај на оваа вежба. Но, во неколку секунди, на изненадување на својот учител, Карл продолжил кон предниот дел на собата и се става чеша му на масата. Многу подоцна од другите ученици предадени во нивните лист.

На крајот на classtime, резултатите беа испитани, а повеќето од нив се во ред. Но, кога учителот го погледна чеша Карл, тој бил изненаден да се види само еден број: 5.050. тогаш Карл мораше да се објасни на својот учител дека тој се најде на резултат, бидејќи тој може да се види дека, 1 + 100 = 101, 2 + 99 = 101, 3 + 98 = 101, така што тој може да се најде 50 пара број што секој се додаде на 101. Така, 50 пати поголема од 101 ќе изнесува 5.050.

На возраст од четиринаесет, Гаус беше во можност да го продолжи своето образование со помош на Карл Вилхелм Фердинанд, војводата од Брауншвајг. По средбата со Гаус, војводата беше толку импресиониран од надарен студент со фотографска меморија, која тој вети финансиска поддршка за да им помогне да го продолжи своите студии на Каролина колеџ. На крајот на неговиот колеџ години, Гаус направи огромна откритието дека, до овој момент, математичари веруваат беше невозможно. Тој открил дека обичен полигон со 17 страни би можеле да се извлечат само со користење на компас и прав раб. Гаус бил толку среќен за и горди на неговото откритие дека се откажал од својата намера да студираат јазици и се сврте кон математиката.

Војводата Фердинанд продолжи за финансиска поддршка на неговата млада пријателка како Гаус води своите студии на Универзитетот во Гетинген. Додека престојувал таму достави доказ дека секој алгебарски равенки има барем еден корен или решение. Оваа теорема го предизвикал математичари со векови и се нарекува “фундаменталните теореми на алгебрата”.

следното откритие Гаус “, беше во една сосема поинаква областа на математиката. Во 1801 година, астрономите го открија, како што мислев дека е планета, која го нарекле Ceres. Тие на крајот изгуби од вид на Церес но нивните забелешки беа доставени до Гаус. Тој потоа се пресметува неговата точна позиција, така што тоа е лесно откриени. Тој, исто така, работи на нов метод за одредување на орбитите на нови астероиди. Со текот на времето овие откритија доведе до состанок Гаус “како професор по математика и директорот на опсерваторијата во Гетинген, каде што остана во својата службена положба до неговата смрт на 23 февруари 1855 година.

Карл Фридрих Гаус, иако тој го посвети својот живот на математиката, се чуваат неговите идеи, проблеми и решенија во приватни дневници. Тој одби да ги објави теории кои не се завршени, и совршена. Сепак, тој се смета, заедно со Архимед и Њутн, да биде еден од трите најголеми математичари што некогаш живеел.

Објавено од Karolee Weller

Pеференци:

Бол, W.W. Роуз. (1960). Краток сметка на историјата на математиката. New York, NY: Dover Публикации Inc.
Бел, Ерик Т. (1937). Мажите по математика. New York, NY: Симон и Шустер.
“Гаус, Карл Фридрих,” Мајкрософт (R) Енкарта. Copyright (c) 1994 Microsoft Corporation. Copyright (c) 1994 фанк и Wagnalls корпорација.
Сала, Tord. (1970). Карл Фридрих Гаус. Cambridge, MA: The MIT Press.
Reimer, Luetta. (1990). Математичарите се луѓе, исто така. Пало Алто, Калифорнија: Дејл Сејмур публикации