јуни 3, 2016

Добредојдовте да ФИПА

Source: http://www.fipa.org/

ФИПА е стандарди организација на IEEE Компјутерски општество која ја промовира агент-базирани технологија и интероперабилноста на стандарди со други технологии.

ФИПА, организацијата за стандарди за агенти и мулти-агент беше официјално прифатен од страна на IEEE како свој единаесеттиот комитет стандарди на 8 јуни 2005 година.

ФИПА првично беше формирана како швајцарската организација со седиште во 1996 година за производство на спецификации софтверски стандарди за хетерогена и во интеракција агенти и застапник базирани системи. Од нејзините темели, ФИПА, одигра клучна улога во развојот на агенти стандарди и го промовираше голем број на иницијативи и настани кои придонесоа за развој и примена на оваа технологија. Покрај тоа, многу од идеите потекнува и се развива во ФИПА сега доаѓаат во фокусот на новите генерации на Интернет / Интернет технологија и поврзани со спецификации.
Во март 2005 година, ФИПА совет на директори на оваа можност на целото членство ФИПА, кои едногласно гласаше да се приклучат на IEEE Компјутерски општество. Сега, тоа е време да се движи стандарди за агенти и агент системи со седиште во поширок контекст на развој на софтвер. На кратко, агент технологија треба да се работи и да се интегрираат со технологија не-агент. За таа цел, IEEE Компјутерски општество и формално ја прифати ФИПА да стане дел од семејството на неговата комисии стандарди.

ФИПА спецификации претставуваат збир на стандарди кои се наменети за промовирање на interoperation на хетерогени агенти и услуги кои тие може да претставува.
Животниот циклус на спецификации детали кои фази спецификација може да се постигне, а тоа е дел од процесот на стандарди ФИПА. Секоја спецификација е доделен идентификатор спецификација како што влегува во ФИПА спецификација животен циклус. Самите спецификации може да се најде во складиштето.

ФИПА на Одборот на директори го поздравува коментари, предлози и изразување на интерес да се приклучат на Комитетот на IEEE ФИПА стандарди. За повеќе информации, Ве молиме не двоумете се да контактирате со Извршниот комитет на ФИПА. ФИПА политики и процедури документ е достапна тука.

Фондацијата на Интелигентна физички агенси (ФИПА), сега е Комитетот за единаесеттиот стандарди на IEEE Компјутерски општество.