мај 26, 2016

Vis5D

Source: http://www.ssec.wisc.edu/~billh/vis5d.html

Ви препорачуваме Vis5D +

Развој Vis5D му престанува SSEC, но продолжува како Vis5d+ Project на SourceForge. Ова беше иницирана од страна на Стивен Џонсон на МИТ и сега вклучува Џим Едвардс, визуелизација тим NCAR и други. Ние ќе продолжиме да им служи на нашите постари верзии на Vis5D но препорачуваме Vis5D +.

D3D

Затоа, развој Vis5D продолжува во NOAA Прогноза системи лабораторија, како проект на D3D project Од Пола McCaslin, Фил Мекдоналдс, Ед Szőke и Херб Grote. D3D не се јавно достапни, но се користи со AWIPS систем во голем број на канцеларии NWS. Се надеваме дека ќе го FSL сака Конечно прават овој одличен систем на јавно достапни.

Cave5D

Cave5D е виртуелна реалност верзија на Vis5D за пештерата и ImmersaDesk. Тоа е напишано од страна на визуелизација на проектот The SIGGRAPH 94 Daily Weather Forecast во VROOM (виртуелната реалност соба) на SIGGRAPH ’94, како и истражување Exploring Coupled Atmosphere-Ocean Models Using Vis5D and VisAD на суперкомпјутери ’95 во GII Пробна. Оваа тука демонстрација поврзани во една пештера во Сан Диего за СП-2 сервер податоци во Argonne национални лаборатории преку голема брзина I-WAY мрежа. Кликни тука за да ја видите поглед Cave5D на површината на морето Температурите и воздушен ветрови од глобалната заедно океански атмосфера модел.
Cave5D во моментов се devloped и дистрибуиран од страна Шери Микелсон и Џон Тејлор на Argonne Националната лабораторија. Тоа е слободно достапна тука. Cave5D може да се примени на било кој збир Vis5D податоци (на пример, било .v5d датотека).

Бета издание на Vis5D-5.2 Достапно

Vis5D верзија 5.2 е достапен на ftp://ftp.ssec.wisc.edu/pub/vis5d-5.2. Изворниот код (vis5d-5.2.tar.Z) и прекомпилиран извршни може да се најде тука.
За сликата примерок кликнете тука

Следниве се исто така достапни

Вовед

Vis5D е систем за интерактивна визуелизација на голем 5-D gridded бази на податоци: како што се оние кои се произведени по неговата бројчена временски модели. Може да се направи isosurfaces, контура линија парчиња, обоени парчиња, обемот правејќи нацрти, итн на податоци во мрежата на 3-Д, потоа свртете ја и анимирање на слики во реално време. Затоа, има функција за ветер траекторија следење, на начин да се направи текст anotations за публикации, поддршка за интерактивна анализа на податоци, итн
Еве екран застрелан на Vis5D генерирање на екранот табела на четворица членови на прогноза на ECMWF хор:

ecmwf
Кликнете тука, тука и тука за повеќе примероци од слики.

Vis5D е напишана од страна на Проектот за визуелизација на Универзитетот во Висконсин-Медисон простор науката и инженеринг центар (SSEC) од страна на Бил HIBBARD, Јохан Kellum, и Брајан Павле со помош на:

*Андре Battaiola на CPTEC, Сао Паоло, Бразил
*Дејв Шантек за SSEC
*Мари Франсоаз Voidrot-Мартинез на француски метеорологијата канцеларија.
*Дејв камин и Џеф Vroom на Ѕвездената Computer, Inc.
*Симон Baas и Ханс де Јонг од Холандија за порта HP / Vogl
*Pratish шах Kubota компјутер за пристаништето Kubota
*Мајк Stroyan на HP за поддршка на PEX
*Развој на она што Vis5D поддржан од страна на НАСА и ЕПА.

Системски побарувања

Vis5D 5.1, најновата верзија, работи со следниве системи:
*Silicon Graphics работни станици со IRIX 5.x или подоцна. Повеќе процесори се користат кога се присутни.
*IBM RS / 6000 работни станици со AIX 3 или подоцна. OpenGL-базирани 3-D хардвер е поддржана.
*Сонцето работни станици со SunOS 5.x или подоцна.
*HP работни станици со HP-UX A.09.01 или подоцна. PEX-базирани 3-D хардвер е поддржана.
*Декември Алфа работни станици со Фондацијата отворено општество / 1 v1.3 или подоцна.
*IBM PC-компатибилни со Linux v1.2 или подоцна. 90Mhz Pentium или побрз процесор се препорачува.
*Windows NT работи на Intel.
*OS / 2 работи на Intel.

Забелешки:

*Најмалку 32 MB RAM меморија се препорачува во сите случаи.
*На е потребно најмалку 8-битна боја, се препорачува 24-битна боја.
*На системи без 3-D хардвер рендерирање е направено во софтвер со библиотеката Mesa. 3-Д графика хардвер е високо препорачливо.
Од големината на вашата меморија детерминистички рудници големината на податоците во собата може да се визуелизира. Вие shouldhave два бајти од меморија за секоја точка во вашите податоци поставени со цел да имаат максимална интерактивност. Сепак, може да се визуелизира поголеми бази на податоци со намалени интерактивност.

Како да се добие Vis5D

Vis5D е на располагање од страна на анонимни FTP од www.ssec.wisc.edu/pub/vis5d. besteht дистрибуцијата на две датотеки:
*vis5d-5.1.tar.Z – изворниот код и documenation (5.4MB)
*vis5d-data.tar.Z – примерок бази на податоци, на сајтот датотеки, топографија датотеки (4.7MB)
Ако сте користеле Vis5D во минатото не треба Vis5D-data.tar.Z датотека од вас shoulderstand веќе имаат датотеките што ги содржи.
датотека ја датотеката README содржи комплетната документација Vis5D Вклучувајќи компилација и инструкции за инсталација (дел 2).

Прирачник за FTP работа:

% ftp www.ssec.wisc.edu
Connected to www.ssec.wisc.edu
Name:  anonymous
Guest login ok, type your name as password.
Password:  [email protected]
ftp> cd pub/vis5d
ftp> asc
ftp> get README
ftp> bin
ftp> get vis5d-5.1.tar.Z
ftp> get vis5d-data.tar.Z
ftp> bye

Прекомпилиран извршни Vis5D (alongwith карта и топографија датотеки) се достапни за следниот систем:

Вашиот Web прелистувач ќе праша каде да се стави на датотека, а што да не. Ставете го во директориумот каде што сакате да го инсталирате Vis5D, а тоа vis5d.tar име (вашиот прелистувач shoulderstand автоматски декомпресира датотеката). Потоа внесете ја командата “катран -xvf vis5d.tar” (бидете сигурни дека сте во dirctory каде што сакате да се инсталира Vis5D). Сега Vis5D е инсталиран. Можете да се ослободите од датотеката катран со внесување на команда “RM vis5d.tar”.

Инсталирање Vis5D + на OS X

Еве инструкции за installing Vis5d+ on Apple’s OS X.

Инсталирање на Linux на вашиот компјутер

Можете да го извршите Vis5D на вашиот компјутер, ако го инсталирате оперативниот систем Линукс. Тоа е бесплатна верзија на UNIX и можете да најдете се што ви треба да знаете во врска со тоа на The Linux Documentation Project Home Page. Забелешка направи околу 2/3 од патот надолу на страницата ќе најдете листа на комерцијалните Линукс производи не се направи инсталацијата лесно.

Пристаништето на Vis5D на Windows NT

Оваа порта која направено од страна на Ерик Kihn на проектниот тим Времето Сценарио Generator и Dr. Mikhail Zhizhink на Светскиот центар за податоци Б во Русија. Тоа се бара од корисникот да се работи на локално ниво трети лица X Windows сервер. Еден може да избере овој fully functional demo (се препорачува) или да си најдете соодветен Windows X серверот овде. Може да го симнете на извршна и DLLs за придружните Vis5D тука.

Вие исто така може да се изгради на програмата од изворот. Ќе ви треба GNU C компајлер и библиотеки, X Windows клиентот заглавјето и библиотеки на располагање на овој сајт, patch за библиотеката на GNU C, и кодот на Vis5D-5.0 се најде тука.

На исчезнатите делови се сега за сега

1.Ребалансот на комунални услуги (v5dinfo, v5dstats, итн ..)
2.Формат конверзија рутини (foo_to_v5d, foo2_to_v5d, итн ..)
3.скриптирање

Вашиот Web прелистувач ќе праша каде да се стави на датотека, а што да не. Ставете го во директориумот каде што сакате да го инсталирате Vis5D, а тоа vis5d.tar име (вашиот прелистувач shoulderstand автоматски декомпресира датотеката). Потоа внесете ја командата “катран -xvf vis5d.tar” (бидете сигурни дека сте во dirctory каде што сакате да се инсталира Vis5D). Сега Vis5D е инсталиран. Можете да се ослободите од датотеката катран со внесување на команда “RM vis5d.tar”.

Служат Vis5D и прегледување на датотеки преку интернет

Со цел да се направи полесно за моделите за да се испита пар на бази на податоци, кои ги дефиниравме Vis5D датотеки како медиум за размена на информации за World Wide Web. Линкови до Vis5D датотеки можат да бидат вградени во веб-страници (исто како што бил во GIF датотеки можат да бидат вградени во веб страни), а Мозаик автоматски може да се повика на Vis5D да ги видите (исто како што автоматски се повикува xv да ја видите GIF датотеки).

Кликни тука за да дознаете како да го направи тоа.