мај 25, 2016

QUESIM – Симулација на Queueing мрежи во Simula

Source: http://staff.um.edu.mt/jskl1/asu/quesim/

“Се што треба да се направи едноставно како е можно, но не се поедноставни”

Алберт Ајнштајн

Што е QUESIM

QUESIM е алатка за user-friendly симулација на системи редат во дискретни јазик симулација на објектно-ориентираното процес ориентиран дефинира по системот класа симулација на Simula на. Таа е направена од две класи:

STATSIM, подгрупа на СИМУЛАЦИЈА изјавува класи за транспарентно собирање и оценување на статистиката. Постојат две вообичаените часови за време (акумулатор) и временски помалку (резултати) статистика. Друга класа е совпаѓа со хистограм. Емпириски класа маса прави веќе објекти на располагање во Simula повеќе user-friendly. Тоа може да се иницијализира од текстуална датотека создадена од страна белешка, па емпириски распределба на маса може да бидат генерирани од страна на симулација. Потоа, постојат процедури за некои теоретски случаен дистрибуции.

QUESIM, подгрупа на STATSIM изјавува часови за типични делови од нив се редат системи: генерички клиент, разни редици, повеќеканални серверот и целата станица како такво (/ G / C систем G од Kendall). Два помошни процедури генерираат тарифен број во текстуална датотека и екранот.

Следнава слика ја покажува позицијата на “јазици”, создадена од страна на над класи во контекст на Simula.

facts2

Зошто Simula?

Simula (што порано се нарекуваше Simula 67) е првиот вистински објектно ориентирано јазик. Се доста стари, се уште има најмногу (и сите важни) механизми и принципи на OOP. Со исклучок на јазикот на бета програмирање, широко се користат други јазици OOP се концептуални подгрупи на јазикот на Simula чиј стандард е дефинирано во 1967 година Некои работи како класи, наследување, виртуелни методи, итн се дефинирани во Simula долго време пред да бидат откриени по бум OOP во 80-тите.

Денес постојат визуелни алатки, каде што може да се создаде симулација на модели без никакви програмирање. Сепак, постојат модели кои поради разни причини мора да биде програмиран. класа систем СИМУЛАЦИЈА Simula е претставува прв објектно ориентирано процесно ориентирано дискретни јазик симулација. Тоа е бесплатно и тоа е многу брзо во споредба со други алатки за симулација.

За да дознаете повеќе за Simula посетете Simula страна на авторот.

Зошто QUESIM?

Simula беше критикуван дека од една страна постои софистицираност на самиот јазик во комбинација со прилично ограничени симулација способности, освен време за контрола на другата страна на високо ниво. Недостаток на поддршка симулација алатки како транспарентен прибирање на статистички податоци, понапредни редици од основните листи на располагање во SIMSET системот класа, извештај генерација, итн е предизвикано од фактот дека јазикот и официјално беше замрзнат во 1968. Оваа одлука беше контроверзен. Предноста е во тоа што има само еден Simula со минимални разлики помеѓу имплементации. Од друга страна, отежната е идниот развој. на тој начин повеќе Simula е OOP основа за создавање на симулација алатки од комплетен user-friendly симулација на животната средина. Веројатно најдобро позната една од тие алатки е ДЕМОС (Birtwistle 1979). ДЕМОС не е подкласа на симулација на класниот систем и на тој начин корисниците не можат да го користат процесот на симулација. Убеден сум дека процесот ориентирани дискретни симулација е најнапредна и најприроден начин на создавање на симулација на модели. Процесот на класа на симулација е првиот суперкласата од овој тип. на тој начин ракување процес објекти на симулација се еден вид на стандард кој е копиран во многу подоцна алатки за симулација. За да се задржи на процесите на симулација на располагање, без никакви ограничувања, напишав една едноставна екстензија на симулација која прави неговата употреба повеќе user-friendly. Кога се користи QUESIM студентите и другите корисници може да се концентрира на логиката на модел без да се пречи со повторување досадни задачи, најчесто се однесуваат на собирање и оценување на статистиката.

Преземање и инсталирање

Преземете ја quesim.zip датотека што содржи изворни датотеки на класите STATSIM и QUESIM заедно со некои демонстрации симулација на модели и сродните датотеки со внес на податоци и примерок резултати.

Не постои инсталација, само копија на две изворни датотеки во папката на вашиот проект и ги собира нив (STATSIM првиот). увоз нив како надворешен класи. Програми кои ги користат потоа се со префикс STATSIM или QUESIM во стандарден начин. Сите исто така е јасно и од примерите демо.

Ме контактирате доколку имате било какви прашања, коментари или предлози.

Барања

QUESIM би требало да работи со сите Simula компајлери на сите платформи. Ве молиме да пријавите било можни проблеми. Значи единствен услов е работна Simula на вашиот компјутер. За Windows платформи постои слободна порта на ЦИМ Simula. Посетете Simula страна на авторот за да ги добијат линк за инструкции за преземање.

QUESIM Примери

quesim.zip Датотеката содржи два примери, заедно со соодветните влезни и резултат датотеки. Постои модел на / M / C систем на М кои можат многу лесно да се модифицира во било единствен систем редот. Вториот пример е редат мрежа составена од три станици. Постои PDF фајлови со дефиниција систем и спецификации на проблемот да се реши со симулација. Сите треба да биде јасно од коментираше извор. Имајте на ум дека во процес-ориентирана симулација поглед на светот моделиер е голем број на паралелни комуникација и соработка процеси. а потоа на програмата е опис на сите процеси. Имаат на ум на текстот Вовед во OOP во Simula за повеќе примери.