јуни 6, 2016

Рано дански термометри

Source: http://www.rundetaarn.dk/en/the-observatory/ole-romer/early-danish-thermometers/

На термометри од Оле Ромер.
Ерлинг Поулсен

1681
Rømer се врати од Париз да стане професор по астрономија. Во Париз, тој открил дека светлината има ограничено брзина, и тој имаше дизајниран планетариумите и напредна eclipsarium.
1683
Една од првите задачи беше да се спроведе реформа на системот на тежини и мерења, сите единици стана основана на една единица, во подножјето Рајнската област.
1685
Тој стана директор на Опсерваторијата Roundtower.
1687
Тој патувал во Англија, Холандија и Франција да ги исполни другите научници и да дознаете повеќе.
1688
Кога се вратил, тој започнува да прави датум до-на-на опсерваторија. Таму беше ставен на altazhimuth и Екваторијална рефрактор на врвот, и двете со ротирачка купола.
1689
Тој се пресели во еден од старите и многу стабилна CANON-куќи (направен од цигли).
1690
Тој го конструира transitinstrument неговиот во неговиот нов дом. Да им подигнат тој инструмент научил многу работи, кои подоцна му помогна да се изгради меридијан-круг (1704).
1692
Кога го употребил својот нов инструмент тој имаше сериозни проблеми со рефракција на светлината и температурата. Кога тој се користи transitinstrument тој мораше да се чита и времето на часовникот на нишалото и ширина на ѕвездата на дипломираните лак. Но должината на двете зависи од температурата, во текот на летото на часовникот бил премногу бавен и растојанието помеѓу graduations е премногу голема. За да се компензира за варијации на температурата го направи мерење на експанзијата на различни материјали на 12 декември 1692, и го опиша се што е во неговата работа papers1), и од неговите трудови (Кралската библиотека, Копенхаген) научиме: Тој имаше термометар (како беше поделена, тој не кажам, тој веројатно купени за време на неговите патувања). Кога ќе се споредат со мерења на неговата современите вредности, тој направи прилично прецизни експеримент, во која тој вели дека разликата на температурата во сите мерења е 24 °. Кога тоа е во споредба со современите вредности, ќе најдеме дека 1 °? = 1,9 ° C. Во следните години, тој ја користи оваа мерка да се компензира за варијациите на температурата на неговите читања од инструментот.
1702
Тој почна да произведува термометри, и во неговата работа трудови опишува како. Прво, тој зеде glasstube (18 “) и испитуваат со внатрешен дијаметар со пад на Меркур (обемот на кој знаеше од неговата маса). Ако дијаметарот беше ист на целиот пат низ, тоа е во ред, и ако тоа е конусна тој може да го користат. Инаку, тој го фрли далеку. Потоа го фрли шупливо стакло-сферата на крајот на цевката; за да го најдете со дијаметар од оваа сфера, тој и даде односот меѓу дијаметарот на цевката, дијаметарот на сферата, а должината на thermometerliquid ќе се прошири кога ќе се загреат 10 ° RO (спиритус vini, обоени со шафран), тој, исто така, даде некои примери со numbers2). Потоа тој исполнет термометар, запечатени, го стави во ледена вода и направи белег на цевка, го стави во врела вода и направи уште еден белег на цевка (од неговите пишувања дознаваме дека тој е сигурен само за стабилноста на точка на вриење од 1703). Потоа тој се поделени за јачина на звук помеѓу ознаките во 7 еднакви волумени и се става една од нив под точката на мрзнење-точка, тука е 0 ° RO, во точката на замрзнување е 7½ ° Ro и на точката на вриење од 60 ° Rø3). Ова дава во просек од 1 ° Ro = 1,9 ° C, па тој веќе може да се користи оваа скала со две fixpoints во 1692. Од односот меѓу дијаметар и должина од 10 ° RO може да се најде на просечниот коефициент на експанзија на течноста (66,7 * 10-5 ° C-1), и од тој на силата на “спиритус vini” (том 39%.). Сега ние може да се реконструира својот термометар скала. Сметаме дека 0 ° Ro = -22,5 ° C. А нулта температура во согласност со сопствената температура читања од зимата 17094) во споредба со други описи од овој многу студена зима.
term
Цртеж на термометар од работното неговите трудови.
1708
Сите негови термометар објекти ќе имаат теоретски интерес само ако тоа не беше за посетата на Даниел Фаренхајт (тогаш 22 години). тогаш Rømer беше 64 години и научник на меѓународна репутација (Фаренхајт го користи зборот voortrefflijken) и доби Целзиусови во неговиот дом. Целзиусови мора да сте слушнале за неговите конструкции и дојде до learn5). Rømer му покажа на изградба на еден необичен термометар, тој не го опишува овој вид на термометар во неговата работа документи; термометар има две fixpoints, точката на замрзнување и температурата на телото на човекот (на 22½ ° RO, Фаренхајтови користи зборот blutwarm). На гласноста помеѓу 7½ ° Ro и 22½ ° RO е поделена на два, а еден дел е ставен под замрзнување-точка. Нашите реконструкција на скалата на термометарот дава 22½ ° Ro = 35,9 ° C во добра согласност со температурата на телото на човекот во устата. Rømer има description6) на експеримент во врска со проширувањето на водата и воздухот, во кој тој го користи thermometerlike стакло инструмент. Ако ние замислуваме овој инструмент полни со “спиритус vini”, тоа ќе има димензии од еден од овие термометри, инструментот можеше да биде отворена и празна термометар. Можеби со оригиналниот термометри Rømer откриле дека 22½ ° RO е човекот температурата на телото и да се користат овој факт да се изгради краток термометар со можност да се покаже високи температури. Тоа е, исто така, полесно да се пополни термометар ако температурата на максималната точка е многу пониска од температура на вриење на течноста.
подоцна
term3Fahrenheit користи оваа скала до 17177), со таа разлика што ги подели секој ° RO во четири ° F, па двете fixpoints, точката на замрзнување е 30 ° F и температурата на телото на човекот е 90 ° F. Потоа се скалата (поради тоа што беше тешко да се подели во триесет) 7) да FP = 32 ° F и HBT = 96 ° F. Тој откри дека температурата на младите беа повисока од онаа на стари и изнемоштени лица, па HBT не беше толку утврден како што веруваа. Тој ја смениле оваа fixpoint на температура на вода што врие, БП = 205 ° F до 212 ° F, во зависност од притисокот на воздухот, така што новиот fixpoint даде обем сличен на стариот one8). Подоцна, тој почна да прави термометри исполнет со жива и по експерименти тој претпочита оваа течност; Исто така, тоа беше тешко да се добие алкохол со истата strength9) и, следствено, исто експанзија, секој пат кога тој сакаше да се направи термометри.
1739
Оваа година Универзитетската библиотека доби документи за работа на Rømer од неговата вдовица, како професор по астрономија и неговиот наследник, Педер Horrebow, читаат весници, и тој напишал некои забелешки во нив. Во весниците во врска термометри тој предлага уште еден термометар скала, но основана на Rømer10). Поради многу ниски температури се измерени во Исланд и Гренланд, тој предложи дека разликата меѓу замрзнување и вриење треба да биде поделена на четири дела и еден дел ставен под freezingpoint, тогаш треба да се подели на пет дела во дваесет степени со нула како најниската точка , тогаш вие секогаш ќе се прочита за позитивните бројки. Ова е принцип зад скала Келвин, на начин да се подели од Rømer и Фаренхајтови, точката на вриење на водата од Целзиусови и осумдесет степени од замрзнување до вриење од Reaumur.
скала Horrebows никогаш не беше објавен.
референци:
(Adv.) Оле Rømers Adversaria, црвена. Thyra Eibe и Kirstine Мејер, Бјанко Lunos Bogtrykkeri, Копенхаген 1910 година.
(Ет.) Писма целзиусови да Лајбниц и Boerhaave, црвена. Питер ван дер ѕвезда, Лајден 1983 година, тој пишува за неговата посета во писмото до Boerhaave од 17-ти април 1729.

1) p. 119, Adv.
2) стр. 202-203, Adv.
3), стр. 210, Adv.
4) p. 214, Adv.
5) p. 171, ет.
6), стр. 11, Adv.
7) стр. 171, ет.
8) p. 163, ет.
9) стр. 161, ет.
10) стр. 210-211, Adv.